Paskutinės minutės čempionatas

Paskutinės minutės čempionatas

Po savaitės Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė trečią kartą istorijoje pradės kovas pasaulio čempionate, nors Turkijoje mūsų komandos galėjo (turėjo) ir nebūti.

Dvi savaites truksiantis 16-asis pasaulio čempionatas prasideda rugpjūčio 28 dieną.

Jis ypatingas tuo, kad teisę žaisti jame iškovojo ne Lietuvos krepšininkai - jie, žinia, patyrė fiasko 2009 metų Europos čempionate Lenkijoje. Mūsiškiai nepasiekė tokio rezultato, už kurį duodamas kelialapis į svarbiausią planetos krepšinio turnyrą: pernai reikėjo patekti tarp šešių geriausių komandų Senajame žemyne, o mūsiškiai nepateko net į aštunetuką.

Durys į pasaulio čempionatą buvo užtrenktos. Pelnytai, pagal metų metus galiojančias taisykles ir tikruosius sporto principus - nesugebi įveikti kvalifikacijos, užleisk vietą stipresniam ir bandyk dar kartą, kol pavyks.

Tačiau tuomet prasidėjo kitas žaidimas, kuris vyko ne aikštelėje, o prie derybų stalo: Lietuvos krepšinio federacijos atstovai įtikino Tarptautinę krepšinio federaciją (FIBA), jog mūsų šalis verta varžytis su pasaulio stipriausiais. Žinoma, lietuvių sėkmę šiame žaidime lėmė ne tik derybininkų išmonė, bet ir pinigai - už vietą reikėjo susimokėti pusę milijono eurų. Ši suma galbūt buvo tokia pati lemtinga, kaip paskutinę varžybų sekundę pataikytas ir komandai pergalę atnešęs tritaškis.

Pasisekė, kaip pasiseka nusipirkti paskutinės minutės kelionę. Sveiki atvykę į Turkiją, viskas įskaičiuota, "only for you my friend", kaip sako įkyrūs vietos prekeiviai.

Tačiau visa tai nesvarbu. Svarbiausia, kad mūsiškiai pasaulio čempionate žais, o kai jie žaidžia, lietuvis serga - galų gale tai antroji mūsų religija. Kad krepšinio virusas jau pradeda siautėti, įrodo Klaipėdos gatvėmis vis dažniau pravažiuojantys automobiliai, papuošti trispalvėmis, barai, skelbiantys, kad juose rungtynes galima stebėti didžiuliame ekrane ir su čempionato proga atpigusio alaus bokalu. Parduotuvės ir net bankai rengia akcijas, susijusias su ne kuo nors kitu, o krepšiniu. Sirgaliai televizijos eteryje traukia dainas apie tai, kad labai myli tą žaidimą.

Beje, ačiū Dievui, dar bent vienas TV kanalas krepšinio šalyje krepšinio rungtynes rodys tiesiogiai ir nemokamai.

Sirgsime mažiausiai šešias čempionato dienas, kurių metu vyks pogrupių varžybos. Kaip bus po to, šiuo metu niekas nežino.

Reikia tikėtis, kad mūsų krepšininkai pasirodys geriau nei Lenkijoje, geriau nei 1998 ir 2006 metų pasaulio čempionatuose, kuriuose Lietuvos rinktinė užėmė 7 vietas. Pats laikas pakelti kartelę, nors atsinaujinusios nacionalinės komandos galimybės vertinamos įvairiai - visi sutinka, kad lietuviai be vargo įveiks grupės barjerą, o po to nuomonės išsiskiria: vieni sako, kad mūsiškiai nuo visų gaus į kaulus, kiti - kad varžovus tiesiog šluos nuo kelio. Lažybų bendrovės platina pranešimus, kad pagal iki šiol atliktus statymus darosi aišku, jog Lietuvos rinktinė tarp geriausių aštuonių komandų nepateks. Apskritai, lietuvių šansus tapti čempionais bukmekeriai prilygina santykiui net 1:70.

Tačiau net ir menkiausias šansas vis tiek yra šansas.

Lietuvos rinktinės rungtynių pasaulio krepšinio čempionato D grupėje tvarkaraštis
Rugpjūčio 28 d. (šeštadienis)
16 val. Naujoji Zelandija - Lietuva
Rugpjūčio 29 d. (sekmadienis)
16 val. Lietuva - Kanada
Rugpjūčio 31 d. (antradienis)
21 val. Ispanija - Lietuva
Rugsėjo 1 d. (trečiadienis)
21 val. Lietuva - Prancūzija
Rugsėjo 2 d. (ketvirtadienis)
18.30 val. Libanas - Lietuva
*Visas Lietuvos rinktinės varžybas tiesiogiai transliuos TV3 televizija

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder