Policija nori matyti save ekrane

Policija nori matyti save ekrane

Policijos departamentas (PD) viešojo konkurso būdu ieško kūrėjų, galinčių sukurti apie šalies policiją pačią geriausią televizijos laidą. Ja siekiama populiarinti policininko profesiją, stiprinti policijos kaip socialiai atsakingos institucijos įvaizdį. Negi neužteko TV laidos „Farai”?

Gal pareigūnams jau laikas studijuoti Muzikos ir teatro akademijoje? Galų gale, kas gerina profesijos įvaizdį? Specialūs filmukai ar geri atlyginimai?

Seimo ir politinių partijų įvaizdis Lietuvoje yra tradiciškai prastas. Tačiau vis vien į vieną Seimo nario vietą išsirikiuoja kelios dešimtys kandidatų. O kas taip traukia? Filmukas, speciali TV laida ar atlyginimas bei socialinės garantijos?

Tad profesijos reklama yra ne specialios laidos, filmukai, o orus etatinis atlyginimas bei socialinės garantijos. Kodėl TV laidų, liaupsinančių finansininko profesiją, neužsako joks bankas, kredito unija ar Lietuvos finansų ministerija. O todėl, kad gerai uždirbančių finansininkų ir taip netrūksta.

Paprastai stengiamasi filmukais, TV laidomis romantizuoti tas profesijas, kurios rizikingiausios, sunkiausios, bet vis vien prastai apmokamos. Taip buvo ir sovietiniais laikais. Kaip išsiųsi žalią jaunimėlį į plėšinius, šachtas ar tiesti geležinkelį Sibire, jei pasakosi tik apie labai sunkų darbą, bet nepridėsi romantikos.

Ne apie kandžiojančius uodus, bet apie vakarojimą prie laužų su armonikomis. Arba apie tai, kaip grūdinosi plienas.

Sovietiniais laikais visi darželinukai mokėjo eilėraštuką apie labai gerą milicininką - dėdę Stiopą. Tad telieka Policijos departamentui suorganizuoti šalies literatų viešajį konkursą. Kas parašys gražiausią eilėraštuką apie policininką Steponą.

PD atstovas Ramūnas Matonis patikino, kad apie policijos darbą bus rodoma tik viena TV laida: „Viskas priklausys nuo to, kokį prodiuseriai pasiūlys laidos formatą. Jei „Farai“ pasiūlys patį geriausią, tai ir liks.

Porą pasiūlymų jau turime, manau, iš trijų pasiūlymų tikrai išrinksime patį geriausią. Mes pinigų laidai neskiriame. Visas su kūrimu bei transliacija susijusias išlaidas apmoka konkurso laimėtojas.“

Bet gal tokios laidos, parodančios policininko darbo kasdienybę, ne sudomina, o atbaido jaunimą rinktis šią profesiją?

R.Matonis atsakė, jog, nors specialių tyrimų neatlikta, visgi manantis, jog TV laida apie policiją ne atbaido jaunimą, bet pritraukia. Nes tokios dokumentikos tikslas - parodyti realybę. Tikrąjį darbą. Kad jaunuolis, prisižiūrėjęs užsienietiškų serialų, vėliau nenusiviltų.

Situaciją komentuoja Lietuvos policijos profsąjungos pirmininkė Roma Katinienė:

TV laidos apie policiją kūrimas yra visiškas „piaras“. Policijos departamento vadovybė skiria didžiulį dėmesį viešosios nuomonės apie save teigiamam formavimui, o policijoje po reformos atsisakyta kai kurių policijos funkcijų. Jau dabar matome, kaip atsisakius nepilnamečių reikalų inspektorių, padaugėjo žiaurių nusikaltimų, kuriuos padaro nepilnamečiai.

Policija akivaizdžiai išsišoka „piarindama“ tai, kas turėtų būti jos kasdienybė. Ne šou, ne vienkartinė akcija, bet kasdienybė. Tai, kas turėtų būti natūralu.

Policija turi atlikti savo funkciją - ginti, saugoti, padėti, kad visuomenė iš tikrųjų jaustųsi saugi. Policija turi teikti visuomenei paslaugas, o ne TV laidose vaidinti. Bet kam teikti kokybiškas paslaugas? Geriau reklamuotis!

Pirmiausia policininkas turi gauti orų užmokestį, nes rizikuoja savo saugumu ir sveikata. Bet policijos vadovybei pareigūnų sveikata nerūpi. Pareigūnai, esant 35-36 laipsnių karščiui, ką tik laikė fizinių normatyvų egzaminus.

Bet fizinių normatyvų laikymą juk buvo galima atidėti, kai bus vėsesnis oras. Juk tai nėra neatidėliotina būtinybė gaudyti nusikaltėlį. Buvo galima ir palaukti, bet vadovams darbuotojų sveikata nerūpėjo. Nors tokiame karštyje galima ir ligoninėje atsidurti. Tai eilinis vadovų cinizmas. Rūpinasi tik savo „piaru“.

Jei policininko įvaizdis - ir jo uniforma, tai kaip jaustis pareigūnui, kai per karščius mūvi brezentinėmis kelnėmis ir avi neva universalius batus. Bet nėra tokių batų, kurie vienodai tiktų ir esant 35 laipsniams šalčio ir 35 laipsniams karščio. Todėl TV laidos kūrimas - tuštybės mugė ir nežinai, kada baigsis šis šou.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder