Gražinos skiltis

Gražinos skiltis

Kas laukia būsimų pensininkų?

Aną dieną važiuodama taksi iš vairuotojo išgirdau tokią užduotį pačiam sau: "Šiandien turiu uždirbti 950 litų." Žinoma, pasiteiravau, kodėl ne tūkstantį, o dar geriau - pusantro? "Na, dėl pusantro tai turėčiau dirbti visą parą. Yra buvę, kad vairavau ir dvi paras be pertraukos. Dabar jau tai nebe mano jėgoms",- sakė šnekus maždaug 30-35 metų taksistas, dar pridūręs, kad būsimu gyvenimu jau reikia rūpintis šiandien, nes jis įsitikinęs, kad sulaukusiam pensinio amžiaus "Sodros" nebebūsią, o ir privatūs pensijų fondai "užsilenks". Ir dar pasišaipė, kad privačiame pensijos fonde per 10 metų jis sukaupė vos 500 Lt.

Dauguma šiandieninių pensininkų iš pensijų negali išgyventi. Jų didinti net populistai politikai nedrįsta siūlyti. Pagal Lietuvos pensijų dydžio vidurkį Europos Sąjungoje esame antroje vietoje nuo galo. Po mūsų - tik Rumunija. Kai graikai maištavo dėl jų apkarpytų pensijų, lietuviai tik varvino seilę - kad jiems tas graikų "apkarpytas" senatvės išmokas, dažnai viršijančias ir 5 tūkst litų.

Beje, ne tik graikams, bet ir ispanams, kitų ES valstybių pensininkams pensijas uždirba ir lietuviai.

Beveik mano visų draugų vaikai dirbti ir mokytis yra išdardėję kas kur. Ten tvarkingai moka mokesčius, vadinasi, uždirba pensijas Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos ir kitų valstybių pensininkams, be to, įmesdami svarų, eurų ir į savo būsimos senatvės taupykles.

Privertė suklusti statistika: mažėjant Lietuvos gyventojų skaičiui, mažėja ir mokinių šalies mokymo įstaigose. Besimokančiųjų skaičius 2004-2008 m. kasmet mažėjo vidutiniškai po 21 tūkst., o 2009-2013 m. - po 34 tūkst. Per pastaruosius dešimt metų mokinių ir studentų skaičius šalyje sumažėjo 253 tūkst., arba 31 procentu. Taigi, taksisto paskaičiavimai dėl "šviesios ateities", regis, ne be pamato.

Dabartinius pensininkus, atidirbusius 40-45 metus, valstybė priskiria nepakeliamai finansinei naštai. Ir ne kas kitas, o pensininkai yra apiplėšiami per krizes. Taip buvo 1998 m., kai nuo pensininkų buvo rėžiama vos ne trečdalis ir taip skurdžios pensijos, taip nutiko ir per 2009 m. krizę, per kurią ypač nukentėjo tie pensininkai, kurie dirbo. O dirba juk ne iš prabangos, o todėl, kad iš pensijos neišgyvena. Pakelti algas 2-3 tūkstančiais litų gerai apmokamiems klerkams atrandama, pensininkams kompensuoti apiplėšimą - vis kudakuojama: ryt poryt, po naujų metų...

Taigi tas mano sutiktas taksistas pensijos oriai senatvei Lietuvoje tikrai nesukaups. Nebent "sukioti barankos" išvyktų į kurią kitą ES šalį, kuri savo pensininkais pasirūpinti sugeba. O ir jose dirbusiems, mokėjusiems mokesčius lietuviams atseikėja ne apverktinus trupinėlius.

GRAŽINA [email protected]

Tel. 49 34 35 darbo dienomis nuo 10 iki 13 val.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder