Stebinantys kosmoso reiškiniai: nuo kūno deformacijų iki NSO

Stebinantys kosmoso reiškiniai: nuo kūno deformacijų iki NSO

Nuo pirmųjų kosmoso tyrinėjimo dienų astronautai ir Žemėje esantys tyrinėtojai susidurdavo su daugybe įvairiausių nepaaiškinamų fenomenų.

Kaip paaiškinti keistenybes, kurias fiksuoja mūsų kol kas ne itin tobuli prietaisai?

Tuk tuk... Kas ten?

Taikonautas (kinų kosminės programos dalyvis) Jang Livei (Yang Liwei) buvo pirmasis žmogus, kurį Kinijos valdžia laivu „Shenzhou 5“ išsiuntė į kosmosą. 21 val. trukusio skrydžio metu kosmonautas išgirdo keistą triukšmą, tarsi kas nors iš lauko stuksentų į jo laivo korpusą.

Kosmonautas taip ir nesugebėjo nustatyti keisto garso šaltinio, ir niekas iš kinų specialistų taip pat nepateikė įtikinamos versijos apie šio reiškinio kilmę. Kai kas mano, kad tai tiesiog buvo laivo reakcija į kosmoso erdvės poveikį: matyt, laivo korpusas susitraukinėjo ir plėtėsi, skleisdamas J.Livei nerimą sukėlusius garsus.

Kosminiai unguriai


Vykdydamas užduotį kosmose, amerikietis kosmonautas Storis Masgreivas (Story Musgrave) pamatė kažkokius mįslingus objektus, forma primenančius besiraitančius ungurius. Astronautas tikina, kad juos matė dukart. Specialistų manymu, tai buvo kosmoso šiukšlės, bet S.Masgreivas tvirtai laikosi savo - tai buvo kažkas kita...

Žalias rutulys

Dalyvaudamas kosmoso tyrinėjimo programoje „Merkurijus“, Gordonas Kuperis (Gordon Cooper) apskriejo Žemę orbitinėje kapsulėje. Kaip teigia astronautas, savo misijos metu jis matė keistą žalią rutulį, prisiartinusį prie jo, o paskui netikėtai dingusį. Tuo pačiu metu Australijos tolimojo kosminio ryšio centro prietaisai užfiksavo neįprastą signalą. Sutapimas?

Ugnis TKS

Suprantama, mažiausia, ką būdami kosminiame laive norėtumėte patirti - tai gaisras. Tačiau NASA nusprendė, kad ugnį kosmose reikia įkurti. Specialistai norėjo pažiūrėti, kaip „elgsis“ ugnis mikrogravitacijos sąlygomis. Ir ką? Pirma, tokiomis neįprastomis sąlygomis liepsna įgauna pusrutulio arba lašo formą.

Antra, liepsna paprastai krypsta į oro šaltinį iš ventiliacijos sistemų, o ne šiaip kyla aukštyn, kaip tai dažniausiai būna Žemėje.

Mokslininkai ruošiasi atlikti dar keletą panašių eksperimentų, norėdami daugiau sužinoti apie gaisrų plitimo pobūdį, kaip greitai jie įsiplieskia ir kokios medžiagos kosmonautams yra pavojingiausios, jeigu laive įsiliepsnotų nekontroliuojamas gaisras.

Žemės bakterija kosmose

Gyvi organizmai kosmose elgiasi ne taip, kaip mūsų planetoje. Bakterijos - ne išimtis. Astronautas Čerilas Nikersonas (Cheryl Nickerson) gavo užduotį pasiimti į kosmosą salmonėlių pavyzdį, ir ši bakterija kosmose praleido net 11 dienų. Grįžus į Žemę, bakterija buvo iškart suleista laboratorinei pelei.

Paprastai pelės, sergančios salmonelioze, nugaišta po 7 dienų, bet gyvūnėliai, kurie buvo užkrėsti „kosminėmis“ bakterijomis, mirė 2 dienom anksčiau, ir nuo mažesnės dozės. Panašūs bandymai buvo atliekami ir su kitomis bakterijomis, bet rezultatai kaskart būdavo skirtingi ir nenuspėjami.

Iki šiol mokslininkai taip ir neišsiaiškino, kaip skrydis už Žemės atmosferos ribų veikia mikroorganizmus.

Kosmoso muzika


Kai astronautai, apskrieję Mėnulį, buvo tolimiausiame nuo Žemės taške, jie išgirdo garsus, kuriuos vėliau pavadino „kosmoso erdvės muzika“. Tą valandėlę astronautai neturėjo ryšio su skrydžių valdymo centru Hiūstone ir buvo visiškai atkirsti nuo viso likusio pasaulio. Grįžę namo misijos dalyviai apie tai niekam nepasakojo, bet po keleto metų skrydžio metu darytuose įrašuose mokslininkai išgirdo žemo dažnio neaiškios kilmės švilpesį.

Paslaptingi blyksniai


Šis reiškinys buvo pastebėtas 2007 m. vasarį. Tada šie paslaptingi neaiškios kilmės blyksniai ir buvo pavadinti „greitųjų radijo bangų pliūpsniais“. Jie trunka vos keletą milisekundžių. Mokslininkai kol kas nežino, kas tai per impulsai ir kas juos išprovokuoja. Teorijų yra daug, įskaitant versijas apie sąsajas su neutroninėmis žvaigždėmis, juodosiomis skylėmis ir net kitų planetų gyventojais.

Kosminis kataklizmas


Kol mes sėdime savo jaukioje galaktikoje, Visatoje reguliariai vyksta įvairūs bauginantys fenomenai. Pavyzdžiui, nelabai seniai mokslininkai užfikavo staigų rentgeno spindulių pliūpsnį už maždaug 10,7 milijardų šviesmečių nuo Žemės. Astronomai mano, kad tai buvo kažkoks itin didelės griaunamosios jėgos fenomenas, kurį galima vadinti kosminiu kataklizmu.

Išsilaisvinusi energija buvo tūkstantį kartų didesnė už tą, kurią gali išskirti visos mūsų galaktikos žvaigždės. Kol kas niekas nežino, kas tai buvo per įvykis ir kokia jo priežastis, ir ar mūsų laukia kokios nors ypatingos jo pasekmės.

Iliuminatoriuje - pirštas


Dirbdamas orbitinėje stotyje „Saliut 6“, rusų kosmonautas Vladimiras Kovalionokas pamatė kosmose piršto dydžio nesuprantamą objektą. Kol kosmonautas apžiūrinėjo keistą daiktą, mėgindamas suprasti, kas tai yra, paslaptingas objektas sprogo ir suskilo į dvi dalis. Auksu spindinčios skeveldros dingo iškart, vos patekusios į Žemės šešėlį.

„Kraugeriškas“ Paukščių Takas

 Naudodami kosminį teleskopą „Hubble“, NASA bendradarbiai aptiko įdomų „galaktinio kanibalizmo“ fenomeną. „Kanibalas“ pasirodė esanti mūsų gimtoji galaktika - Paukščių Takas. Amerikiečiai astronomai susidūrė su šiuo reiškiniu, tyrinėdami 13 žvaigždžių, esančių mūsų galaktikos pakraščiuose, norėdami suprasti, kaip susiformavo Paukščių Takas. Ekspertų nuomone, mūsų galaktika auga, o tai vyksta jai „praryjant“ mažesnes žvaigždžių sankaupas.

 

 

Eismo įvykis kosmose

Daugkartinio naudojimo kosminiam laivui „Atlantis“ vykdant programą STS-115, jis susidūrė su nedideliu neatpažintu objektu. Astronautams net teko atlikti nuodugnią laivo patikrą norint įsitikinti, kad jis nebuvo pažeistas ir gali tęsti užduotį. NASA ekspertų nuomone, tai buvo kokia nors kosminė šiukšlė arba ledo luitas. Žinoma, atsirado ir tokių, kurie tvirtino, kad panašūs aiškinimai - tik priedanga, o kosmose įvyko kai kas reikšmingesnio.

Kūno deformacijos


Kosmonautai, kurie misijoje išbūna per ilgai (ilgiau kaip mėnesį), grįžę namo neretai pradeda skųstis regėjimo sutrikimais. Kaip rodo tyrimai, dėl ilgo mikrogravitacijos poveikio daugelio kosmonautų akies obuolyje įvyksta tam tikri pasikeitimai. Deformuojasi ir regos nervas, ir hipofizė.

Ši būsena yra glaudžiai susijusi su vidinio kaukolės slėgio padidėjimu. Nustebsite, bet mikrogravitacija, pasirodo, veikia net žmogaus kaulus. Ilgai būnant kosmose, pastebimai sumažėja kosmonautų kaulų audinio masė. Kaulai - labai aktyvus organas, jie nuolatos vystosi, o tai didele dalimi priklauso nuo fizinio aktyvumo. Kuo mažesnis fizinis krūvis, tuo kaulai silpnesni ir lengvesni.

Devintoji planeta vis dėlto yra

Tikriausiai jau ne kartą girdėjote, kad 2006 m. Plutonas buvo iš garbingų devintosios Saulės sistemos planetos „pareigų“ pažemintas į nykštukinę planetą. Tačiau mokslo pasaulyje devintoji planeta yra vis prisimenama ir kai kurie tyrinėtojai neabejoja, kad mūsų planetų sistemoje 9-oji planeta kadaise vis dėlto buvo, bet ji seniai yra nusviesta toliau nuo Saulės.

Astronomai mano, kad ji buvo Neptūno dydžio ir dabar dirba su naujausiais duomenimis, kurie galės įrodyti šį teiginį. Šios planetos eliptinė orbita, kaip spėjama, yra tokia didelė, kad aplink Saulę ji apsisuka maždaug per 15 tūkstančių metų. Tai jums ne 365 dienos...

Kadre - NSO

2015 m. sausio 15 d. tiesioginės transliacijos iš TKS metu į objektyvo akiratį pateko neatpažintas objektas, sklendžiantis tiesiai virš Žemės. Vos tik NSO tapo gerai pastebimas, NASA be paaiškinimų nutraukė transliaciją. Kas tai buvo per objektas ir kodėl amerikiečiai pabandė jį nuslėpti?

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder