Demokratai inicijavo antrą D. Trumpo apkaltos procesą JAV Atstovų Rūmuose

Demokratai inicijavo antrą D. Trumpo apkaltos procesą JAV Atstovų Rūmuose

JAV demokratai antradienį inicijavo antrą apkaltos procesą prezidento Donaldo Trumpo atžvilgiu, jei viceprezidentas Mike'as Pence'as ir vyriausybė nepašalintų jo iš pareigų.

Šis žingsnis, kuris grasina sugriauti vieną kadenciją dirbusio prezidento būsimus politinius užmojus, bus siautulinga ketverių metų kontroversijų kulminacija prieš jo įpėdinio Joe Bideno inauguraciją sausio 20-ąją.

Demokratai pateikė Atstovų Rūmams rezoliuciją, raginančią M. Pence'ą pasinaudoti 25-ąja Konstitucijos pataisa ir pašalinti D. Trumpą iš Baltųjų rūmų.

Atstovų Rūmų respublikonai užblokavo skubų balsavimą dėl rezoliucijos, o demokratai savo ruožtu pateikė apkaltos D. Trumpui aktą dėl „sukilimo kurstymo“ – dėl jo vaidmens trečiadienį jo šalininkams šturmuojant JAV Kapitolijų.

„Tai buvo bandymas įvykdyti perversmą, nuversti vyriausybę, ir mes, kaip Kongresas, turime į tai atsakyti“, – kiek vėliau žurnalistams sakė rezoliuciją pateikęs Atstovų Rūmų narys Davidas Cicilline.

„Turime ypatingą pareigą patraukti atsakomybėn visus, kas kaip nors dalyvavo, nuo prezidento iki visų kitų“, – sakė jis.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi sukritikavo respublikonus dėl demokratų pateiktos rezoliucijos, kuria viceprezidentas ir vyriausybė raginami pasinaudoti 25-ąja Konstitucijos pataisa, blokavimo.

„[Atstovų] Rūmų respublikonai atmetė šį įstatymo projektą Amerikai apsaugoti, sudarydami sąlygas tęstis prezidento trikdantiems, nestabiliems ir beprotiškiems kurstymo maištauti veiksmams, – sakoma N. Pelosi pareiškime. – Jų bendrininkavimas kelia pavojų Amerikai, griauna mūsų demokratiją ir privalo liautis.“

N. Pelosi nurodė, kad antradienį Atstovų Rūmuose bus balsuojama dėl minimos rezoliucijos.

„Mes taip pat raginame viceprezidentą atsakyti per 24 valandas po jos priėmimo“, – sakė ji.

D. Trumpas pastarosiomis dienomis daugiausia tylėjo – padarė keletą pareiškimų ir nerengė spaudos konferencijų. Jo mėgstama platforma „Twitter“ užblokavo jo paskyrą dėl kalbos, kuri gali kurstyti smurtą.

Kaip pranešama, jis planuoja antradienį keliauti į Teksasą. Tai bus viena iš paskutinių jo kaip prezidento kelionių. Pranešama, kad ten jis kalbės apie sėkmę įgyvendinant savo pažadą pastatyti sieną pasienyje, kad imigrantai iš Meksikos nepatektų į JAV.

JAV Kapitolijaus pastatas pirmadienį buvo atviras įstatymų leidėjams ir darbuotojams, tačiau buvo griežtai saugomas, o po trečiadienio D. Trumpo šalininkų šturmo, per kurį žuvo penki žmonės, jis buvo aptvertas metaline tvora.

„Gindami mūsų konstituciją ir demokratiją, veiksime skubiai, nes šis prezidentas kelia betarpišką grėsmę joms abiem“, – sekmadienį pabrėžė demokratė N. Pelosi.

„Bėgant dienoms prezidento tebevykdomo puolimo prieš mūsų demokratiją siaubas yra suintensyvėjęs, todėl reikia nedelsiant imtis veiksmų“, – pridūrė N. Pelosi.

Demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai jau buvo surengę apkaltą D. Trumpui 2019 metų gruodį, kaltindami prezidentą spaudus Ukrainos vadovą surasti politiškai kompromituojančios medžiagos prieš jo varžovą J. Bideną.

Galiausiai prezidentas buvo išteisintas Senate, kur daugumą turėjo respublikonai.

Nors laiko lieka vis mažiau, demokratai tikriausiai surinks Atstovų Rūmuose pakankamai balsų, kad D. Trumpui dar kartą būtų pareikšta apkalta. Šį žingsnį gali palaikyti netgi kai kurie respublikonai.

Vis tik jie vargu ar užsitikrins dviejų trečdalių balsų daugumą, kad D. Trumpas būtų pripažintas kaltu 100 narių turinčiame Senate ir atstatydintas.

Jei Atstovų Rūmai vėl balsuos už apkaltą, D. Trumpas bus pirmasis JAV prezidentas, antrą kartą oficialiai apkaltintas pareigybiniais nusikaltimais.

D. Trumpo kaltė būtų pripažinta – jei bus pripažinta – tikriausiai jau pasibaigus jo kadencijai. Vis dėlto tokiu atveju vyktų tolesnis balsavimas dėl uždraudimo D. Trumpui, kuris, kaip manoma, galvoja 2024 metais vėl dalyvauti prezidento rinkimuose, užimti kokį nors federalinį postą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder