Internete skelbiami gatvėse smurtavusių Baltarusijos pareigūnų asmens duomenys

Internete skelbiami gatvėse smurtavusių Baltarusijos pareigūnų asmens duomenys

Vardas, pavardė, gimimo data, pareigos, tikslus namų adresas, telefono numeris, asmens kodas, o kartais ir asmeninio automobilio markė ir numeris – tokie malšintojų asmeniniai duomenys pasirodė Baltarusijos telegramų platformose, kurios yra populiarios tarp šalies gyventojų.

Kibernetiniais partizanais pasivadinę duomenų specialistai ištesėjo pažadą – nutekinti duomenis tų, kurie tiesiogiai dalyvavo malšinant taikius protestuotojus ir kurie naudojo smurtą.

Prieš savaitę kanalas NEXTA, turintis per du milijonus prenumeratorių, paskelbė viešą ultimatumą milicijos ir specialios paskirties pareigūnams – palikite tarnybą ir jūsų duomenys nebus paviešinti. Skelbiama, kad tokių atsirado „dešimtys“, tačiau šeštadienį pradėti skelbti likusiųjų duomenys.

Šiuos duomenis iš Baltarusijos duomenų bazių nutekino hakeriais-partizanais pasivadinę įsilaužėliai. Baltarusijos kibernetiniai partizanai Pavyzdžiui, šeštadienį vakare paskelbti specialiosios paskirties dalinio „Almaz“ pareigūnų duomenys.

„Almaz“ dalyvavo malšinant pirmuosius masinius protestus, kurių metų neišvengta žūčių. „Almaz“ kaltinami šaudę į protestuojančius. NEXTA skelbia jų pavardes, tikslius adresus, telefono numerius bei asmens kodus.

Į įsilaužėlių rankas pateko ir milicijos pareigūnų, kurie dalyvauja sulaikant protestuotojus, pavardės. Šeštadienį paskelbtas pirmas tūkstantis pavardžių. Jų duomenų bazę su asmeniniais duomenimis gali atsisiųsti kiekvienas norintis.

Paskelbti duomenys Telegramų kanalas skelbia, kad duomenis viešins ir toliau. Baltarusijos Vidaus reikalų ministerija sekmadienį paskelbė pradėjusi tyrimą, kuriuo norima išsiaiškinti, kaip nutekėjo milicijos pareigūnų duomenys į internetą.

„Priemonės, kurias mes turime, leis nustatyti asmenis ir patraukti atsakomybėn“, – pareiškė ministerijos atstovė Olga Čemodanova. Beje, tai pirmas kartas, kai internete skelbiami milicijos pareigūnų duomenys.

Kibernetiniais partizanais pasivadinę programišiai paskelbė karą Baltarusijos valdžiai, todėl įsilaužimai į valstybines duomenų bazes bei interneto svetaines jau tapo kasdieniu reiškiniu.

Kaip rašo Belsat.eu, kibernetinių partizanų gretos Baltarusijoje sparčiai didėja, ir prie šios bendruomenės prisijungia vis daugiau IT specialistų. Skelbiama, kad prie šio pasipriešinimo prisidėjo keletas tūkstančių kibernetikos specialistų, kurie veikia atskiromis grupėmis. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder