Dėl abortų draudimo Lenkijoje surengti protestai

Dėl abortų draudimo Lenkijoje surengti protestai

Lenkijoje trečiadienį įsigaliojus prieštaringai vertinamam teismo sprendimui, kuris numato beveik visišką abortų draudimą, šalyje surengti protestai.

Teismo sprendimas reiškia, kad šalyje draudžiami abortai, išskyrus išprievartavimo, incesto atvejais bei tada, kai iškyla pavojus motinos gyvybei ar sveikatai.

Trečiadienio vakarą sostinėje Varšuvoje susirinkę protestuotojai mojavo vaivorykštinėmis vėliavomis, kėlė plakatus su užrašais „Tai – karas“, „Laisvo pasirinkimo, o ne teroro!“. Dauguma taip pat turėjo už pasirinkimo laisvę kovojančių aktyvistų pristatytą simbolį.

Protestuotojai sustabdė eismą.

Lenkijos Konstituciniam teismui nutarimą pirmą kartą paskelbus spalio mėnesį, per šalį nuvilnijo didžiulių demonstracijų banga. Teismo nutarimas buvo paskelbtas to pareikalavus valdančiajai dešiniųjų pažiūrų partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS).

Spalio 22 d. paskelbtame nutarime teigiama, kad abortai dėl vaisiaus apsigimimo yra nesuderinami su Konstitucija.

„Išreikšite pyktį šiandien, kaip jums atrodo tinkama, – po vyriausybės pranešimo suorganizuotos spaudos konferencijos metu sakė Marta Lempart, protestų organizatorė iš organizacijos „Moterų streikas“. – Raginame visus išeiti į gatves.“

Elzbieta Reivytytė (AFP)

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder