Pagrindiniai argumentai dėl Pfizer ir Moderna tyrimų neobjektyvumo

Pagrindiniai argumentai dėl Pfizer ir Moderna tyrimų neobjektyvumo

Vakcinų gamintojai sako, kad Pfizer ir Moderna vakcinų efektyvumas siekia 95 procentus. Neabejoju, kad tą tikrai patvirtins ir Premjerės sudarytoje ekspertų grupėje sėdintys skautai bei profsąjungų atstovai.

Bet štai yra mokslininkų, kurie vakcinų gamintojams sako: „stop stop stop…. nekabinkite mums makaronų“. Peter Doshi, PhD (associate professor of pharmaceutical health sevices research) tiria ne vakcinas, o pačius vakcinų tyrimus, vaistų reguliavimo mechanizmus ir medicinines publikacijas.

Taigi, šis mokslininkas ištyrė Pfizer ir Moderna vakcinų efektyvumo tyrimus ir pateikė išvadą, kad šie tyrimai yra, na švelniai tariant, ne kažkas…

Pagrindiniai argumentai dėl Pfizer ir Moderna tyrimų neobjektyvumo:

Tyrimai parodo santykinį, o ne absoliutų rizikos sumažėjimą;

Tyrimai neparodo vakcinų pajėgumų išsaugoti žmonių gyvybes, apsaugoti juos nuo infekcijų, neparodo ir efektyvumo konkrečiuose, bet labai svarbiuose pogrupiuose (senyvo amžiaus žmonėms). Šie aspektai lieka nežinomi.

Tyrimų rezultatai atspindi pakankamai trumpą laiką po vakcinacijos ir mes nieko nežinome apie rodiklius, kurie pasirodys po 3, 6 ar 12 mėnesių. Ir todėl mes negalime palyginti šių skaičių su kitomis vakcinomis, tokiomis, kaip nuo influenza.

Vaikai, paaugliai ir imuniteto sutrikimų turintys žmonės didžiąja dalimi buvo eliminuoti iš tyrimų, todėl mes nieko nežinome apie šias labai svarbias grupes.

P. Doshi tyrimas buvo publikuotas BMJ (British Medical Juornal) 2020.11.26. Anksčiau (2020.10.21) BMJ publikuotame straipsnyje P. Doshi taip pat pateikė savo argumentus apie tai, kad dabartiniai vakcinų tyrimai neatsako mums į klausimą, ar COVID vakcina išgelbės gyvybes.

Straipsnį prisegu (https://blogs.bmj.com/bmj/2020/11/26/peter-doshi-pfizer-and-modernas-95-effective-vaccines-lets-be-cautious-and-first-see-the-full-data/).

Jis apima mokslininkų diskusijas, kurias, galbūt, verta paskaityti, prieš pavadinant vakcinas naujuoju Mesijumi. (Primenu – diskusijos ne apie vakcinų naudą ar žalą, o apie teiginius, kad jos yra neva 95 proc efektyvios).

Keletas citatų:

Moderna atstovas T. Zaks: „mūsų bandymai nedemonstruoja prevencijos ir viruso plitimo. Tam, kad atlikti šiuos bandymus, reikia visus žmones testuoti du kartus per savaitę ir ilgą periodą, o tai techniškai neįmanoma.“

Peter Hotez (dean of the National School of Tropical medicine at Baylor College of Medicine of Houston): „Šie tyrimai nėra sumodeliuoti taip, kad parodytų sumažėjimą tokių pasekmių kaip: sunkūs COVID atvejai, hospitalizacija, reanimacija ar mirtys. Šie tyrimai taip pat neparodo, ar vakcinos sumažins viruso plitimą“.

Eric Topol (molekulinės medicinos profesorius, Medscape redaktorius): „jūs ruošiatės skirti vakciną dešimtims milijonų žmonių, besiremdami 100 tyriminių atvejų?

„Al Sommer (dean emeritus of the Johns Hopkins School of Public Health): „mums reikalingi inovatyvūs tyrimai, kurie parodytų tiesioginę imunizacijos įtaką atskiroms žmonių grupėms: jaunimui, vyresniems, sunkiomis ligomis sergantiems žmonėms.

Vakcinų ekspertas Paul Offit: „jeigu mes neturime adekvačių duomenų, skirtų vyresniems nei 65 metai žmonėms, vadinasi mes negalime jų vakcinuoti. Ir tai yra gėda, nes šie žmonės yra patys pažeidžiamiausi… nepateikę adekvačių duomenų, jūs negalėsite daugumos žmonių įtikinti dėl vakcinų būtinybės.

Nes jie tiesiog jausis jūrų kiaulytėmis. „Ir dar iš kitos „operos“: vakcinavimo šalimi lydere vadinamas Izraelis kol kas niekaip nesuvaldo koronos problemų. Įdomu ir tai, kad Izraelyje tarp COVID hospitalizuotų asmenų 2 procentus sudaro žmonės, praėję visą vakcinacijos ciklą.

Tikrai įdomu, ką apie tokius tyrimus mano Premjerės suformuotoje ekspertų grupėje sėdintys skautai ir profsąjungų atstovai?

Ar mūšis dėl COVID vakcinų tikrai yra kova už gyvybę ar vis tik tai yra tik nudistų pasibėgiojimas dilgėlių pievelėje?

Komentaras paskelbtas autorės asmeninėje Facebook paskyroje


Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder