Politiko tribūna: "Kai teka purvinas vanduo… "

Politiko tribūna: "Kai teka purvinas vanduo… "

Kaip neblogai žinantis padėtį nuo geresnių laikų, negaliu nereaguoti į susidariusią padėtį AB „Klaipėdos vanduo”. Tai, ką šiuo metu daro miesto valdžia, kuri turi prievolę prižiūrėti ir kontroliuoti šią strateginę miesto bendrovę, yra visiškas teisės aktų nepaisymas. Akcinė bendrovė „Klaipėdos vanduo” vadovo neturi jau daugiau kaip metus.

Viešoje erdvėje matosi, kad paskirtą laikinąjį generalinį direktorių Aleną Gumuliauską jau bandoma nušalinti nuo pareigų, nes jis atlieka įmonėje nepriklausomą teisinį auditą, atleido darbuotojus, susijusius su Savivaldybės atstovais bei buvusiu generaliniu direktoriumi.

Kitaip tariant, pradėjo naikinti  nepotizmą šioje įmonėje. Bendrovės vadovui daromas didelis spaudimas iš politikų, aiškios pozicijos neišsako ir administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Tokie veiksmai aiškiai rodo įmonės valdymo ir vadovo atrankos politizavimą ir galimą siekį susidoroti su netinkančiais ar nepatinkančiais asmenimis.

Peršasi išvada, kad kažkam labai nesinori, kad būtų atliktas nepriklausomas auditas. O juk turėtų būti priešingai, siekiant užtikrinti maksimalų skaidrumą ir išsklaidyti visas abejones dėl strateginės miesto įmonės veiklos. Argi  ne taip ?

Praeitą kadenciją, būdamas Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriumi inicijavau pokyčius įmonėje „Klaipėdos vanduo“, siekiant užtikrinti skaidrumą bei sumažinti galimybes politikams kištis į įmonės valdymą.

Sulaukiau didžiulio pasipriešinimo iš tuo metu buvusio stebėtojų tarybos pirmininko A.Šulco, tiek ir iš nuo 2018 m. gruodžio 31 d. iš generalinio direktoriaus pareigų pasitraukusio L. Makūno, kuris, nepaisydamas akcinių bendrovių įstatymo nuostatų, apie tris mėnesius dar laikėsi įsikibęs į valdybos pirmininko kėdę.

Tai jis vėliau ir pats pripažino.

Stebėtojų taryba, vadovaujama Klaipėdos vicemero A.Šulco, kurį vis tik kadencijos pabaigoje pavyko atšaukti iš stebėtojų tarybos, nepaisė  akcininko reikalavimo atšaukti iš „Klaipėdos vandens” valdybos nepriklausomo nario statuso nebeatitinkantį bendrovės „Fortum Klaipėda” vadovą Tomą Eikiną.

Vėliau Tomas Eikinas tapo AB “Grigeo Klaipėda”, kuri šiuo metu yra visuomenės dėmesio centre blogąja prasme, direktoriumi.

Bet čia jau kita istorija.

Dar 2019 m. vasario mėnesį AB “Klaipėdos vanduo” pasamdyta personalo atrankos kompanija buvo atrinkusi penkis pretendentus į generalinio direktoriaus pareigas, kurių kandidatūras ir pateikė valdybai apsisprendimui.

Tuometinė valdyba, jau minėto T.Eikino pastangomis, klausimą atidėliojo ne kartą, kol galiausiai apsisprendė viską palikti naujos kadencijos valdybai, o ši priėmė sprendimą skelbti vadovo konkursą iš naujo.

Be abejo, buvo sumokėta už atrankos paslaugas, o rezultatas nulinis.

Kyla įtarimas, kad sustota buvo todėl, kad tarp kandidatų nebuvo “savo žmogaus”. Dabar paskelbtas naujas konkursas, kurį organizuoja jau kita atrankos kompanija ir kuriai už paslaugas taip pat bus sumokėta iš Klaipėdos bendrovės lėšų.

Administracijos direktorius G.Neniškis, kuris pagal įstatymus yra ir AB ”Klaipėdos vanduo” akcijų valdytojas, darbuojasi pareigose net nuo gegužė smėnesio.

Tad laiko suformuoti visus įmonių valdymo organus, atlikti reikalingas procedūras bei išrinkti generalinį direktorių buvo pakankamai.

Situacija, kai įmonei ilgą laiką vadovauja laikini vadovai yra nenormali. Tačiau gal taip ji yra kai kam naudinga?

Kas gali paneigti kaip sako klasikai.

Dėl “Grigeo Klaipėda”, kuriai vadovauja buvęs AB “Klaipėdos vanduo” valdybos narys T. Eikinas, taršos mieste ir nevalytų nuotekų nuleidimo į Kuršių marias šešėlis krentair ant AB ”Klaipėdos vanduo” buvusios ir esamos administracijos, dėl galimai nepakankamos išvalytų nuotekų kontrolės.

Ši bendrovė turi nuotekų departamentą su laboratorija, ekologo, technologų etataus. Kas prisiims atakomybę jeigu šios prielaidos pasitvirtins?

O šiaip jau reikėtų paklausti tų, kurie tikrai žino daugiausia. Ir apie vandenį, ir apie nuotekas.

Kad ir mero patarėjo Leono Makūno.

O kol kas AB “Klaipėdos vanduo” direktoriaus rinkimų procedūrose teka purvinas vanduo…

Redakcija už straipsnio autoriaus nuomonę neatsako.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder