Seimas vis labiau tampa „vaivorykštinių" aptarnavimo biuru

Seimas vis labiau tampa „vaivorykštinių" aptarnavimo biuru

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen susitiko su Žmogaus teisių komiteto pirmininku Tomu Vytautu Raskevičiumi ir aptarė būsimosios Seimo sesijos darbotvarkę. Skelbiama, jog ateinančios sesijos žmogaus teisių prioritetas bus partnerystės reglamentavimas ir Lygių galimybių įstatymo pakeitimai.

Jau? Prasideda? Mažiau radikali liberalė Viktorija susitiko su maksimaliai liberalia Okeanide ir abi mergaitės nutarė, kad dėl laisvės reikia imtis konkretesnių žygių. Anksčiau nebuvo kaip.

Iš pradžių Seimui teko priimti šių metų valstybės biudžetą. Vėliau minėjo Sausio 13-osios 30-metį ir valstybės Laisvės gynėjų dieną. O dabar, pasibaigus tiems visiems neišjaustiems, veikiau paradiniams formalumams, jau galima imtis TIKRŲJŲ laisvių. Negriūnant po tankais.

Tiesa, laisvės šauklei Okeanidei dar pavyko prieš Laisvės gynėjų dieną įsiterpti su trigrašiu apie užsispyrėlišką Seimo tualetų ženklinimą. Ir net jų išdėliojimą skirtinguose pastato aukštuose. Kur gi ne. Tikrai vertėjo dėl to išstoti iš SSSR, žūti po tankų vikšrais, rizikuoti gyvybėmis, kad gautume laisvę du tualetus į tą patį aukštą sukelti.

Matyt, pati Okeanidė pajuto ne vietoje ir ne laiku karktelėjusi. Juk mandagus žmogus. Inteligentiškas.

Galbūt liberalai net šiek tiek nuvylė savo rinkėjus... Bent Lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) bendruomenę. Už per lėtą laisvės į Lietuvą atridenimą. Pirma, lentelių nuo Seimo tualetų nenukabino.

Antra, ne visi LGBT bendruomenės nariai Seime lankosi. Tiesa, įregistruotos įstatymų pataisos, dekriminalizuojančios nedidelio kiekio narkotikų, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų disponavimą. Už tai būtų galima bausti tik administracine tvarka. Pvz., įspėjant.

Ar skiriant 100-200 Eur baudas. Bet šios įstatymų pataisos irgi dar nepriimtos. Galų gale, juk ne visi liberalų rinkėjai rūko žolę ar yra narkodileriai. Pardavinėjantys žolę centneriais. Kad mokinukai prie mokyklos nepirktų, nes centnerio nepavilks. Narkotikai paprastai išrūšiuojami į mažus paketėlius.

Dar vienas ideologinis trūkumas. Įstatymų projektus, itin pradžiuginančius ne LGBT, bet narkodilerius, remia ir konservatoriai. Tad niekaip nepasigirsi, kad tik liberalai žada narkotikų prekeiviams saugesnę prekybą.

Tad kas belieka Okeanidei? Jei niekaip nesiseka įgyvendinti savo prioritetų. Pvz., suaktyvinti teisėkūrą, nes tam tikra visuomenės grupė labai laukia partnerystės instituto įteisinimo.

Belieka paskubinti laisvėjimo procesus bent ateinančią Seimo sesiją. Nes, kur pažvelgsi, skirtingų lyčių poros Lietuvoje tik skiriasi ir skiriasi. Tik LGBT bendruomenė vis dar trokšta „ženytis".

Tačiau, jei kam atrodo, kad Žmogaus teisių komitetas, vadovaujamas T.V.Raskevičiaus, dar nieko nenuveikė dėl Lietuvos valstybės laisvės, tai labai klysta. Šauktiniais Lietuvos kariuomenėje, aišku, netapo.

Amžius ir statusas ne tas. Bet komitete jau aptarė bendram šeiminiam gyvenimui naudojamo turto registravimo problemas. Mat skirtingų lyčių ir TOS PAČIOS LYTIES porų, gyvenančių nesusituokus, įgytas nekilnojamasis turtas neturi teisinio „šeimos turto" statuso.

Išvertus į paprastą kalbą - leiskite tos pačios lyties asmenims tuoktis, kad supykęs sugyventinis neišmestų savo sugyventinio į gatvę. Be jokios teisės į bendrą namą ar butą. Nematau logikos. Gėjus įtaria kitą gėjų, kad tas slapukas gali iš būsto išspirti. Tačiau vis vien labai nori už to blogojo sugyventinio „ženytis". Matyt, dėl baltos suknios ir rūtų vainiko. O kitas - dėl triaukščio vestuvių torto ir tolesnio buitinio spardymosi.

Komitetas taip pat aptarė vaikų ir paauglių socialinio ir emocinio ugdymo svarbą švietimo bei ugdymo įstaigose. Klausėsi kalbų apie dirbtinį intelektą, kuris padėtų aptikti neapykantos kalbą viešojoje erdvėje.

Neapykantą kam? Sprendžiant iš karantinuotos visuomenės nuotaikų, jeigu kas nors ir puola dabar burnoti, tai tik ant valdžios draudimų. Dėl verslų suvaržymo, per mažo jų finansavimo ir nedarbo.

Prie ko čia LGBT? LGBT eilinių piliečių sąmonėje asocijuojasi su egzotika, savotišku gyvenimo būdu, nepriimtina pramoga, įdomiau pasiūtais rūbeliais ir scena. O kai visuomenė per karantiną faktiškai suvaryta į būdą, jai labiausiai rūpi ne svetimas, bet savas gyvenimo būdas.

Tas nepakeliamas. Karantininis. Be laisvės. Ir jai mažiausiai rūpi LGBT laisvė „ženytis". Rūpi žirklės. Nes per karantiną net visai taisyklingos sutuoktinės ar sutuoktinio vos pakenčia. Abu kaip kaktusai. Du mėnesius neapkirpti.

Seimo pirmininkė ir Okeanidė sutiko, kad sprendimai dėl partnerystės reglamentavimo, dėl lygių galimybių ir t.t. privalo turėti platų valdančiosios koalicijos narių ir kolegų opozicijoje palaikymą. Nebent būtų reikalaujama viešo balsavimo

. Nes viešai balsuojant LGBT norų nepalaikys tik 2-3 proc seimūnų, o per slaptą balsavimą - 70-80 proc.

Ir jie būtų teisūs. Negi valstybėje jau neliko rimtesnių reikalų, nei LGBT bendruomenės ir narkotikų prekeivių politinis aptarnavimas?

Respublika.lt

„Vakarų ekspreso“ redakcijos nuomonė nebūtinai sutampa su Nuomonių rubrikos tekstų autorių nuomone.  Už publikuojamų komentarų, nuomonių turinį atsako autoriai.


Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder