Černobylis: gaisrai pasiekė Pripetės miestą

Černobylis: gaisrai pasiekė Pripetės miestą

Gamtinis gaisras, siaučiantis uždaroje zonoje aplink katastrofos ištiktą Černobylio atominę elektrinę (ČAE), pirmadienį priartėjo prie apleisto Pripetės miesto ir dabar yra maždaug už 2 km nuo vienos didelės radioaktyvių atliekų saugyklos, pranešė Ukrainos pareigūnai.

„Padėtis kritinė. Zona liepsnoja. Vietos valdžia atsiskaitinėja, kad padėtis valdoma, bet iš tikrųjų ugnis sparčiai plinta naujose teritorijose, – per „Facebook“ parašė Ukrainos valstybinės uždarosios zonos valdymo agentūros visuomeninės tarybos narys Jaroslavas Jemeljanenka.

„Dabar ugnis pasiekė Pripetę ir yra už dviejų kilometrų nuo radioaktyvių atliekų saugyklų „Podlesnyj', kur laikomos pačios aktyviausios radiacinės atliekos iš visos Černobylio zonos ir pačios ČAE“, – pridūrė jis.

J. Jemeljanenka, kuris taip pat yra ekskursijas į uždarąją zoną organizuojančių agentūrų asociacijos vadovas, taip pat atkreipė dėmesį, kad gaisrai Černobylio apylinkėse gesinami jau dešimtą dieną, bet liepsnos, nepaisanti visų pastangų, plinta genamos vėjo ir „dabar pasiekė Pripetės miestą bei pavojingus uždarosios zonos objektus“.

Kaip rodo NASA portalas FIRMS, pateikiantis palydovų duomenis apie gaisrus visame pasaulyje, gaisras liepsnojo maždaug už 500 m nuo Černobylio sprogusį 4-ąjį bloką dengiančio naujojo patikimo apsauginio gaubto (New Safe Confinement) pramoninės aikštelės.

Kaip skelbia Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba, Kijeve, esančiame maždaug už 110 km į pietus nuo ČAE, ir jo apylinkėse spinduliuotė išlieka normali ir neviršija leistinų parametrų. Kijevo mieste spinduliuotės intensyvumas buvo 0,011 milirentgenų per valandą, o Kijevo apskrityje – apie 0,012 mR/val.; leistina riba yra 0,05 milirentgenų per valandą).

„Uždarojoje ir privalomosios evakuacijos zonose gama spinduliuotės ekvivalentinės dozės lygiai nepakito (Černobylio mieste – 0,020 mR/val., leistinas lygis – 0,055 mR/val.)", – sakoma tarnybos pranešime.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder