Motinos diena – ar (ir) ultimatumas Motinystei? Gal pabaikime ABSURDO CIRKĄ!!!

Motinos diena – ar (ir) ultimatumas Motinystei? Gal pabaikime ABSURDO CIRKĄ!!!

Savo minčių dėstymą, noriu pradėti išmintingais žodžiais, kurie teigia, kad “vaikai – gyvi laiškai, siunčiami į ateitį, kurios mes nematysime (N. Postman).…Kokius laiškus siųsime mes, lietuviai, jeigu “Seimas leidžia moteris atleisti iš darbo dėl nėštumo”? Mane tai šokiravo… Protu nesuvokiama, kur ir kaip mes gyvensime, jeigu MOTINYSTĖ mūsų valstybėje negerbiama. Noriu pacituoti dar vieną išmintingą mintį – “laiminga mama – laimingi vaikai – laiminga valstybė”… Pamąstykime!

Naująjame Darbo kodekse siūlymai, susiję su nėsčiųjų darbo santykiais – absurdiški. Gal bandome grįžti į patriarchatą? Manyje sukasi mintys ir abejonės apie kai kurių Seime esančių žmonių sveiką protą… Deklaruojame, kad esame senstanti tauta, kad mažas gimstamumas ir t.t. Bet… Juk mes patys bandome susinaikinti “iš vidaus”. Moterims ultimatumas: nori turėti vaiką – neturėsi darbo, karjeros ir finansinių garantijų, nori turėti darbą – Motinystę – pamiršk…? Kas tai? Demokratinės valstybės veidas? Taip, mano mintyse daug klaustukų, daugtaškių, nes pati esu mama ir negaliu suprasti, kodėl neišmokome svarbiausios pamokos – pagarbos MAMAI, MOTERIAI?

Gyvybės atėjimas – stebuklas, nes “kiekvienas naujagimis yra pats ryškiausias įrodymas, kad Dievas dar nenusivylė žmogumi” (R. Tagorė). Kaip moteriai ryžtis šiam stebuklui, jeigu šalis, kuri jai brangi, negerbia Moters pasirinkimo… Abortų problema – ar ji netaps dar aštresnė po tokių Seimo sprendimų… O ką daryti gabiai moteriai, kuri nori ne tik užauginti protingus, dorus vaikus, bet ir dirbti savo šaliai, būti profesionalia savo darbinėje veikloje?… O gal slėpti savo nėštumą (pačiais primityviausiais būdais, kenkiančiais kūdikio ir mamos sveikatai), kad darbdavys nepamatytų ir neatleistų iš darbo? Savyje nešioti gyvybės stebuklą ir gyventi strese? Ar galime tikėtis sveikų, protingų lietuvių? Abejoju…. Gal pabaikime ABSURDO CIRKĄ!!!

MOTERYS, prabilkime, būkime vieningos, kai reikia tarti MOTERŲ ir MOTINŲ žodį, nes “iš visų moters teisių, didingiausia – teisė būti mama” (Lin Yutang). Mes esame laisvos savo visuose pasirinkimuose, o tuos, kas rengia absurdiškus Darbo kodekso pasiūlymus, papildymus, žeminančius Motinystę visais aspektais (finansiniais, moraliniais, psichologiniais) kvieskime į aštrią diskusiją.

Klaipėdos demokratinės moterų kolegijos vadovė,

dr. Rosita Vaičiulė

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder