Nirmal Purja tapo pirmuoju žmogumi, žiemą pasiekusiu K2 viršūnę

Nirmal Purja tapo pirmuoju žmogumi, žiemą pasiekusiu K2 viršūnę

Nepalietis alpinistas, „Red Bull“ atletas Nirmal Purja kartu su komanda pasiekė rekordą ir žiemos metu užkopė į antrąją aukščiausią pasaulio viršūnę K2. Šis žygdarbis buvo ne tik laikomas nepasiekiamu, bet dar ir vadinamas paskutiniu didžiuoju alpinizmo iššūkiu.

Tačiau visiems iššūkiams anksčiau ar vėliau ateina laikas būti įveiktiems – sausio 16 d. taip nutiko ir šiam. 5 val. Vakaro buvęs gurka ir specialiųjų pajėgų darbuotojas Nirmal, kartu su savo komanda, „Team Mingma G“ ir kolega alpinistu iš „Team SST“ tapo pirmaisiais žmonėmis pasaulyje, kurie pasiekė K2 viršūnę žiemą. Jų pasirinkto „Abruzzi“ maršruto pabaigoje didingai nuskambėjo dainuojamas Nepalo himnas.

Šis žygis ypatingas ir tuo, kad Nirmal Purja nesinaudojo papildomu deguonimi. „Koks nuotykis! Pabandėme neįmanomą paversti įmanomu, ir mums tai pavyko, tad džiugu pasidalinti šia akimirka ne tik su Nepalo, bet ir viso pasaulio alpinistų bendruomenėmis. Motulė gamta, aišku, visada turi, ką pasakyti – stebėti jos žiemišką galią nuo šios viršūnės buvo tiesiog įspūdinga“, – pasakojo alpinistas.

Kartu su šiuo „Red Bull“ atletu viršūnę pasiekė „Team Nimsdai“ nariai Mingma David Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Geljen Sherpa, Pem Chiri Sherpa bei Dawa Temba Sherpa; taip pat „Mingma G“ komandos nariai Mingma G, Dawa Tenzig Sherpa, Kilu Pemba Sherpa ir „Team SST“ narys Sona Sherpa.

Į antrąją aukščiausią pasaulio viršūnę, stūksančią 8 611 metro virš jūros lygio, dažniausiai kopiama vasarą – liepą ar rugpjūtį. Pavasario sezonu šią viršūnę yra pasiekę tik 280 atletų (Džomolungmą šiuo sezonu yra įveikęs 3 681 alpinistas), o žiemą jos pasiekti dėl sudėtingų oro sąlygų dar nebuvo pavykę niekam.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder