Nerami "Sūduvio" senatvė

Nerami "Sūduvio" senatvė

Ne, "Sūduvis" nėra buvęs piratų laivas. Tai karinis laivas, pastatytas 1958 metais Vokietijos kariniam laivynui. Priskirtinas "Lindau" laivų klasei. Laivo paskirtis - minų paieška, identifikavimas ir sunaikinimas.

Laivas "Sūduvis" (M52) 1978-1979 metais buvo modernizuotas iš minų traluotojo į minų paieškos laivą. 1999 m. birželio 22 d. laivas perduotas Lietuvos Respublikai. Tapo besikuriančios Lietuvos karinės jūrų flotilės pažiba. Dvidešimt metų ištikimai tarnavęs Lietuvos apsaugai užtikrinti, "Sūduvis" tarnybą baigė. Tokia trumpa šio laivo istorija.

Visą savo gyvavimo laiką užtikrinęs taiką, 47,1 metro ir 8,3 metro pločio priešmininis laivas, pats to nenorėdamas, tapo tiksinčia mina ir gerokai supriešino Klaipėdos bendruomenę.

Viskas prasidėjo maždaug prieš metus, kai buvo sutarta, kad Lietuvos karinės jūrų pajėgos tarnybą baigusį laivą perduos Lietuvos jūrų muziejui, o šis užtikrins jo išsaugojimą ir naudos muziejiniais ir edukaciniais tikslais. Lietuvos jūrų muziejus, neradęs "Sūduviui" tinkamos švartavimosi vietos, kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybę su prašymu tokią vietą rasti prie kurios nors miestui priklausančios Dangės upės krantinės.

Jau daugiau kaip metus tęsiasi diskusija, kur turi būti prišvartuotas laivas-muziejus "Sūduvis". Tam reikalinga rezervuoti apie 60 metrų krantinės. Per šiuos metus "Sūduvis" virtualiai buvo švartuojamas įvairiose vietose, tačiau miesto vadovybė jau kurį laiką atkakliai siekia, kad M52 laivas būtų atplukdytas į Dangės upę ir prišvartuotas šalia Pilies tilto, priešais Karlskronos aikštę - pačioje miesto širdyje.

Aš esu už tai, kad mūsų karinė istorija su savo simboliais būtų pagerbta, išsaugota ir palikta ateities kartoms. Privalome surasti "Sūduviui" tinkamą vietą, kur būtų galima vykdyti muziejinę, edukacinę veiklą. Tą Lietuvos jūrų muziejus moka puikiai daryti. Visgi keliu klausimą - ar kariniam laivui parinkta vieta miesto centre, Dangės upėje, yra geriausia? Tiek vizualiai, tiek fizine prasme karinis laivas miesto širdyje, mano nuomone, būtų svetimkūnis, nejaukiai įsiterpęs į vis labiau atgyjančių Dangės krantinių gyvenimą.

Stebina kultūros paveldo specialistų viešai ištarti žodžiai, kad "Sūduviui" ten stovėti yra ideali vieta, nes fone matosi neišvaizdūs pokariniai pastatai, laivas irgi panašiu laiku statytas, tai vieni kitus papildys, o "Sūduvis" tik pagyvins nykų šios miesto vietos kraštovaizdį.

Na, pirmiausiai iš kurio Dangės kranto pasižiūrėsi. Gaila, kad yra žiūrima tik iš vienos pusės. Perėjus į Danės gatvės pusę, karinio laivo fone matysis jaukus Klaipėdos senamiestis ir piliavietė.

Na, gal ir mažiau matysis, nes nemenkas karinis laivas dalį vaizdo užstos. Pagal kultūros paveldo specialistų logiką, jeigu kraštovaizdis primena gilų sovietmetį, tai viskas tinka, kas į tai panašu. Tai galima kokių transparantų ir gazuoto gėrimo aparatų toje vietoje pristatyti, kad tikroviškiau būtų.

Aišku, aš juokauju. Manau, nemenkų gabaritų karinio laivo įspraudimas į per senamiestį tekančią Dangę prigesins pačios upės gyvybingumą. Ar tikrai būtina militaristinį, kad ir labai svarbų mūsų valstybei, objektą švartuoti ten, kur norime, kad ištisus metus būtų gyvybė, vyktų mažųjų ir pramoginių laivų intensyvi laivyba, įvairios pramogos ant vandens ir krante. Leiskime skleistis tam, kas natūraliai formuojasi. Net ir be didelių miesto valdžios pastangų pastaraisiais metais Dangės krantinės tarp Biržos ir Pilies tiltų yra tapusios patraukliausia ir daugiausiai žmonių pritraukiančia miesto vieta. Rūstus ir oficialus laivas-muziejus ten nepritaptų.

Visas tas blaškymasis dėl sprendimo, kur turi stovėti "Sūduvis", kyla iš to, kad mes neturime aiškios strategijos, kaip turi būti vystoma Dangės upė ir aplink ją esanti infrastruktūra. Apie tai esu rašęs. Manau, kad tai turi būti gyvybės ir pramogų arterija, o ne oficialių memorialų ar slegiančių paminklų vieta.

Ar yra kitų vietų "Sūduvio" ramiam ir prasmingam poilsiui? Būtų keista, jeigu mieste prie vandens jų neatsirastų.

Kur kas natūralesnės ir tam tinkamesnės vietos būtų Smiltynės krantinės netoli "Albatroso" paminklo. Tai organiškai pratęstų Jūrų muziejaus jau eksponuojamų senovinių laivų liniją. Teigiama, kad ten reikalingos didelės investicijos, tačiau kiek tai kainuos vienu ar kitu atveju, nepasakoma. Nepasakoma todėl, kad niekas metus laiko renkant vietą to nevertino ir nevykdė tam būtinų procedūrų.

Svarbu, kad būtų platesnis ir nestandartinis požiūris. Sprendimą visada galima rasti. Reikia tik noro ir gebėjimo girdėti visas puses.

Privalome įamžinti "Sūduvio" atminimą ir papuošti Klaipėdą dar vienu marinistiniu akcentu, tačiau tai turi būti daroma rafinuotai, apdairiai, nevaržant ir neaukojant miesto laisvės atmosferos ir patogaus žmonių gyvenimo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder