Neužmiršti, tačiau tinkamai neįvertinti

Neužmiršti, tačiau tinkamai neįvertinti

Sausio 15-ąją uostamiesčio Skulptūrų parke buvo iškilmingai paminėtos Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos metinės. Nepabūgę šaltuko, susirinko nemažai gyventojų.

Skambėjo himnas "Lietuviais esame mes gimę...", grojo Karinių jūrų pajėgų orkestras, susirinkusiuosius sveikino į minėjimą atvykęs Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, prie paminklo buvo padėtos gėlės, aidėjo salvės.

Stovime prie kuklaus Adomo Brako projektuoto paminklo, pastatyto 1925 metais, pagaminto iš pasienio stulpo, ant kurio per stebuklą iš sovietmečio liko dvigubas Jogailos kryžius. Klausydamas valdžios atstovų galvoju: nejaugi tik dabar, po dviejų dešimtmečių, nepriklausoma valstybė suprato ir įvertino savanorių žygdarbius, jų pasiaukojimą ir Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos aukas?

Klausiu savęs - ar tas paminklas Skulptūrų parke šiam istoriniam įvykiui paminėti išliks ir ateityje? Manau, kad Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos savanoriai yra nusipelnę didesnės pagarbos ir atminties. Juk, pasak istorikų, jie, pasitelkę savo drąsą ir ryžtą, tą šaltą žiemą, klampodami per pusnis, iš visų pusių puolė Klaipėdą. Tai nebuvo lengvas turistinis žygis, Klaipėdoje buvo dislokuotas nedidelis, bet gerai apginkluotas prancūzų karinis dalinys ir jau Klaipėdos prieigose sukilėliai sulaukė jų pasipriešinimo, krito pirmieji savanoriai.

Jie kovojo ne dėl ordinų ir medalių, ne dėl savo siaurų interesų, bet skatinami jausmų, suprasdami, ką Lietuvai reiškia Klaipėdos kraštas. Jų dėka sugrąžintos istorinės Lietuvos žemės, tapome jūrine valstybe.

Todėl manau, kad Atgimimo aikštėje turėtų iškilti ansamblis (memorialas), skirtas sukilimo dalyviams ir organizatoriams - Erdmonui Simonaičiui, Jonui Budriui, Vincui Krėvei-Mickevičiui ir kitiems.

Spaudoje teko skaityti, kad Atgimimo aikštės sutvarkymui yra paruoštas detalusis planas, pagal kurį numatoma čia pastatyti daug statinių, tačiau neteko girdėti, kad su tuo planu būtų supažindinti miestiečiai. Man nėra tas pats, ar aikštėje bus statomi verslininkų taip mėgstami "stiklainiai", ar atstatomi prieškariniai, mūriniai pastatai su fasadų puošmenomis, kokia, pvz., buvo senoji birža. Šiandien miestui ir visai Lietuvai reikalinga reprezentacinė aikštė su istoriniais įvykių akcentais.

Daugelio valstybių miestai turi tokias aikštes, kur vyksta šventiniai renginiai. O paminklas "Arka" daugiau simbolizuoja krašto prijungimo prie Lietuvos, bet ne savanorių žygdarbį, todėl jei šis paminklas būtų nukeltas greta magistralės, prie įvažiavimo į Klaipėdą vietos ir ženklintų, kad įvažiuojama į Mažąją Lietuvą, mano supratimu, nesumenkintų nei paminklo vertės, nei jo autoriaus.

Aišku, įgyvendinti memorialo idėją Atgimimo aikštėje be visuomenės dėmesio ir pritarimo būtų neįmanoma, ir tai kainuotų ne vieną milijoną. Tačiau prisiminkime neseną praeitį - paminklas Martynui Mažvydui buvo pastatytas iš Klaipėdos kolektyvų ir tūkstančių žmonių aukų. Tai buvo mažas stebuklas! Sukurkime dar vieną!

Manau, kad įgyvendinti ir paremti šį projektą sutiktų visi Klaipėdos krašto žmonės, organizacijos, verslininkai, Pagėgių, Šilutės, Nidos savivaldybės. Iš išsakytų Lietuvos valdžios sveikinimų Klaipėdos kraštui irgi galima tikėtis ne tik moralinės, bet ir finansinės paramos, juolab kad 2013-ieji Seimo yra paskelbti Klaipėdos krašto atgavimo metais.

Tad būkime išmintingi žemaičiai, nepraleiskime progos pastatyti Ateities paminklą Sukilėlių (šiuo metu - Atgimimo) aikštėje ir palikti ateinančioms kartoms įamžintą garbingą sukilėlių ir vadų žygį, skirtą Klaipėdos krašto prijungimui prie Lietuvos.

Kazimieras KAŠYS

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder