„Novičioko“ programoje dalyvavęs mokslininkas atsiprašo A. Navalno

„Novičioko“ programoje dalyvavęs mokslininkas atsiprašo A. Navalno

Mokslininkas, dalyvavęs slaptoje sovietų „Novičioko“ programoje, atsiprašė Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno, kuris buvo apnuodytas šiai nervus paralyžiuojančių medžiagų grupei priklausančiais nuodais ir dabar sveiksta Berlyne.

Chemikas Vilas Mirzajanovas, kuris pirmasis paviešino informaciją apie „Novičioko“ egzistavimą, interviu rusų televizijai „Dožd“ šeštadienį vakare sakė norintis atsiprašyti A. Navalno, Vokietijai paskelbus, kad jis buvo apnuodytas „Novičioku“.

A. Navalnas šeštadienį kalbėjo apie jam pasireiškusius simptomus po to, kai rugpjūčio 20 dieną pasijuto blogai lėktuve, įskaitant negalėjimą suformuluoti žodžių, ir sakė, kad jam vis dar sunku įsipilti į stiklinę vandens ar naudotis telefonu.

„Nuoširdžiai atsiprašau Navalno už tai, kad dalyvavau šiame nusikalstamame reikale, kuriant medžiagą, kuria jis buvo apnuodytas“, – sakė V. Mirzajanovas, kuris dabar gyvena Jungtinėse Valstijose ir kuris savo pirmuosius straipsnius apie „Novičioko“ kūrimą parašė 10-ojo dešimtmečio pradžioje.

Jis prognozavo, kad A. Navalnas galiausiai, maždaug po metų, pasveiks ir sakė, kad jis tikriausiai nuodų išgėrė, nes nuodai, kaip atrodo, nepaveikė kitų žmonių.

Kitas „Novičioko“ programoje dalyvavęs mokslininkas, Vladimiras Uglevas, sakė, jog tai, kad A. Navalnas liko gyvas, rodo, kad nuodai kontaktavo tik su jo oda.

A. Navalno padėjėjai jo viešbučio kambaryje Sibiro mieste Tomske surinko visus išmestus daiktus ir nusiuntė juos vokiečių ekspertams, kurie aptiko „Novičioko“ ant vandens butelio.

Tuo tarpu rusų mokslininkas Leonidas Rinkas, kuris, pasak valstybinės žiniasklaidos, taip pat dalyvavo „Novičioko“ programoje, sekmadienį sukritikavo V. Mirzajanovo komentarus.

Naujienų agentūrai „RIA Novosti“ L. Rinkas sakė, kad V. Mirzajanovas, nors dirbo tame pačiame tyrimų centre, buvo „paprastas“ chemikas, tiesiogiai kuriant „Novičioką“ nedalyvavo ir negali žinoti jo „biologinio poveikio“.

L. Rinkas teigė, kad jei prieš A. Navalną būtų panaudotas „Novičiokas“, opozicijos politikas būtų miręs.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder