Už Dangę!

Už Dangę!

Taip jau buvo lemta, kad dabar gyvenu toli nuo savo gimtosios Klaipėdos, tačiau neseniai išgirdau, kad bus vykdoma apklausa dėl per miestą tekančios upės pavadinimo.

Tą pačią dieną anonsuodamas savo būsimas laidas apie Klaipėdą žurnalistas Henrikas Vaitiekūnas su savo pokalbininke šią upę vadino Dane.

Na, H. Vaitiekūnui gal ir tas pats: kaip pavadinsi, taip nepagadinsi. Tačiau mums, kilusiems ir augusiems šiame krašte, atrodo kitaip.

Upės vardo pakeitimas iš Dangės į Danę yra nelogiškas ir nepagrįstas. Vietovardžių ir vandenvardžių su kai kuriomis gerai žinomomis išimtimis nekeisdavo net vandalai ir kiti užkariautojai.

Ir iš kur ištraukta, kad upė kažkada buvo vadinama Dane? Dangė nėra suvokietintas pavadinimas, kaip teigiama, bet tikras baltiškos, greičiausiai kuršiškos, kilmės žodis, nes šioje kalboje yra ir panašiai skambančių kitų.

Kalbininkams, kurie yra ne kartą apsijuokę su savo naujadarais, atrodo, norisi būti gudresniems už šimtmečius čia gyvenusius žmones.

Vadovaujantis jų logika, matyt, ir Ablingos bei Būtingės, o gal net ir Palangos su Kretinga pavadinimus reikėtų tarti be raidės "g".

Dar anksčiau keletas kalbininkų suabejojo, ar ne be reikalo mėginu laužyti ietis: valdžios žmonės jau pasidavė įtikinami ir, net būdami neteisūs, vargu ar keis savo sprendimą Dangės naudai. Anot jų, jei apklausa ir įvyks, tai bus daroma tik dėl akių.

Klaipėdos mylėtojai, prie kurių aš priskiriu ir save, jei turėsite galimybę, netylėkite ir paraginkite savo artimuosius bei draugus apklausoje pasisakyti už Dangę.

Argi mums nesvarbu, kaip bus vadinama mūsų upė? Ar striuku pavadinimu, primenančiu katę su patrumpinta uodega, ar senuoju skambiu vardu DANGĖ?

Steponas PUČINSKAS, Vilnius

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder