„Johnson & Johnson“ pateikė paraišką vakcinos nuo COVID-19 patvirtinimui JAV

„Johnson & Johnson“ pateikė paraišką vakcinos nuo COVID-19 patvirtinimui JAV

Farmacijos milžinė „Johnson & Johnson“ (J&J) ketvirtadienį JAV Maisto ir vaistų administracijai (FDA) pateikė paraišką dėl vakcinos nuo COVID-19, pranešime teigė pati bendrovė.

Tvirtinimo procesas gali trukti kelias savaites, tačiau patvirtintus šią vakcina, ji taptų trečia Jungtinėse Valstijose prieinama vakcina, kur jau yra patvirtintos „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinos.

J&J antrinė bendrovė „Janssen Biotech“ pateikė paraišką JAV FDA, prašydama skubaus leidimo naudoti vienos dozės „Janssen“ vakciną-kandidatę“, sakoma pranešime.

Šios vakcinos ypač laukiama dėl dviejų logistinių privalumų: pirma, ją galima laikyti įprastame šaldytuve, o ne specialioje šaldymo kameroje, todėl kur kas lengviau tokią vakciną paskirstyti; antra, ši vakcina skiepijama viena doze.

Gavusi J&J prašymą, FDA suburs patariamąjį vakcinų komitetą, kuris įvertins klinikinių tyrimų duomenis ir pateiks savo rekomendaciją dėl to, ar vakcinos teikiama nauda atsveria galimą riziką.

„Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinos buvo vertinamos tris savaites, tačiau šis procesas šį kartą gali būti spartesnis. Baigus vertinimo procesą, vakcina įprastai yra patvirtinama jau artimiausiomis dienomis.

J&J prieš savaitę paskelbė pirmuosius trečiojo etapo klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo 44 tūkst. žmonių aštuoniose šalyse, rezultatus.

Vakcinos veiksmingumas siekė 66 proc., o sunkios COVID-19 formos prevencijos veiksmingumas siekė net 85 proc.

Tačiau šie rezultatai taip pat kelia nerimą – JAV vakcina buvo veiksmingesnė (72 proc.) nei Pietų Afrikoje (57 proc.), kur pasirodė nauja koronaviruso atmaina.

Darius Mikutavičius (AFP)

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder