Kokia Skulptūrų parko ateitis?

Kokia Skulptūrų parko ateitis?

Susilietęs su tolimos Australijos praeitimi (kai ką čia filmuojame) būdamas Klaipėdos patriotas, nes čia gimiau ir brendau, susimąsčiau - o kokia Klaipėdos skulptūrų parko ateitis?

Turiu štai tokį pasiūlymą: atsižvelgdamas, kokioje varganoje padėtyje yra skulptūros Klaipėdos skulptūrų parke, pateikčiau tokią išeitį - aukcione išpirkti visas skulptūras ir pervežti jas į JAV ar Didžiąją Britaniją.

Ar būtų įmanoma surengti tokio pobūdžio aukcioną? Jūs gal kraipysite galvas ir galvosite, koks idiotas čia rašo. Tačiau neskubėkite. Užaugau Klaipėdoje ir mačiau, kaip šias skulptūras kūrė geriausi Lietuvos skulptoriai.

Dar rusų laikais tuo mes nepaprastai didžiavomės ir žinojome skulptūrų neįkainojamą meno vertę. Niekur pasaulyje nerastume tokio mažo parko, kuriame taip laisvai būtų eksponuojamos aukšto lygio skulptūros.

Pasauliniai muziejai ir meno kolekcininkai mielai nupirktų šias skulptūras akimirksniu, nes akivaizdi jų meninė vertė. Tai, kas yra Klaipėdos skulptūrų parke, tiesiog neįkainojamas turtas.

Visai neseniai pasivaikščiojęs po Skulptūrų parką, graudinausi, kad miestas, Lietuvos kultūros ministerija visai apleido jį. Čia nėra nei padorių naujų takelių - jie išlikę dar nuo rusų laikų. Parke nėra apšvietimo, apsaugos, nesutvarkyta aplinka. Skulptūros jau apdaužytos ir nežinia, kiek šlapimo ant jų buvo išlieta.

Tai - didžiausia miesto gėda. Kruiziniai laivai vienas po kito plaukia į Klaipėdą, turistai bėga į senamiestį nusipirkti gintaro papuošalų, išgeria kavutės ar alaus, nusišypso vietiniams ir atgal grįžta į laivą. Išplaukdami iš Klaipėdos jie nepamato to, ką mes, klaipėdiečiai, turime brangiausia ir geriausia. Tai yra mūsų, klaipėdiečių, MO muziejus.

Skulptūrų parkas verkia, kad čia vėl sugrįžtų gyvenimas, kad apsilankytų turistai iš kruizinių laivų, užjūrio miestų. Kad mes, vietiniai, vėl galėtume iškelti galvas ir išdidžiai pasakoti apie mūsų pasaulinio lygio skulptūrų parką - vienintelį tokį pasaulyje.

Mes norėtume matyti Klaipėdos gidus ir vertėjus, su vėliavėlėmis pasitinkančius kruizinius laivus, kurie turistų grupeles lydėtų į Skulptūrų parką.

Klaipėdos miestas tikrai gali tapti Europos skulptūrų meka.

Edvardas JURČYS, gimęs, augęs, brendęs Klaipėdoje, gyvenantis Portlende, JAV

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder