Ugnikalnio išsiveržimo palaidotuose Pompėjoje rasti vyro ir jo vergo palaikai

Ugnikalnio išsiveržimo palaidotuose Pompėjoje rasti vyro ir jo vergo palaikai

Pompėjoje aptiktos dviejų skeletų liekanos, kurios veikiausiai yra nuo Vezuvijaus išsiveržimo mėginusių išsigelbėti turčiaus ir jo vergo palaikai, šeštadienį informavo archeologinio parko pareigūnai.

Kaulai buvo rasti šio senovės Romos miesto pakraštyje atkasant dailią vilą, sunaikintą per išsiveržimą 79 metais. Toje pačioje vietovėje 2017-aisiais buvo atkasta arklidė su trijų pakinkytų arklių palaikais.

Pasak Pompėjos pareigūnų, abu vyrai tikriausiai išvengė pradinio pelenų išmetimo, bet žuvo per kitą dieną įvykusį galingą ugnikalnio išsiveržimą.

Buvo padarytos abiejų skeletų gipso išlajos – šią užduotį palengvino faktas, kad užkietėjusiuose pelenuose buvo rasti aukų figūrų atspaudai.

Sprendžiant pagal kaukolę, viena iš aukų buvo apytiksliai 18–25 metų jaunuolis, kurio stuburo diskai buvo suspausti. Šis radinys paskatino archeologus iškelti hipotezę, kad jaunuolis dirbo fizinį darbą, kokį tais laikais atlikdavo vergai.

Šalia rasta antra auka turėjo tvirtus kaulus, ypač kritinėje, ir tikriausiai buvo apie 30–40 metų amžiaus vyras, pranešė Pompėjos pareigūnai.

Abu skeletai buvo rasti koridoriuje, vedusiame prie laiptų į viršutinį vilos aukštą.

Išanalizavus pelenų sluoksnyje audinių paliktus atspaudus buvo prieita išvadą, kad jaunesnis vyras tikriausiai dėvėjo trumpą klostėtą tuniką, galimai vilnonę. Vyresnė auka ne tik buvo apsirengusi tunika, bet ir, regis, ant kairio peties buvo užsimetusi mantiją.

Nors kasimo darbai šiame netoli Neapolio esančiame objekte tęsiasi, turistams šiuo metu draudžiama lankytis archeologiniame parke dėl šalyje taikomų kovos su COVID-19 epidemija priemonių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder