Ūkininkų protestai Nyderlanduose paralyžiavo Hagą ir gresia chaosu Europoje

Ūkininkų protestai Nyderlanduose paralyžiavo Hagą ir gresia chaosu Europoje

Protestuodami prieš aplinkosaugos reikalavimus, tūkstančiai ūkininkų užvakar Hagoje (Nyderlandai) traktoriais blokavo gatves, o prie centrinės geležinkelio stoties jie sprogdino petardas.

Policija atitvėrė vyriausybinį kvartalą. Meras ir vyriausybė įspėjo ūkininkus nenaudoti smurto.

Ūkininkai skundžiasi, kad jiems taikomi per griežti reikalavimai dėl azoto išmetimo mažinimo. Bet jų kritikai atkerta, kad į protestą šie suvažiavo prabangiais mersedesais ir niekaip nenukentės dėl naujų reikalavimų.

Remiantis Aukščiausiojo teismo sprendimu, šalis privalo radikaliai sumažinti azoto išmetimą pirmiausia gamtosaugos zonose. Ypač didelės azoto emisijos yra gyvulininkystės sektoriuje.

Dėl to vyriausybė paskelbė apie priemones. Pavyzdžiui, norima apriboti ūkių plėtrą. Be to, vyriausybė nori pradėti programą ūkiams išpirkti.

Taip pat planuojamas greičio limito mažinimas keliuose. Dėl per didelio azoto išmetimo ketinama laikinai stabdyti 18 tūkst. statybos projektų.

Tai yra jau antra didelė ūkininkų protesto akcija šį mėnesį. Protestų praėjusiomis dienomis būta ir provincijose.

Situaciją komentuoja Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, politikos apžvalgininkas Audrius BUTKEVIČIUS:

Jeigu mes padarytume rimtesnę ūkininkų analizę, pamatytume, kad nemaža jų dalis, gal net apie pusė, yra vadinamieji „sofos ūkininkai“, kurie prisiduria įvairiausių išmokų pavidalu.

Aš turiu pažįstamų „ūkininkų“, kurie net nesistengia nuimti derliaus, kadangi jo nuėmimas brangiau kainuotų, negu jie gautų pardavę produkciją... Jie faktiškai dedasi į kišenę išmokas.

Tik absoliučioje kvailių sistemoje, kuri leidžia tokius fokusus, galima toleruoti tokį ūkininkų „nepasitenkinimą“...

Atskirkime žmones, kurie sąžiningai dirba, nuo šių išmokų gaudytojų ir mes pamatysime, kas lieka. Čia reikia suvokti, kad šios išmokos mokamos mūsų, likusiųjų, sąskaita. Mano įmonė yra turėjusi 140 ha žemės, todėl žinau, ką kalbu. Tik todėl, jog suvokiau, kad mano 140 ha yra nerentabilūs, nes reikia mažiausiai 300 ha su savo technika, tuomet galėsi išgyventi, nežaisdamas ūkininko - žemę pardaviau. Šioje situacijoje yra lygiai tas pat - jeigu ūkis neišsilaiko be dotacijų, kalbėti apie kažkokius protestuojančius „ūkininkus“ neverta, nes jie tėra pašalpų gavėjai.

Reikalingas rimtas naujas kokybinis valstybių požiūris į šitą situaciją, o kol kas reikia tiems protestuojantiems „ūkininkams“ duoti paragauti botago... Tai nėra sąžiningas protestas, o tai yra savo, labai dažnai ydingo, gyvenimo būdo gynimas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder