Reikia keisti olimpiados simbolį

Reikia keisti olimpiados simbolį

Klaipėdietis Romualdas Luotė sumanė pakeisti prieš šimtmetį sukurtą ir sėkmingai prigijusį pagrindinį olimpinių žaidynių simbolį - olimpinius žiedus.

Baltame fone tarpusavyje persipinantys mėlynas, juodas, raudonas, geltonas ir žalias žiedai simbolizuoja penkių pasaulio žemynų vieningumą. Šį simbolį 1913 metais sugalvojo olimpinių žaidynių atkūrėjas prancūzas Pjeras de Kubertenas, vėliava su juo pirmą kartą iškelta 1920-ųjų žaidynėse Antverpene ir neatskiriama bei su niekuo nesupainiojama žaidynių dalimi yra iki šiol.

Tačiau klaipėdiečiui R. Luotei žiedų grandinė atrodo nesusiejama su sportine dvasia - greičiau primena tanko vikšrus ir kvepia karu. Todėl buvęs krepšininkas ir lengvaatletis siūlo simbolį pakeisti. Jo manymu, fono ir žiedų spalvos keisti nereikia, tik juos supinti ratu - toks ženklas labiau primintų draugystę. Dar vienas vyro motyvas - visų taikių organizacijų (pavyzdžiui, NATO, Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos ir t. t.) simboliai siejami su apskritimu.

Vyras šį simbolį susapnavo ir nutarė realizuoti - tą jam patarė daryti ir sapne regėtas žmogus (autorius manąs, kad tai buvo Dievas). Tiesa, sapne žiedus juosė dar vienas, oranžinis, bet toks derinys nevykusiai atrodė eskize.

Pirmoji mintis keisti simbolį R. Luotei kilo prieš porą metų, sukurtą eskizą jis netgi siuntė buvusiam Tarptautinio olimpinio komiteto vadovui Žakui Rogui, bet šis tokios minties vertinti nesiryžo - mandagiai atsakė, kad baigiąs kadenciją ir pasiūlė kreiptis į naująją vadovybę, bet R. Lotė to padaryti dar neišdrįso.

Tačiau jis tikisi, kad paviešintas jo simbolis ilgainiui prigis ir bus naudojamas jau 2020-ųjų Tokijo olimpiadoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder