Ligita Girskienė „Senojo turgaus“ klausimą iškėlė visai Lietuvai

Ligita Girskienė „Senojo turgaus“ klausimą iškėlė visai Lietuvai

Klaipėdietė Seimo narė Ligita Girskienė, dar praėjusių metų gruodžio 22 d., pasinaudojusi Seimo tribūna, Klaipėdos „Senojo turgaus“ klausimą iškėlė visai Lietuvai. Ji pranešė, kad anonimiškai gavo investicijų sutarties projektą tarp Klaipėdos savivaldybės ir UAB „Tilžės turgus“.

Seimo narė pastebėjo, kad sutarties projekte nurodoma, kad „Tilžės turgus“, pradžioje įsigyjantis 49 procentus UAB „Senasis turgus“ akcijų, vėliau šį paketą padidintų iki 51 procento, o ateityje turi pirmumo teisę išpirkti visas Savivaldybei priklausančias turgaus akcijas.

L. Girskienė taip pat mato politinį šios investicijų sutarties atspalvį. Jai kyla kausimas, kodėl vieninteliu potencialiu Senojo turgaus investuotoju tapo Klaipėdos miesto tarybos nario, valdančiosios daugumos politiko konservatoriaus Andriaus Petraičio brolio Ramūno Petraičio ir tėvo Romo Petraičio valdoma įmonė "Tilžės turgus".

“Peržvelgus investuotojo įmonės viešai prieinamus duomenis, jų nesumokėtus mokesčius, man asmeniškai kyla labai daug abejonių dėl šio investuotojo pajėgumo įvykdyti sutarties sąlygas”, - sako L. Girskienė. Anot jos, “Tilžės turgus” 1,66 milijono eurų reikalingų “Senojo turgaus” akcijų įsigijimui planuoja pasiskolinti iš banko, o šio kredito grąžinimą tiesiogiai susieja su Senojo turgaus pelnu ir ateityje akcininkams mokamais dividendais.

“Mane stebina R. Petraičio valdomų įmonių gausa. Kai kuriose įmonėse, mano žiniomis, vyksta ikiteisminiai tyrimai dėl dokumentų klastojimo ir kitų dalykų,” – sako L. Girskienė. Jos duomenimis R. Petraičiui priklauso bendrovės „Trigonis“, „Termopraktika“, „Ekovira“, „Adresa“, „Remko technic“, „Fergorus“, „Semfira“, VšĮ sporto mokykla „Klaipėdos olimpas“.

„Su R. Petraičiu susijusi UAB „Feriatus“, kuri užsiima biodujų išgavimu ir aptarnauja biodujų gręžinius Klaipėdos miesto savivaldybės įmonėje UAB „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“, galimai, tai daro be Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos leidimų”, - sako L. Girskienė, žadanti šiuo klausimu daugiau informacijos, kai tik tyrimą atliks kontroliuojančios institucijos ir surinks reikiamus dokumentus.

„Manau, kad Senojo turgaus istorijoje kyla grėsmė viešam interesui, nes galimi investuotojai siekia, kad Klaipėdos miestui svarbaus objekto privatizavimo sutarties detalės būtų neviešinamos“, - proceso užkulisius atskleidžia L. Girskienė.

Atliko auditą

Seimo narei įtarimų kelia ne tik potencialūs investuotojai, bet ir paties “Senojo turgaus” valdymas. Ji įtaria, kad paskutiniais metais nuostolingai dirbanti įmonė (2019 metais bendrovė patyrė 18 230 eurų nuostolių) galėjo būti specialiai valdoma neefektyviai, siekiant sumažinti jos vertę investuotojo paieškos metu.

“Reikia išsamaus tyrimo, nes praėjusiais metais atliktas UAB “Senasis turgus” auditas atskleidė, kad 2019-2020 metais buvo pažeisti įmonės valdybos sudarymo principai. Užfiksuota nemažai nepagrįstų įmonės lėšų naudojimo atvejų“, - sako L. Girskienė.

Auditas pažymėjo, kad įmonės darbuotojams kas mėnesį buvo mokami priedai prie atlyginimų už darbo krūvį (iki 220 eurų) nenurodant teisinio pagrindo.

Ankstesnių metų įmonės veikloje kilo kausimų, kodėl už buhalterinės apskaitos paslaugas buvo kas mėnesį mokama po daugiau nei 1 000, nors įmonėje buvo buhalterės – apskaitininkės pareigybė. Tai pat įtarta, kad nepagristai buvo išleista 9 000 eurų teisinėms paslaugoms.

Didžiausio rezonanso sulaukė buvusio Senojo turgaus vadovo Arvydo Gaudiešiaus veikla.

Jis iš savo pareigų atsistatydino praėjusių metų kovo mėnesį. Paaiškėjo, kad A. Gaudiešius ne tik nuomojo turgaus patalpas savo nuosavai įmonei, bet ir išleido 21566,69 eurų “Senojo turgaus” lėšų nuomodamas savo asmeninį automobilį.

Sulaukė spaudimo

Seimo narei L. Girskienė viešai pradėjus domėtis ir skelbti informaciją apie Klaipėdos Senojo turgaus privatizavimo procesus, ji sulaukė oficialių „Tilžės turgaus“ ir R. Petraičio pretenzijų ir raginimų iš Seimo tribūnos paneigti tikrovės neatitinkančią, reputaciją žeminančią informaciją bei viešai atsiprašyti.

„Vertinu tai, kai spaudimą nebesidomėti šiuo klausimu. Maždaug tokios reakcijos ir tikėjausi. Esu Seimo narė, mano tikslas yra ginti viešą interesą“, - trauktis neketina L. Girskienė. Ji įsitikinusi, kad savo pasisakymais neskleidė jokios tikrovės neatitinkančios informacijos ir yra pasirengusi atlaikyti ir tolimesnį „Tilžės turgaus“ savininkų spaudimą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder