Antrokas: "Būsiu pirmūnas, bet leisite nusidažyti plaukus žaliai"

Antrokas: "Būsiu pirmūnas, bet leisite nusidažyti plaukus žaliai"

Tęsiame projektą "Mokinio dienoraštis", kurio tikslas - atidžiau pažvelgti į mokinio kasdienybę, fiksuoti jam tenkančias užduotis mokykloje ir už jos ribų, paanalizuoti, kiek ir kam jis skiria savo laiko.

Šį sykį viena klaipėdietė sutiko pasidalinti antrą klasę lankančio sūnaus vienos dienos išgyvenimais.

Aštuonmetis Karolis (vardas pakeistas. - Autor. past.), mamos teigimu, gabus vaikas: artistiškas, turi puikią iškalbą, domisi muzika. Tačiau jo nedomina dramos būreliai, kur jis, tėvų nuomone, puikiai galėtų atsiskleisti. Karolis mieliau renkasi, jo paties teigimu, vyriškus užsiėmimus - lanko buriavimo mokyklą bei, tėvų pageidavimu, baseiną. Visgi panašu, kad daugiausia džiugesio jam teikia mokykloje lankomas choro būrelis - namuose dažnai vaikas traukia naujas dainas ir labai laukia mokyklos koncertų.

Tėvams atrodo, kad mokslams jis galėtų skirti daugiau laiko. Tai esą rodo ir pusmečio įvertinimai.

"Nors daugelio pamokų pasiekimai įvertinti aukščiausiu lygiu, lietuvių kalbą tempia tik pagrindiniu lygiu. Tai akivaizdžiai matyti ir sąsiuviniuose - Karolis daro nemažai klaidų. Jas pavadinčiau "žiopliškomis", nes tiesiog kartais praleidžia raides, painioja "e" raidę su "ė". Ir mokytoja yra sakiusi, ir man pačiai atrodo, kad jis tiesiog nesusikoncentruoja, jei jam neįdomu - mieliau užsiima kita veikla, plepa", - pasakojo mama.

"Ar yra geltonkaklių pelių?"

Berniukas įprastai keliasi 7 val. ryte. Namuose visada sočiai pusryčiauja. Ypač mėgsta grikių košę. Tokie buvo ir pirmadienio pusryčiai.

Kadangi mokykla yra tolokai nuo namų, į mokyklą nuvežė tėtis. Mama džiaugėsi, kad antroje klasėje Karolis jau išmoko pats pasirūpinti, kad į mokyklą nusineštų viską, ko reikia. Nepamiršta namų raktų, piniginės, kurioje yra ir nuolatinis bilietas, telefono. Pirmoje klasėje jis buvo kur kas labiau išsiblaškęs.

Pirmadienį Karoliui buvo 5 pamokos: dvi matematikos, dvi lietuvių kalbos ir pasaulio pažinimo pamoka.

Kadangi matematika Karoliui labai patinka, pasak jo - pirmos pamokos buvo labai lengvos.

"Tik sprendėme uždavinius ir tiek. Man buvo įdomu", - sakė vaikas.

Kiek įdomesnė buvo trečioji pamoka, nes į pamoką atėjo trečiokai, kurie pristatė antrokams savo parengtą projektą apie gyvūnus.

"Buvo įdomu klausyti, nors ne visus gerai girdėjau. Tiesiog kalbėjo beveik pašnibždomis. Vieni pasakojo apie voveres, kiti apie kurmius ir geltonkakles peles. Beje, ar tokių yra?" - pasakojo berniukas.

Nors lietuvių kalbos pamokos Karoliui sekasi sunkiausiai, pirmadienį jam nebuvę sudėtinga atlikti mokytojos paskirtas užduotis. Ypač jis smerkė tuos bendraklasius, kurie drįsta ateiti į mokyklą nepadarę namų darbų. O tokių esą tą dieną buvo ne vienas.

Kasdien mokykloje Karolis pavalgo pietus.

"Šiandien valgiau kepsnį. Buvo įdėta kažko panašaus į kopūstų salotas, bet nesu dėl to tikras, bei labai skanių šaltų bulvių", - pasakojo berniukas.

Po pamokų Karolis namo grįžta pats autobusu. Tai jam nelabai patinka, nes skundžiasi, kad būna sunku pačiam nešti kuprinę.

Valandėlę pailsėjo ir tada tėtis grįžo iš darbo nuvežti jį į baseiną. Karolis neslepia, kad plaukti jam nėra lengva, tad lanko baseiną tik todėl, kad tėvai mano, jog tai reikalinga jo sveikatai.

Baseino treniruotės vyksta 3-4 kartus per savaitę, dar 3 kartus reikia lankyti paskaitas ir treniruotes buriavimo mokykloje, vieną kartą per savaitę - chorą. Taigi kiekviena diena užimta.

"Manau, kad laisvo laiko aš turiu per daug, nes tėvai sako, kad ir taip nuolatos žiūriu videofilmukus per internetą", - šitaip savo laisvalaikį vertino pats antrokas.

Tėvams taip pat atrodo, kad užklasinė veikla gelbėja Karolį, kad jis netaptų priklausomas nuo interneto, nes žiemą dažniausiai po pamokų jis net neina į lauką žaisti su draugais, o mieliau renkasi kompiuterį arba stebi video - išmaniajame telefone. Beje, Karoliui - skaityti knygas - kančia. Tad dažnai šis procesas vyksta prievartiniu būdu.

Namų darbams - valanda

Namų darbus Karolis pirmadienį sėdo ruošti tik apie 18.30 val., po vakarienės, nes grįžęs iš baseino treniruotės norėjo kiek atsipūsti.

Tą dieną namų darbams atlikti neprireikė net valandos, nes matematikos užduotis jis buvo atlikęs klasėje, o iš lietuvių kalbos reikėjo dailyraščiu nurašyti 5 sakinius bei pratybų sąsiuvinyje atlikti 3 užduotis. Pavyzdžiui, viena jų buvo sugalvoti ir parašyti sakinius su 3 pasirinktais žodžiais iš paveikslėlio. Kadangi rašydamas žodžius Karolis privėlė klaidų, tėvai liepė viską ištaisyti ir tai jį kiek suerzino.

"Beje, vakarienės metu su Karoliu vyko įdomus pokalbis. Jis prasitarė svajojantis vasarą nusidažyti plaukus žaliai. Dar jis labai norėtų turėti tatuiruotę ir auskarą ausyje, bet pats suvokia, kad tam jis dar per mažas. Po smagių diskusijų, Karolis sukirto su tėčiu rankomis, kad vasarą galės vaikščioti žalia šukuosena, jei šį pusmetį pasitemps ir taps pirmūnu. Tad, ruošdamas pamokas, Karolis vis atbėgdavo iš savo kambario pasitikslinti, ar tikrai galioja susitarimas, vis sugalvodavo, ką paklausti, pavyzdžiui: ar leistume dažyti mėlynai, per kiek laiko spalvoti plaukai užaugs ir juos bus galima nukirpti?" - šypsodamasi pasakojo mama.

Pramogos - kainuoja

Pirmadienį Karolis dar kiek patuštino tėvų piniginę - paprašė 9 eurų, nes 4 Eur esą reikės užsiėmimams, kur antrokai buvo mokomi ypatingu būdu dažyti kiaušinius, o 5 Eur esą kainuos projektas, kur moksleiviai dalyvaus edukacinėse varžybose ir ieškos lobio.

"Karolis nori lankytis visuose renginiuose, spektakliuose, koncertuose, kurie tik atvežami į mokyklą, tad tam pinigų negailime. Dar niekada nėra buvę, kad grįžtų nusivylęs, nes jiems smagu vien tai, kad renginiuose dalyvauja kartu su klasiokais", - pasakojo Karolio mama.

Laukiame jūsų laiškų

Kviečiame visus tėvelius dalyvauti šiame projekte - anonimiškai aprašyti vieną savo mokyklinuko dieną ar savaitę ir atsiųsti laišką el. p. [email protected]. Taip pat galite tiesiog pranešti apie norą dalyvauti tokiame eksperimente ir žurnalistai patys aprašys jūsų vaiko dieną.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder