JAV kaltina Rusiją į kosmosą paleidus priešpalydovinį ginklą

JAV kaltina Rusiją į kosmosą paleidus priešpalydovinį ginklą

Jungtinės Valstijos apkaltino Rusiją išbandžius priešpalydovinį kosminį ginklą ir perspėjo, kad Vašingtono palydovas iškilusi grėsmė yra „reali, rimta ir auganti“.

JAV Kosmoso valdyba „turi įrodymų“, kad Maskva liepos 15 d. „atliko kosminio priešpalydovinio ginklo nedestruktyvaus pobūdžio bandymus“, sakoma pranešime.

„Praeitos savaitės testas yra dar vienas pavyzdys, kad JAV ir Sąjungininkų kosmoso sistemoms kilusi grėsmė yra reali, rimta ir auganti“, – teigiama pranešime.

„Akivaizdu, kad tai yra nepriimtina“, – tviteryje rašė JAV branduolinio nusiginklavimo derybininkas Marshallas Billingslea, pridurdamas, kad tai bus „svarbus klausimas“ kitą savaitę Vienoje, kur vyks derybos dėl naujos branduolinės ginkluotės kontrolės sutarties, pakeisiančios „New START“ sutartį. Šia sutartimi yra ribojamas JAV ir Rusijos turimų branduolinių galvučių skaičius.

Ketvirtadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui sakė turįs viltį išvengti „brangių“ ginklavimosi varžybų su Rusija ir Kinija.

Rusijos praeitą savaitę išbandyta ginkluotės sistema yra ta pati, apie kurią JAV Kosmoso valdyba kalbėjo jau anksčiau šiemet, kai sistema atliko manevrus netoli JAV Vyriausybės palydovo, teigė JAV Kosmoso valdybos vadovas, generolas Jay'us Raymondas.

„Tai yra dar daugiau įrodymų, kad Rusija siekia sukurti ir išbandyti kosmines sistemas pagal Kremliaus karinę doktriną naudoti ginklus, kurie kelia grėsmę JAV ir sąjungininkų objektams kosmose“, – teigė J. Raymondas.

JAV Kosmoso valdybos teigimu, šis Rusijos bandymas yra dar vienas pavyzdys, kuomet šalies palydovai veikia „ne pagal jų skelbiamą misiją“.

„Šis įvykis rodo Rusijos dviveidiškumą kalbant apie kosmoso ginkluotės kontrolę“, – sakė JAV valstybės vicesekretorius ginklų kontrolės klausimams Christopheris Fordas.

Šis pranešimas pasirodė po to, kai Kinija ketvirtadienį į Marsą paleido marsaeigį. Šiemet ir JAV ketina į Raudonąją planetą paleisti ją tyrinėsiantį robotą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder