Rusijos antstoliai areštavo A. Navalno sąskaitas ir butą

Rusijos antstoliai areštavo A. Navalno sąskaitas ir butą

Opozicionieriaus Aleksejaus Navalno sąskaitos ir butas Maskvoje buvo areštuotas, kol jis buvo komos būklės Vokietijos klinikoje, ketvirtadienį pranešė jo spaudos sekretorė Kira Jarmyš.

„Antstoliai areštavo Aleksejaus Navalno butą. Tai susiję su verslininkui Jevgenijui Prigožinui priklausančios bendrovės „Moskovskij školnik“ ieškiniu“, – paskelbė K. Jarmyš tviteryje.

Ji patikslino, kad rugpjūčio 27 dieną antstoliai paskelbė draudimą registruoti veiksmus, susijusius su A. Navalno buto dalimi.

„Tai reiškia, kad buto negalima parduoti, dovanoti arba įkeisti. Tuo pačiu buvo areštuotos ir Aleksejaus sąskaitos“, – nurodė K. Jarmyš.

Naujienų agentūrai AFP A. Navalno atstovė sakė, kad tai netrukdo opozicionieriui gyventi tame bute.

Anksčiau buvo areštuotos A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) ir fondo teisininkės Liubov Sobol sąskaitos.

2019 metų spalio 28 dieną Maskvos arbitražinis teismas patenkino maistą mokykloms tiekiančios bendrovės „Moskovskij školnik“ ieškinį. Teismas nusprendė, kad A. Navalnas, L. Sobol ir FBK privalo bendrai sumokėti „Moskovskij školnik“ beveik 88 mln. rublių (978 tūkst. eurų).

Praėjusį mėnesį J. Prigožinas pareiškė, kad kompensavo „Moskovskij školnik“ patirtą žalą iš savo lėšų ir kad asmeniškai susigrąžins patirtus nuostolius.

Žiniasklaidos pranešimuose ši kompanija siejama su J. Prigožinu, bet šis neigia esąs jos savininkas.

Ginčo objektu tapo FBK vaizdo įrašas apie numanomas problemas dėl ieškovės Maskvos darželiams ir mokykloms teikiamų maitinimo paslaugų. „Moskovskij školnik“ reikalavo pripažinti melagingu ir pašalinti iš interneto tą įrašą, esą apjuodinusią jos reputaciją. Kompensacija už žalą dalykinei reputacijai siekia 1,4 mlrd. rublių (15,6 mln. eurų).

A. Navalno 2011 metais įkurto FBK deklaruotas tikslas yra vykdyti tyrimus, atskleisti korupcijos schemas ir užkirsti kelią paperkamumui Rusijos valdžioje.

A. Navalnas šiuo metu yra Vokietijoje, kur buvo gydomas po įtariamo apnuodijimo. Rugpjūčio 20 dieną A. Navalnas pasijuto blogai ir prarado sąmonę skrisdamas iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą. Lėktuvui skubiai nusileidus jis ilgiau kaip parą buvo gydomas Omsko miesto ligoninėje, o rugpjūčio 22 dieną perkeltas į Berlyno universitetinę ligoninę „Charite“.

Rugsėjo 7 dieną ligoninė pranešė, kad pacientas pabudo iš komos, o antradienį paskelbta, kad jis iš ligoninės išrašytas, tačiau tęs reabilitacijos kursą.

A. Navalno bendražygiai ir užsienio pareigūnai sako, jog Rusijai tenka atsakomybė įrodyti, kad apnuodijimas nebuvo užsakytas valstybės, ir atlikti deramą tyrimą. Tuo metu Rusija tvirtina, kad Rusijai reikia Vokietijoje ir kitose šalyse atliktų tyrimų įrodymų.

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad A. Navalnas galės netrukdomas sugrįžti į Rusiją.

Anksčiau K. Jarmyš naujienų agentūrai AFP sakė, kad A. Navalnas planuoja sugrįžti į Rusiją, kur jam ir jo bendražygiams buvo iškelta bylų, vyko kratos jų namuose ir teko atlikti trumpas laisvės atėmimo bausmes.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder