Rusai patvirtino sau amžinąjį prezidentą

Rusai patvirtino sau amžinąjį prezidentą

Rusijos gyventojai aiškia balsų dauguma pritarė Konstitucijos reformai. Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, už Konstitucijos pataisas per pastarąsias 6 dienas vykusį plebiscitą balsavo apie 78 proc. šalies piliečių.

Konstitucijos reforma išplečia prezidento galias ir leidžia dabartiniam šalies vadovui Vladimirui Putinui, jei jis bus perrinktas, toliau likti valdžioje. Iki šiol prezidentas galėjo vadovauti Rusijai tik dvi kadencijas iš eilės. Tai reiškė, kad V.Putinas 2024-aisiais būtų turėjęs palikti postą.

Tačiau įsigaliojus naujajai Konstitucijai, ligšiolinės V.Putino kadencijos nebus skaičiuojamos (Rusijoje tai vadinama „nunulinimu“). Kadangi viena kadencija trunka šešerius metus, jis galėtų likti pareigose net iki 2036 metų - V.Putinui tada būtų 84-eri.

Rinkėjų aktyvumas referendume, Rinkimų komisijos duomenimis, siekė 65 proc. Vyriausybė aktyviai ragino gyventojus dalyvauti balsavime. Kad paskatintų žmones balsuoti, paskutinė savaitę trukusio „referendumo“ diena net buvo paskelbta laisvadieniu. Be to, rinkėjai galėjo laimėti prizų, tarp kurių buvo butai ir automobiliai.

Konstitucijos pataisos apima ir plačias socialines reformas, tarp jų - didesnės minimalios algos ir pensijos garantijas. Be to, Konstitucijoje bus įtvirtinta virtinė normalių vertybių, tarp jų - santuoka tik kaip vyro ir moters sąjunga. Tai draustų homoseksualistų santuokas ir kitas pretenzijas.

Žinomas Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas jau pasmerkė referendumą, pavadindamas jį „dideliu melu“. „Rezultatai, kurie ką tik buvo paskelbti, yra suklastoti“, - sakė jis. Jie esą neturi nieko bendra su Rusijos piliečių nuomone. A.Navalnas ragino boikotuoti referendumą.

Nepriklausoma rinkimų stebėtojų grupė „Golos“ pranešė apie šimtus skundų dėl nusižengimų rinkimų laisvei. Tam paprieštaravo Rinkimų komisijos vadovė Ela Pamfilova. Per visą balsavimo procesą, anot jos, rimtų pažeidimų nebuvo.

Balsavimo teisę šalyje turėjo 110 mln. rinkėjų. Pradžioje planuota, kad referendumas vyks balandį, tačiau dėl koronaviruso pandemijos jį teko atidėti.

Oficialusis Kremlius „referendumo“ rezultatus pavadino prezidento V.Putino „triumfu“. Didelis pritarimas naujam pagrindiniam šalies įstatymui esą rodo didelį gyventojų pasitikėjimą V.Putinu, vakar pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. „De facto tai buvo triumfo referendumas dėl pasitikėjimo V.Putinu“, - pasakojo D.Peskovas. Anot jo, žmonių susidomėjimą naująja Konstitucija buvo galima nuspėti. „Tačiau, žinoma, buvo sunku prognozuoti, kad aktyvumas bus toks didelis ir kad toks aukščiausio lygio bus pasitikėjimas“, - tęsė Kremliaus atstovas.

ES vakar paragino Rusiją ištirti balsavimo pažeidimus. „Mus pasiekė įtarimai ir pranešimai apie pažeidimus per balsavimą, buvome informuoti apie rinkėjams daromą spaudimą, dvigubą balsavimą, balsavimo slaptumo pažeidimus, taip pat įtariamą policijos smurtą prieš žurnalistus, stebėjusius balsavimą“, - teigė ES atstovas Peteris Stano. „Tikimės, kad šie atvejai bus tinkamai ištirti, kadangi yra rimtų įtarimų“, - spaudos konferencijos metu Briuselyje sakė jis.

ES taip pat sukritikavo reformos pakeitimus, kurie suteikė Rusijos įstatymams viršenybę prieš šalies tarptautinius įsipareigojimus. „Tikimės, Rusija, nors ir priėmė Konstitucijos pakeitimus, laikysis tarptautinių įsipareigojimų“, - teigė P.Stano.

ES taip pat sakė nepripažįstanti balsavimo, kuris buvo vykdomas Rusijos aneksuotame Kryme bei Rytų Ukrainoje. „Pripažįstame Ukrainos teritorinį vientisumą ir nepriklausomybę, dėl šios priežasties nepripažįstame balsavimo Kryme ir rytinėje Ukrainos dalyje“, - teigė ES atstovas.

Komentuoja Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, politikos apžvalgininkas Audrius Butkevičius:

Pirmiausia, žodis „referendumas“ šitai situacijai visiškai netinka. Tai buvo šešias paras trukęs veiksmas, kurį galima būtų pavadinti „liaudies konsultacijomis“. Nes, kaip žinoma, visi sprendimai jau seniai priimti, o čia tiesiog valdžios vyrukai bandė imituoti tam tikrą demokratinį veiksmą - atseit atsiklauskime žmonių, ar mes gerai viską padarėme... Per 6 dienas jie įvairiais būdais išspaudė apie 70 procentų. Tačiau simptomatiška ir įdomu tai, kad pagrindiniuose didžiuosiuose miestuose turime balsavimą, rodantį, jog žmonės apskritai ignoruoja tokius valdžios žaidimus. Jie netgi drįsta pasisakyti bei balsuoti prieš tokias V.Putino iniciatyvas - didžiuosiuose miestuose balsuojančių „prieš“ skaičius artėja prie 50 procentų... Taigi, lūžio procesai Rusijos visuomeninėje sąmonėje jau įvykę, o tai reiškia, kad konfliktas tarp Rusijos visuomenės ir valdančiojo politinio elito tik gilės.

Žinoma, politinis elitas bandys spręsti šį klausimą mažu pergalingu karu, kurį Rusijos valdovai visada mėgindavo sukurti bręstant revoliucinei situacijai šalies viduje. Tačiau toks mažas pergalingas karas, kaip matėme, Sirijoje pavirto į katastrofą, kuomet Rusijos karinis-pramoninis kompleksas patyrė didžiulius moralinius nuostolius, nes jų naudota priešlėktuvinės gynybos technika absoliučiai neatitinka šiandieninio karo reikalavimų. Analogiška situacija rusams nutiko ir Libijoje, kur taip pat patirta fiasko... Dabar belieka varinėti kalbeles apie „grįžimą į Rusijos istorines sienas“. Sprendžiant iš kalbų bei paskelbtų straipsnių, V.Putinas tai suvokia kaip Rusijos imperijos sienas po trečiojo Žečpospolitos padalijimo XVIII a. pabaigoje.

Vieni mano, kad gali prasidėti bandymai „suvalgyti“ Kazachstaną. V.Putino šnekos apie „dovanas“, kurias motinėlė Rusija esą išdalino respublikoms, begėdiškai palikusioms Tarybų Sąjungos sudėtį, taip pat netiesiogiai į tai rodo. Tai būtų kažkas išties rimto, pratęsiant Krymo aneksijos politiką. Kazachai tokio scenarijaus bijo, juolab kad tokį žaidimą rusams labai tiktų pažaisti kartu su kinais... Dar vienas žaidimas yra susijęs su Moldova ir Padniestre, tačiau čia daug dividendų neuždirbsi, siekiant Padniestrę sujungti su motinėle Rusija...

Visai kitas dalykas būtų palošti su Baltijos šalimis, kepštelėjant kuriai iš mūsų trijų, siekiant pademonstruoti NATO bejėgiškumą. Tačiau V.Putinui reikia skubėti, kol D.Trampas jo įsivaizdavimu yra užsiėmęs ir gali leisti jam šėlioti... Bet skirtingai nuo žmonių Maskvoje, vadinančių JAV prezidentą „Trampuška“ ir klijuojančių jam tėvavardį rusiška maniera, aš manau, kad rezultatas gali būti visiškai priešingas, nors mes ir turime tą „butelio kakliuką“, dar vadinamą Suvalkų koridoriumi...

Čia tenka pasakyti, jog Lietuvos valstybės nepasiruošimas krizės atveju eksploatuoti šią teritoriją yra tiesiog stulbinantis. Jeigu kalbėtume apie kokius nors Maskvos agentus JAV ar dar kažkur, tokios agentų sankaupos, nesprendžiančios šio klausimo, kokia yra Lietuvoje, dar reikėtų paieškoti... Ties tuo Suvalkų koridoriumi šiuo metu vienintelė ginkluota jėga yra mano uošviai...

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder