Kodėl Lietuvoje nekonfiskuoja iš spekuliantų-pažeidėjų medicinos siuntas skirtas koronaviruso įveikimui?

Kodėl Lietuvoje nekonfiskuoja iš spekuliantų-pažeidėjų medicinos siuntas skirtas koronaviruso įveikimui?

Šiandien vienas svarbiausių klausimų, ar  koronaviruso epidemija  pakeis mus ir mūsų šalį? Ar tapsime įžvalgesni, sąmoningesni, nebijantys priimti sprendimų?

2020-03-23  per  LRT radijo laidą „Aktualijų  studija“ kalbėjo  Vilniaus politikos analizės instituto vyriausias analitikas Marius Laurinavičius ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorė Margarita Šešelgytė.  Ar šiuos radijo pašnekovus galima vadinti  demokratinės šalies analitikais ar autoritarinės valstybės nuomonių formuotojais?

Demokratinėje valstybėje turėtume  girdėti nuomonių įvairovę. Ar ją girdime, kai klausome taip vadinama įtakingą žiniasklaidą? Deja. Abu pašnekovai  pūtė į   vieną dūdą.  Pagal M. Laurinavičių,  Kinija atsiųsdama, kaip labdarą,  10 dėžių  medicininių kaukių ir 20 dėžių apsauginių pirštinių  siekia daryti įtaką, t.y.  kad būtų vykdoma jos valia užsienio politikoje. 

O kur kitos nuomonės? Pav., viena iš nuomonių, kad kinai  atsiuntė ne labdarą, bet pavyzdžius  savo gaminamos produkcijos. Šiai autoritarinei valstybei svarbiausia yra kuo  daugiau parduoti. 

Greičiausiai Kinija,  pasijuto  lyg vyktų  II pasaulinis karas ir ji JAV vaidmenyje, t.y. panoro tapti pagrindine tiekėja.  Taip kaip nori kinai, taip ir įvyksta. Lietuva ima milijardinę paskolą ir  užpirkimus daro  Kinijoje. 

Ar neturėtų  paimtais kreditais stiprinti savo valstybės mokslinį potencialą, o ne autoritarinės valstybės biudžetą?   Yra pinigai – yra galios ir įtakos darymas, nėra pinigų – nėra galių ir įtakos darymo. 

Kai laidoje, kuri tęsėsi beveik valandą  nei žodžiu neužsimenama apie  užpirkimus ir pervestus milijonus eurų  Kinijai, tai kyla klausimas.  Kam atstovauja mūsų analitikai: autoritarinei ar demokratinei valstybei?  Ko tokiais pasisakymais siekiama? Manau, kad  čia ne analizė, bet tik  iš tuščio į kiaurą pilstymas. 

Iš mūsų  analitikų: M. Laurinavičiaus ir M. Šešelgytės nesulauksime, kad   pasakytų  kokios laukiamos  permainos  Europos sąjungoje po koronoviruso epidemijos.  Tik autoritarinės šalies „specialistai“ laukia  valdžios nurodymų, o Lietuvoje valdžia  jau visus 30 metų nesikeičia, ji vadinasi    liberalioji – autoritarinė.

Ji reikalauja kalbėti   apie teisingą vienintelį Europos sąjungos federalinį valdymo modelį.    Tą ir daro per radijo laidą M. Šešelgytė. Ar  koronaviruso epidemija neatskleis  kad po vieną, t.y.  nacionalinių valstybių priimti sprendimai yra efektyvesni,  negu  federalinio  junginio  su centrine valdžia?

Šalys pavieniui  ėmė kovoti  su koronavirusu.  Čekija, kaip skelbia žiniasklaida, užgrobė šimtus tūkstančių medicininių kaukių, išsiųstų iš Kinijos į Italiją.  Čekijos valdžios versiją , kad  siunta galimai buvo skirta spekuliantams.  

Čekams nepakako, jog ant siuntos dėžių buvo nupieštos Kinijos  ir Italijos vėliavos. Čekijos valdžia siekia,  kad koronaviruso gydymui naudojama medicininė  siunta nepatektų į perpardavinėtojų rankas. Mirtimi prekiauti –  griežtai draudžiama. Gal čia ir slypi  koronaviruso  pamokos? 

Prancūzijos, Čekijos priimti griežti konfiskavimo sprendimai kelia pasitikėjimą  nepriklausomų valstybių sąjungos modeliu ir nepasitikėjimą Briuselio federalinės valdžios modeliu. 

Facebooke skaitau, kad  Lietuvoje renginių organizavimo įmonė UAB „Gera nuotaika“  užsiima nauja veikla – perpardavinėti respiratorius. Po 7,5 eu (be PVM) už vienetą.  Tada facebooko  skaitytojas   klausia. 

Kokia kaina tokie respiratoriai turėtų būti parduodami?  Evelina Geležiūnienė jam atsakė,  kad Šiaulių ligoninė iš Kinijos užsisakė po maždaug 1,60 eu/vnt.  Negeriau atrodo ir nuomonių formuotojas  Andrius Tapinas.  

Rūta Janutienė facebooke rašo:  „ Pernai iš Sveikatos apsaugos „išėmė“ 200 000 eurų, dabar renka labdarą iš įsibaiminusių tautiečių ir konkuruoja su Vyriausybe kinų alibabose dėl apsaugos priemonių, kad galėtų ant jų užlipinti savo reklamą.“

Lietuvos tragedija, kai analitikai: M. Laurinavičius, M. Šešelgytė  epidemijos laikotarpiu, t.y. mirtinos ligos akivaizdoje kalba apie  Europos sąjungos, kaip federalinės valstybės  stiprėjantį  modelį,  mano, jog merai gerai tvarkosi.  

Iš tikro, šie analitikai savo kalbomis skatina   juodosios rinkos  įsigalėjimą, ilgą ir sunkų epidemijos įveikimą.   Kita nuomonė yra draudžiama, o ji, kad Europos sąjunga  žymiai saugesnė ir greičiau įveiks įvairias epidemijas  su veiksmingomis nacionalinėmis  vyriausybėmis.  

Kiek laiko tie analitikai šnekės apie demokratiją,  o demonstruos autoritarinės valdžios  elementus?

Redakcija už autorės nuomonę neatsako.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder