A. Lukašenka kol kas rinkimų baigties nekomentuoja

A. Lukašenka kol kas rinkimų baigties nekomentuoja

Po prezidento rinkimų Baltarusijoje dešimtys tūkstančių žmonių visoje šalyje išėjo į gatves, protestuodami prieš balsų klastojimą. Naktį į pirmadienį kilo kruvini susirėmimai su policija. Pranešama, kad yra daug sužeistųjų. Policininkai prieš taikius demonstrantus ėmėsi brutalių veiksmų. Sostinėje Minske saugumo pajėgos panaudojo vandens patrankas, gumines kulkas ir akinamąsias granatas. Tokių protestų buvusioje sovietinėje respublikoje dar nėra buvę.

Pirmadienį turėtų būti paskelbti pirmieji oficialūs rinkimų rezultatai. Nekantriai laukiama, ką pasakys prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Jis kol kas rinkimų baigties nekomentavo.

Žmonės sieja savo viltis su opozicijos kandidate S. Tichanovskaja.

Valstybinės apklausos duomenimis, 37-erių S. Tichanovskaja pralaimėjo daugybės pažeidimų paženklintus rinkimus. Ir praėjus valandoms po rinkimų punktų uždarymo Rinkimų komisija pirmųjų oficialių rezultatų nepaskelbė. Buvo tik pranešta apie A. Lukašenkos pergalę. Jis esą surinko beveik 80 proc. balsų. Rinkimų komisijos puslapinis internete nebuvo pasiekiamas – kaip ir daugelis kitų Baltarusijoje.

S. Tichanovskaja neketina pripažinti savo pralaimėjimo. „Negali būti pripažinti tokie rinkimų rezultatai“, - agentūrai dpa sakė atstovė Ana Krasulina. A. Lukašenkos pergalė surinkus 80 proc. balsų esą „toli nuo bet kokios realybės“.

Tuo tarpu Vidaus reikalų ministerijoje susirinko krizės štabas. Padėtis kontroliuojama, pranešė žinybos.

Kiek žmonių sulaikyta, kol kas nežinoma. Žmogaus teisių organizacija „Vesna“ naktį kalbėjo apie daugiau kaip 50 sulaikymų Minske. Visoje šalyje jų būta 120. Tačiau skaičiai gali didėti. Stebėtojų teigimu, sostinėje demonstracijose dalyvavo iki 100 000 žmonių.

Vaizdo įrašuose buvo matyti, kaip demonstrantai iš šiukšlių konteinerių stato barikadas, taip pat kaip policininkai brutalia muša demonstrantus. Šie priešinosi sulaikymas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder