Pramogos vaikams - tik svajonėse

Pramogos vaikams - tik svajonėse

Gydytojas ortopedas-traumatologas Markas Fiodorovas, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje vadovaujantis Sporto traumų sektoriui, - tikras klaipėdietis. Čia užaugęs, baigęs dabartinę Vytauto Didžiojo gimnaziją ir sugrįžęs atgal po medicinos mokslų ir rezidentūros.

Kodėl dirbti grįžote į Klaipėdą?

Jau išvykdamas studijuoti žinojau, kad grįšiu. Čia daug erdvės, vandens stichijos, nėra maišaties ir grūdimosi. Klaipėda - ne provincija, kaip kartais mėgstama pasakyti, tai tiesiog žavus miestas su savo jūrinėmis tradicijomis, laivais, šventėmis. Jame nedūstama, lengvai kvėpuojama ir gyvenama.

Ar yra dalykų, dėl kurių vaikštant po miestą verkia širdis?

Dar daug kur einant šiek tiek toliau nuo centro reikia žiūrėti po kojomis, kad nepargriūtum, o ne dairytis aplinkui. Apleista pati gražiausia miesto vieta - senamiestis. Tuščios gatvės, trūksta gyvybės ir judėjimo. Žinau, kad yra įvairiausių pasiūlymų, kaip pagyvinti gyvenimą čia, bet tai - tik akcijos. Vargšas mūsų Dramos teatras - jis labai daug davė Klaipėdai ir dabar suteiktų žavesio ir gyvybės centrui. Deja...

Galiu pagirti tik pajūrį - pliažus, Smiltynę. Bet tai tik gamta, kuri greičiau prišiukšlinama ir užteršiama negu ja grožimasi.

Ar randate, ką mieste veikti laisvalaikiu, kur pailsite?

Laisvalaikiu su šeima mėgstame leisti toliau nuo Klaipėdos. Su vaikais Klaipėdoje nėra kur išeiti - vienos problemos. Net ir pietums.

Prisimenu savo vaikystę - poilsio parką su gąsdinančiu velnio ratu. Juoko kambaryje pilvai plyšo nuo visokių iškreiptų figūrų. Prisimenu tai su nostalgija ir negaliu savo vaikų nusivesti ten pat. Vaikams nėra kur žaisti Klaipėdoje - liūdnas faktas. Jau net nedrįstu pasvajoti, kad būtų kokia nors pasakų šalis, kurioje būtų galima plaukioti pasakiškais laivais, skraidyti ar važiuoti traukinukais.

Žiemos pramogos turėtų būti labiau specializuotos visokiems skoniams ir polinkiams, pvz., gamtoje - trasos pagal amžių ir sunkumą, slidėmis, rogutėmis. Norint žmogų išvilioti iš namų, reikia jam pasiūlyti ką nors įdomesnio už "Akropolį".

Kur dingo kavinukės su savais veidais? Bent kas nors būtų panašaus į senų laikų "Du gaidelius" - kai būdamas vaikas laukdavau sekmadienio, kad tėvai ten nusivestų ne tik dėl skanių patiekalų, bet ir programos. Viskas sukiužo, sulūžo arba užsidarė.

Atliekate operacijas traumas patyrusiems sportininkams ir visiems aktyviai gyvenantiems žmonėms. Koks uostamiesčio vaizdas matyti pro darbo prizmę?

Gana dažnai tenka konsultuoti ir gydyti "Atlanto" futbolininkus ir daugumą kitų klubų, sudariusių sutartis su mūsų ligonine.

Sporto srityje daug ką reikia tvarkyti, bet viskas atsiremia į menką finansavimą. Juk jei finansavimas prastas, sporto klubai negali įsigyti pajėgių sportininkų arba sulaikyti jaunus perspektyvius esamus, kurie pasitaikius bent menkai progai taiko išplaukti į platesnius vandenis.

Kadangi visi sportininkai patiria didelius krūvius, įvyksta daug įvairių traumų. Galiu pasakyti, kad kai kurių traumų būtų galima išvengti pagerinus futbolo aikštės dangą.

Sporto srityje daug ką reikia tvarkyti, bet viskas atsiremia į menką finansavimą. Galiu pasakyti, kad net ir kai kurių traumų būtų galima išvengti vien tik pagerinus futbolo aikštės dangą

Kalbino Genovaitė PRIVEDIENĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder