Kodėl sveikame mieste yra vietos bedančiams?

Kodėl sveikame mieste yra vietos bedančiams?

Klaipėdos miesto gatvėse stebiu praeinančius klaipėdiečius ir dažnai susimąstau: kodėl jų veiduose tokia reta šypsena? Vieną galimą atsakymą į šį klausimą radau.

Jonas SĄLYGA, miesto Tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narys

Prie parduotuvės durų dėmesį atkreipiau į senolę, stovėjusią ištiesta ranka. Pagailo jos, įdėjau į virpantį delną pinigėlį. Moteris nusišypsojo, tačiau ši šypsena jos veido nepuošė - besišypsanti burna buvo bedantė.

Sveikatos siekiai

Tai paskatino mane pasidomėti, kiekgi tokių bedančių burnų yra Klaipėdos mieste? Kiek gyventojų negali sveikai gyventi, nes neturi kuo kramtyti maistą ir neturi iš ko sumokėti už dantų protezavimą? O juk gyvename sveikame mieste. Šis Klaipėdos statusas nėra tik skambus pavadinimas, tai kartu ir politinis įsipareigojimas bei kryptinga veikla praktiškai įgyvendinant visuomenės sveikatos siekius.

Ar siekis normaliai pavalgyti, bendrauti su žmonėmis nebijant išsižioti nėra vienos iš labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių - vyresnio amžiaus žmonių - kasdienybė?

Ką mes, miesto Tarybos nariai, išrinkti mūsų miesto gyventojų, turime ir galime padaryti jų sveikatos labui? Pirmiausia - informuoti klaipėdiečius apie galimybes. Antra - ne tik kalbėti, bet ir padėti jiems spręsti opias sveikatos problemas.

Teisė į protezavimą

Teisę į dantų protezavimo paslaugas turi apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu asmenys, sulaukę senatvės pensijos amžiaus, nedarbingi arba iš dalies darbingi asmenys, vaikai iki 18 metų. Valstybė nustatė tvarką ir maksimalią pinigų sumą, kuri gali būti kompensuojama.

Dantų protezavimo paslaugų išlaidos kompensuojamos pagal faktines dantų protezavimo sąnaudas, bet ne didesne suma nei numatyta tam tikrais atvejais. Pensininkams, nedarbingiems arba iš dalies darbingiems asmenims, turintiems mažiau kaip 10 funkciškai visaverčių kontaktuojančių antagonistinių dantų porų, bei tiems, kuriems diagnozuotas didesnis nei II laipsnio patologinis visų dantų nudilimas, kompensuojama 372,74 euro. Pensininkams, nedarbingiems arba iš dalies darbingiems asmenims, kurių bedantis apatinis žandikaulis 4, 5, 6 dantų srityje yra mažesnio nei 12 mm storio - 1 146,89 euro; vaikams - tiek pat.

Ketverius metus be dantų

Šiais metais klaipėdiečių dantų protezavimui iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto skirta beveik 700 tūkst. eurų - 200 tūkst. eurų daugiau nei pernai. Protezuoti dantis buvo pakviesta 1 915 klaipėdiečių. Eilės tvarka dantys buvo protezuoti 564 asmenims, 775 Klaipėdos miesto gyventojams buvo išmokėtos kompensacijos, nes jie dantis protezavo savo lėšomis.

Nors dantų protezavimui yra skiriama nemažai lėšų, tačiau jų nepakanka, o laukiančiųjų eilės kasmet ilgėja.

Šiuo metu dantų protezavimo eilėje laukia daugiau nei 10 tūkst. klaipėdiečių, o eilė, lyginant su 2014 metais, dar pailgėjo.

Laukimo laikas, kol bus gautas kvietimas į dantų protezavimo kabinetą, siekia net ketverius metus!

Sveikas miestas - be bedančių

Ką mes, miesto politikai, darome, kad ši opi problema sumažėtų ir ženkliai sutrumpėtų dantų protezavimo laukiančiųjų eilės?

Asmeniškai kreipiausi į sveikatos apsaugos ministrę Rimantę Šalaševičiūtę, kad padėtų spręsti klausimą dėl lėšų, skirtų dantų protezavimui iš PSDF biudžeto, padidinimo.

Savivaldybės sveikatos priežiūros rėmimo programoje yra numatytas tikslas mažinti socialinius sveikatos netolygumus, didinant sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą. Kai tik bus patvirtinta naujoji Klaipėdos miesto savivaldybės bendruomenės sveikatos taryba, inicijuosiu finansavimo dantų protezavimui klausimo svarstymą, nes Savivaldybė taip pat turėtų ieškoti galimybės skirti daugiau pinigų klaipėdiečių dantų protezavimo išlaidoms padengti.

Sveikame mieste turi būti daugiau besišypsančių ir mažiau bedančių žmonių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder