Vakcinos ir ES: kas nutiko ne taip ir ką giljotinuoti?

Vakcinos ir ES: kas nutiko ne taip ir ką giljotinuoti?

Į antrąjį klausimą daugelis gerokai lengviau pateiktų atsakymą – žinoma, kad ant ešafoto turi eiti Europos Komisija (EK) su pirmininke Ursula von der Leyen priešakyje. Vis dėlto ne viskas taip paprasta.

Jei reikėtų išrinkti populiariausią 2021-ųjų pradžios žodį Briuselyje, juo neabejotinai taptų „vakcina“ ar „vakcinacija“, dažniausiai vartojami kaltinimų EK kontekste.

Vasario 10 d. europarlamentarai net keturias valandas audė EK pirmininkę – nuo nusivylimo EK kompetencija iki garsių raginimų atsistatydinti pačiai U. von der Leyen.

Man kantrybės užteko tik pustrečios valandos stebėti tokį kamuolio spardymą į vienus vartus, greičiau ne į vartus, o į prie sienos pastatytą U. von der Leyen (nenuostabu, kad ji pati iškentė dar trumpiau).

Kita vertus, nėra tokie jau ir neteisūs save ES dievais matantys, kartais „antikovidinio“ vandens someljė uždarbiaujantys europarlamentarai. Bent jau vasario viduryje ES vakcinacijos lenktynėse vilkosi kažkur užpakalyje.

O viskas turėjo būti priešingai: vieninga ES, vadovaujama „geopolitinės“ EK, įveikia pandemiją ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje (neturtingoms šalims išdalija vakcinas) – taip įtvirtina ES kaip tikrą galybę pasaulinėje scenoje.

Pradžia irgi buvo daug žadanti – 2020 m. EK preliminariai užsakė daugiau nei 2,3 mlrd. vakcinų (gyventojų ES yra 448 mln., t. y. kiekvienam po 5 skiepus) iš šešių gamintojų. Taip pat investavo į pirminius skiepų tyrimus ir gamybos plėtrą.

Galiausiai kai kurie farmacininkai sugebėjo anksčiau sukurti vakcinas ir jau metų pabaigoje radosi pirmieji skiepai nuo COVID-19, o juk manyta, kad be 2021 m. pavasario jokio proveržio tikėtis neverta.

Taigi tradiciškai prieš metų pabaigos šventes išsiskirstantys eurobiurokratai galėjo pelnytai per „Zoom“ vienas kitą paglostyti geru žodžiu ir pakelti taurę šampano už optimistiškai atrodžiusius ateinančius metus.

Bet ne tau, eurobiurokrate, mėlynas dangus... Dar prieš Naujuosius metus išaiškėjo, kad ne ES, o ką tik bendriją palikę britai, pasaulinio blogio ir kvailumo įsikūnijimo vis dar valdomi amerikiečiai gavo pirmąsias vakcinas (Izraelis – irgi, bet tai kitas atvejis).

Dar daugiau, kitos vakcinos, kuriomis jau sparčiai buvo skiepijami tie patys britai ir amerikiečiai, „strigo“ Europos vaistų agentūroje.

Nenuostabu, kad nespėjus prasiblaivyti nuo karantininių Naujųjų metų sutiktuvių pasipylė prakeiksmai „subiurokratėjusiems Briuselio biurokratams“, kurie neva per savo „eurobiurokratinį“ požiūrį tūkstančius europiečių pasmerkia mirti.

Žinoma, tokios „smulkmenos“, kad vakcinos ES dabar pripažįstamos rekordiniu tempu (anksčiau ilgiau nei per pusmetį, dabar tai savaičių reikalas), kad dar labiau supaprastinus pripažinimą iškyla pavojus, jog neigiamas skiepų poveikis dar smarkiau išpūs ir taip didelį „antivakserių“ burbulą (gruodžio apklausos duomenimis, tik 40 proc. prancūzų buvo pasiruošę vakcinuotis), kad dar labiau supaprastintos taisyklės turės būti taikomos ir kitiems – tarkime, bandant ES įteisinti rusišką „Sputnik V“ ar net Viktoro Uspaskicho „antikovidinį“ vandenį.

Bet tai nebuvo didysis EK košmaras.

Jis prasidėjo tada, kai farmacijos bendrovės ėmė viena po kitos pranešti, kad nepristatys tiek vakcinų, kiek pasižadėjusios, – nespėja.

Tiksliau, „nespėja“ tiekti Europai, o Izraeliui, Didžiajai Britanijai ir kitoms kelioms šalims – viskas pagal planą. Gal tik sutapimas (juk visos farmacijos bendrovės pažadėjo nesipelnyti iš pandemijos), kad EK išsiderėjo daug mažesnes vakcinų kainas (ES už „AstraZenecos“ skiepą sutarė 2, JAV – 4 dolerius; „Pfizer“ vakcina ES kainuos mažiau nei 15 dolerių, amerikiečiams – 20).

Dar daugiau – „AstraZeneca“, kurios vakcinomis jau masiškai buvo skiepijami britai, pareiškė, kad nėra nieko įsipareigojusi Briuseliui.

To jau buvo per daug net belgišku ramumu užsikrėtusiems eurobiurokratams. Atsako ilgai laukti nereikėjo – EK pradėjo viešinti sutartis su farmacininkais, ėmėsi registruoti ir blokuoti Europoje pagamintų vakcinų eksportą.

Užsimojo tiek, kad net sugebėjo pažeisti „Brexito“ susitarimą ir airius palikti kvailių vietoje, o iš „europietiškų vertybininkų“ varpinės išgirdo kaltinimų vakcinų karų kurstymu, skiepų nacionalizmu ir kitomis blogybėmis.

Geriausia arba paprasta žmonių kalba situaciją aprašė „DG Meme“ – Briuselio burbulo parodijos puslapis: „ES vakcinų kova su „AstraZeneca“ įdomesnė nei telenovelė. Chuanas myli Mariją, perka jai brangias dovanas ir užmoka už jos studijas.

Ji pažada jam meilę, bet likus kelioms dienoms iki vestuvių ji pasako, kad neturi tam laiko. Jis sužino, kad išties ji leidžia laiką su savo meilužiu britu, kuris yra jos pusbrolis. Chuanas įsiunta, apipaišo bendras nuotraukas, planuoja aptalžyti britą, bet įsikarščiavęs apdaužo ir bendrus draugus...“

Telenovelė dar nesibaigė, tad laukite tęsinio. Gal tuomet paaiškės, kas išties kaltas dėl vakcinacijos dramos ES ir ką reikia giljotinuoti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder