Skelbia radę, kur nufilmuotas keistas Cichanouskajos kreipimasis į baltarusius

Skelbia radę, kur nufilmuotas keistas Cichanouskajos kreipimasis į baltarusius

Kandidatės Baltarusijos prezidento rinkimuose Sviatlanos Cichanouskajos kreipimasis į šalies žmones su prašymu neiti į gatves greičiausiai buvo nufilmuotas Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės Lydios Jermošinos kabinete.

Kaip teigia opozicijos kandidatės kolegos, vakar ji Vyriausioje rinkimų komisijoje praleido kelias valandas, į instituciją ji atvyko norėdama oficialiai užginčyti rinkimų rezultatus. O tada politikė paskubomis išvyko iš šalies.

Politikės atstovė Maria Kolesnikova teigia Vyriausioje rinkimų komisijoje mačiusi kelis žmones su į filmavimo panašia įranga.

Kaip skelbia nepriklausomų tyrėjų komanda „Conflict Intelligence Team“, „Varlamov“ naujienų kanalas atkreipia dėmesį į žaliuzių, kurių fone politikė kreipiasi į žmones, panašumą į tas, kokias galima matyti L. Jermošinos kabineto nuotraukose.

Žurnalistams pavyko rasti dar vieną L. Jermošinos nuotrauką, kurioje – sofa, labai panaši matomai vaizdo įraše.

Visai neseniai internete pasirodė S. Cichanouskajos vaizdo kreipimasis, kuriame ji, skaitydama iš lapo, prašo šalies žmonių „neiti į aikštes bei gatves ir nesipriešinti milicijai“. Įrašą paskelbė anoniminis „Telegram“ kanalas „Žoltyje slivy“, įrašo šaltinis nenurodytas.

Kabineto, kuriame filmuotas įrašas, langas užtrauktas žaliuzėmis, o politikė vilki tuos pačius drabužius, su kuriais buvo rugpjūčio 10 dieną, kai vyko pateikti skundo.

Kad keistas kandidatės į prezidentus S. Cechanouskajos kreipimasis į baltarusius su raginimu nutraukti protestus yra išgautas jėga, kalbėjo ir Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius.

„Nuo pat ryto, nuo to, kai pasirodė jos ankstesnis kreipimasis, yra visiškai akivaizdu, kad ji bent jau laikinai yra šiek tiek palaužta. Ir jos dabartinis video, kurį ji paskelbė, akivaizdžiai išgautas jėga“, – „Delfi“ teigė M. Laurinavičius.

Pasak analitiko, Aliaksandro Lukašenkos režimui toks veikimo būdas nebūtų jokia naujiena.

„Tą mes matėme ir per ankstesnius 2010 m. rinkimus. Ten buvo visokių įrašytų dalykų. Tas nieko nekeičia net ir pačioje Baltarusijoje, Lietuvoje iš viso turėtume nekreipti dėmesio į tokius įrašus, kurie rodo tik tą režimo brutalumą. O Baltarusijoje tas irgi nieko nepakeis, nes tokio jos vaidmens – kaip revoliucijos lyderės niekada nebuvo, ir dabar nėra. Jeigu ir kažkas Baltarusijoje tai pamatys, tai protestuotojai nuo to tikrai nenustos protestuoti. (...) Dabar jau yra peržengta ta riba, kur Cichanouskajos raginimas gali kažką pakeisti. Tie žmonės, kurie yra pasiryžę kovoti, jie yra pasiryžę rizikuoti viskuo. Jie ir toliau kovos, kiek sugebės“, – sakė M. Laurinavičius.

Po Baltarusijos valdžios spaudimo antradienio paryčiais į Lietuvą atvykusi opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose S. Cichanouskaja yra saugi su savo vaikais, pranešė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„S. Cichanouskaja yra saugi, ji yra Lietuvoje kartu su savo vaikais“, – žurnalistams sakė ministras.

Pasak L. Linkevičaus, ji į Lietuvą atvyko po Baltarusijos valdžios spaudimo, o šios šalis pareigūnai „netrukdė išvykimui, ir dar ir pagelbėjo“.

„Ji matomai patyrė tam tikrą spaudimą ir neturėjo labai daug pasirinkimo kaip tik palikti šalį“, – sakė L. Linkevičius.

S. Cichanouskaja kreipimąsi įrašė spaudžiama teisėsaugos, sako bendražygiai

Kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja antradienį paskelbtame vaizdo įraše paragino savo šalininkus nebesipriešinti milicijai ir nebeiti į gatves protestuoti.

Jos sąjungininkai tvirtina, kad kandidatė buvo „spaudžiama“ įrašyti šį kreipimąsi.

„Su dėkingumu ir šiluma kreipiuosi į visus piliečius, kurie mane palaikė visą šį laiką. Raginu jus būti išmintingus ir gerbti įstatymus. Nenoriu kraujo ir smurto, prašau jūsų nesipriešinti milicijai, nebeiti į aikštes, kad nesukeltumėte savo gyvybei pavojaus“, – sakė S. Cichanouskaja, kuri savo kreipimąsi skaitė, nepakeldama akių į kamerą.

Valstybinės naujienų agentūros BelTA paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip kambaryje ant juodos sofos priešais langą su užtrauktomis vertikaliomis žaliuzėmis sėdinti S. Cichanouskaja nuleidusi galvą skaito iš anksto parengtą kreipimąsi, kuriame ragina baltarusius „gerbti įstatymus“ ir neiti į gatves.

Kandidatė, tvirtinanti, jog sekmadienį vykusiuose rinkimuose įveikė ilgametį autoritarinį šalies lyderį Aliaksandrą Lukašenką, po dvi naktis vykusių protestuotojų ir milicijos susirėmimų paliko Baltarusiją ir atvyko į Lietuvą.

„Manome, kad šis vaizdo įrašas buvo padarytas spaudžiant teisėsaugai“, – žurnalistams sakė S. Cichanouskajos sąjungininkė Marija Kolesnikova.

„Asmuo, kuriam buvo grasinta ir kurio vyras yra kalėjime, gali padaryti bet kokį vaizdo įrašą“, – pridūrė ji.

S. Cichanouskaja nusprendė kandidatuoti į prezidento postą, kai valdžia įkalino jos sutuoktinį, populiarų tinklaraštininką Siarhejų Cichanouskį, ir uždraudė jam varžytis rinkimuose.

Jos kampanija suaktyvino opoziciją. Šis judėjimas tapo rimčiausiu iššūkiu A. Lukašenkai – buvusiam kolūkio pirmininkui, geležiniu kumščiu valdančiam Baltarusiją nuo 1994 metų ir pramintam „paskutiniuoju Europos diktatoriumi“.

Tai buvo antras S. Cichanouskajos kreipimasis, paskelbtas antradienį.

Pirmame kreipimesi į Lietuvą pasitraukusi S. Cichanouskaja pareiškė, kad šį sprendimą priėmė „visiškai savarankiškai“.

„Priėmiau labai sunkų sau sprendimą. Šį sprendimą priėmiau absoliučiai savarankiškai. Nei draugai, nei artimieji, nei štabas, nei Siarhejus [S. Cichanouskajos vyras] jokiu būdu negalėjo jo paveikti“, – sakoma antradienį paskelbtame kandidatės vaizdo pranešime.

„Žinau, kad daugelis mane supras, daugelis – pasmerks ir daugelis pradės nekęsti. Tačiau, žinote, neduok Dieve atsidurti prieš tokį pasirinkimą, koks iškilo man“, – pridūrė ji.

S. Cichanouskaja sakė galvojusi, kad „visa ši kampanija mane labai smarkiai užgrūdino, suteikė tiek jėgų, kad atlaikysiu viską. Bet, ko gero, taip ir likau ta silpna moteris, kokia buvau iš pradžių“.

Ji paragino Baltarusijos žmones „saugoti save“. „Nė viena gyvybė neverta to, kas dabar vyksta. Vaikai – visų svarbiausia mūsų gyvenime“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Prie šio vaizdo pranešimo buvo prierašas: „Išvažiavau pas vaikus.“

S. Cichanouskaja pirmadienį atsisakė pripažinti A. Lukašenkos pergalę prezidento rinkimuose. Ji paskelbė laikanti save rinkimų nugalėtoja ir paragino jį perduoti valdžią.

Anglų kalbos mokytojos kvalifikaciją turinti 37 metų S. Cichanouskaja prezidento rinkimuose nusprendė balotiruotis, kai buvo areštuotas jos vyras S. Cichanouskis. Pergalės atveju ji žadėjo surengti naujus laisvus rinkimus.

Pastarąją savaitę taip pat buvo areštuota nemažai jos štabo narių.

Anksčiau antradienį Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pranešė, kad Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose S. Cichanouskaja atvyko į Lietuvą ir yra saugi.

Tuo metu S. Tichanovskaja patikėtinė Olha Kovalkova baltarusių naujienų portalui tut.by sakė, kad kandidatę iš šalies išvežė Baltarusijos tarnybos ir kad jos išvykimas sudarė sąlygas paleisti jos rinkimų štabo vadovę Mariją Moroz, areštuotą rinkimų išvakarėse. Pasak O. Kovalkovos, S. Tichanovskaja ir M. Moroz iš Baltarusijos išvyko kartu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder