Britai pajudėjo iš mirties taško

Britai pajudėjo iš mirties taško

Didžiosios Britanijos parlamento Bendruomenių rūmai pagaliau pritarė Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Džonsono (Boris Johnson) pasiūlymui surengti pirmalaikius rinkimus gruodžio 12 d. Užvakar vakare per balsavimą premjero planus parėmė 438 parlamentarai, prieš buvo tik 20 deputatų.

B.Džonsonas sakė, jog tikisi šiais rinkimais išvesti iš aklavietės , kaip atrodė, beviltiškai įstrigusį „Brexit“ procesą, kuris nesulaukia pritarimo parlamento žemuosiuose rūmuose, kur valdančioji partija neturi daugumos.

Kad rinkimai įvyktų numatytu laiku, parlamentas turi būti paleistas rinkimų kampanijai ne vėliau kaip lapkričio 6 d. Taigi B.Džonsonui lieka vos penkios darbo dienos, kad įstatymo projektas pereitų likusius derinimo etapus.

Bendruomenių rūmų patvirtintą dokumentą dabar turi išnagrinėti Lordų rūmai, kurių nariai turi teisę pateikti jam pataisų ir grąžinti žemiesiems rūmams iš naujo svarstyti. O įstatymo galią projektas įgis tik po to, kai jį pasirašys karalienė Elžbieta II.

Nors kai kurie politikos apžvalgininkai būgštauja, kad įstatymo projektas gali susidurti su sunkumais Lordų rūmuose, dauguma linkę manyti, kad jo aprobavimas iš esmės bus tik formalumas.

Viskas rodo, kad dokumentas bus patvirtintas laiku, ir gruodį britai trečią kartą per ketverius metus patrauks į rinkimų apylinkes, kad atnaujintų Bendruomenių rūmų sudėtį. Rinkimų rezultatai bus žinomi gruodžio 13 d.

Būtinybė pateikti parlamentui svarstyti trumpą rinkimų įstatymą atsirado po to, kai pirmadienį B.Džonsono vyriausybei nepavyko surinkti dviejų trečdalių deputatų balsų, kad galėtų paskirti pirmalaikius rinkimus pagal nustatytą procedūrą. 2011 metais priimtas įstatymas dėl fiksuoto parlamento įgaliojimų laiko reikalauja, kad rinkimams pritartų kvalifikuota dauguma - ne mažiau kaip 434 iš 650 parlamento žemųjų rūmų narių.

B.Džonsono pasiūlytas variantas pagal vadinamąjį teisių bilį (angl. Bill of Rights) leidžia apeiti šį apribojimą ir paprasta balsų dauguma pasiekti, kad rinkimai būtų rengiami.

Borisas Džonsonas ragina maištininkus grįžti

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Džonsonas vakar pasiūlė sugrįžti į frakciją 10-čiai (iš 21) iš jos pašalintų torių maištininkų. Šie maždaug prieš du mėnesius ginče dėl premjero „Brexit“ kurso balsavo prieš vyriausybės poziciją ir sulaukė jo nemalonės.

Minėti dešimt parlamentarų yra Alistairas Bartas (Alistair Burt), Karolina Noks (Caroline Nokes), Gregas Klarkas (Greg Clarke), Edas Vaizėjus (Ed Vaizey), Margot Džeims (Margot James), Ričardas Benjonas (Richard Benyon), Stefenas Hamondas (Stephen Hammond), Styvas Brainas (Steve Brine), Ričardas Haringtonas (Richard Harrington) ir karo premjero Vinstono Čerčilio (Winston Churchill) anūkas Nikolas Seimsas (Nicholas Soames).

Kol kas neaišku, kiek jų norėtų grįžti į frakciją.

B.Džonsono pasiūlymas parlamentarams sugrįžti nuskambėjo prieš pat balsavimą dėl naujų rinkimų.

B.Džonsonas po naujų rinkimų tikisi aiškios daugumos, kad parlamentas galėtų pritarti su Briuseliu išsiderėtam „Brexit“ susitarimui ir šalis galėtų kaip įmanoma greičiau palikti ES.

Jo valdančioji Konservatorių partija šiuo metu Bendruomenių rūmuose daugumos neturi, tačiau daugelis britų apžvalgininkų svarsto, jog geidžiamą daugumą konservatoriams pasiekti bus itin sunku.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder