Maskvoje – nerimo ženklai: paslapčia telkiami Putinui lojalūs kariai

Maskvoje – nerimo ženklai: paslapčia telkiami Putinui lojalūs kariai

Šimtai kolonomis į Maskvą judančių autobusų, pažymėti „atsargiai – vaikai“. Tokius vaizdus ėmę fiksuoti maskviečiai, pažvelgę iš arčiau, greitai įsitikino, kad autobusuose susodinti visai ne vaikai, o suaugusieji, vilkintys maskuojamas uniformas ir priklauso Rusijos nacionalinei gvardijai.

Valdžia ėmė raminti, esą tai planiniai veiksmai, nesusiję su griežtinamomis karantino priemonėmis sostinėje, nors ne visi miesto gyventojai tiki tokiais sutapimais.

Oficialiais duomenimis penktadienį Rusijoje tebuvo nustatyta vos per tūkstantį koronaviruso atvejų ir trys mirtys. Iš pradžių apie koronaviruso protrūkį tylėjęs, vėliau jo pavojų menkinęs Kremlius galiausiai pripažino – naujų atvejų skaičius sparčiai auga.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas perspėjo prezidentą Vladimirą Putiną, jog tikri skaičiai gali smarkiai viršyti oficialią statistiką.

Vyriausiasis infekcinių ligų specialistas iš Maskvos sveikatos ministerijos skyriaus Nikolajus Malyševas perspėja, kad nėra abejonių dėl „branduolinį sprogimą primenančios situacijos eskalacijos“ ir pridūrė, kad susirgs labai daug žmonių.

Ir nors dar ketvirtadienį Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas tikino, kad šalyje nėra koronaviruso epidemijos, griežtinamų karantino priemonių poveikį jau spėjo ar greitai galės pajusti gyventojai: stabdomi skrydžiai, uždaromi parkai, savaitgalį – barai, kavinės ir restoranai, šalis eina apmokamų darbo atostogų.

Tačiau daug didesnį nerimą sukėlė paslapčia vykdomas karinių pajėgų, pirmiausiai nacionalinės gvardijos judėjimas aplink Maskvą ir plintantis įrašas, kuriuo iki kovo 31-osios Maskvoje turi būti parengtas specialus planas pareigūnams, kuriuo vadovaudamiesi jie gali iš esmės blokuoti daugiamilijoninį didmiestį. 

Autobusai su ženklais „Atsargiai – vaikai“



Pirmieji nerimo ženklai ėmė plisti šios savaitės pabaigoje. Iki tol beveik mėnesį Rusijoje dėl koronaviruso tvyrojusi keista ramybė pamažu peraugo į viešą Kremliaus pripažinimą, kad susirgimų skaičius šalyje ir ypač jos sostinėje auga, tad reikia imtis papildomų priemonių.

Tačiau trečiadienį ir ketvirtadienį ne vienas maskvietis buvo nemaloniai nustebintas vaizdų, kurie kai kam galėjo priminti 1991-ųjų rugpjūčio pučą: sostinę juosiančiame Maskvos žiediniame automobilių kelyje, geriau žinomame MKADo pavadinimu pasirodė net kelios kolonos su keliais šimtais autobusų vienoje.

Dalis autobusų buvo pažymėt ženklais „Atsargiai vaikai“, nors buvo akivaizdu, kad pro langus dairosi kariškiai, kiti – atvirai pažymėti Rusijos nacionalinės gvardijos simbolika.

Rusijos nacionalinė gvardija įkurta lygiai prieš 4 metus V. Putino įsakymu. Tai yra jam pavaldžios ir ypač lojalios vidaus pajėgos, kurias sudaro apie 350 tūkst. žmonių. Nacionalinė gvardija sukurta vidaus kariuomenės pagrindu ir netgi dubliuoja vidaus reikalų ministerijos dalinių funkcijas.

Ne veltui prie gvardijos prisijungė tūkstančiai pareigūnų iš policijos specialiųjų dalinių, netgi autoritarinio ir Kremliui lojalaus Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo asmeninės kariaunos.

Oficialiai Nacionalinės gvardijos paskirtis yra kova su terorizmu ir organizuotu nusikalstamumu, branduolinių objektų apsauga, viešosios tvarkos palaikymas, ironiškai – net ir žmonių laisvių ir teisių apsauga, nors būtent šios pajėgos ne kartą pastelktos malšinti Kremliaus kritikus.

Gvardiečiai gali panaudoti ginklus be perspėjimo, sulaikyti gyventojus, tikrinti jų dokumentus, gyvenamąsias patalpas. 

Planinis perdislokavimas prieš paradą?

Tai, jog tokios pajėgos, iš pirmo žvilgsnio pradėtos telkti sostinėje, kur griežtinamos kovos su koronaviruso priemonės, kai kurių rusų nuomone, nėra atsitiktinumas. Juo labiau, kad dar kitame vaizdo įraše, kurį filmavęs asmuo sunkiai suvaldo emocijas ir garsiai keikiasi, užfiksuoti į greitkelį įvažiuojantys šarvuočiai BTR.

Tokias kolonas pastebėję maskviečiai vaizdais dalijosi socialiniuose tinkluose, klausimus ėmė kelti netgi Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida, iki šiol vengusi temų, susijusių su koronavirusu, išskyrus apie Rusijos pagalbą Italijai.

Vis dėlto pačios Nacionalinės gvardijos atstovai kaip mat pateikė savo versiją: esą jokių papildomų pajėgų į sostinę neįvedama, o autobusai – eilinė gvardiečių perdislokavimo priemonė.

Pasak Nacionalinės gvardijos atstovo Valerijaus Gribakino, Maskvoje vieni daliniai perkeliami į kitas dislokacijos vietoves ir tiek. „Be to, reikia pažymėti, kad artėja Pergalės diena, kurios šventimo niekas neatšaukė, o prieš šį paradą visada rengiamos repeticijos“, – aiškino Rusijos nacionalinės gvardijos atstovas.

Išties, dalis kolonų užfiksuotos būtent Kijevo greitkelyje pakeliui į Alabino poligoną, kur esančioje milžiniškoje erdvėje, suplanuotoje pagal Raudonąją aikštę, anksti pradedama ruoštis Pergalės dienos paradams.

Pavyzdžiui, tame pačiame kelyje dar vasario pabaigoje užfiksuotos mobilios tarpžemyninės balistinės raketos „Jars“ judėjusios pareigūnų lydima kolona.

Tai neatitinka tikrovės. Mums jau atsibodo neigti šiuos pranešimus“, – tikino Vidaus reikalų ministerijos atstovas Vladimiras Vaseninas, pridūręs, kad apie jokią komendanto valandą ar nepaprastosios padėties įvedimą ministerija kol kas neinformuota.

Reidai prieš senolius



© Maskvos savivaldybės agentūros nuotr. 

Vis dėlto tokie raminimai įtikino ne visus. Turint omeny, kad iki Pergalės dienos parado liko daugiau, nei mėnuo, net ir atskiros parado repeticijos dalys Alabino poligone koronaviruso fone sukėlė abejonių bei nerimo.

Juo labiau, kad Maskvoje nacionalinės gvardijos kariškiai pastebėti patruliuojantys daugiabučių rajonuose.

Tiesa, Nacionalinės gvardijos atstovai vėl turėjo puikų atsakymą: esą taip įspėjami vyresni, nei 65 metų amžiaus žmonės, kurie informuojami likti namuose.

Vienintelė vadovybės kritika gvardiečiams buvo ta, kad dauguma jų senolius įspėdavo nedėvėdami kaukių ir primygtinai palydėdami į namus be apsauginių pirštinių. Kita vertus nerimą sukėlė kita žinia: didžiųjų šalies žiniasklaidos priemonių – tiek tiesiogiai Kremliaus kontroliuojamų federalinių kanalų, tiek kitų žurnalistams rengiami specialūs leidimai, leidžiantys judėti mieste, jei jame būtų įvestos dar griežtesnės karantino priemonės.

Žurnalistų prašoma pateikti asmeninius duomenis, pavyzdžiui, gyvenamosios vietos detales.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder