Kodėl A. Veryga toks blogas?

Kodėl A. Veryga toks blogas?

Tikriausiai jokia kita sritis, kaip dabartiniai pokyčiai sveikatos apsaugos sistemoje, nesulaukia tiek dėmesio, įvairiapusių vertinimų. Kritikos iš gydytojų ir ligonių bei panegirikos iš ministro bei vadinamosios veryginių trolių komandos.

Tikriausiai nesuklysiu sakydamas, kad po to, kai darbo Vyriausybėje neteko kai kurie ministrai, o ponas A.Veryga išnešė sveiką kailį, daugelis suprato, kad tikėtis realių teigiamų pokyčių sveikatos sistemoje - „žydro asiliuko svajonė“, kaip kažkada pasakė vienas politikas. Šalies prezidentas po susitikimo su blogiausiu Lietuvos ministru pareiškė, jog A.Veryga gali įvykdyti numatytas reformas. Ir kai G.Nausėdos vyr. patarėjas P.Mačiulis priminė, kad prezidentas A.Verygai suteikė pasitikėjimo kreditą, išdrąsėjęs ministerijos vadas rėžė atgal replikuodamas, kad P.Mačiulio pasisakymas rodo prezidento patarėjo nesugebėjimą suvokti situacijos.

Tai vis dėlto, kodėl daugiausiai kliūva A.Verygai? Dėl to, kad sveikatos apsauga yra viena iš svarbiausių ir jautriausių sričių, tiesiogiai paliečiančių kiekvieną žmogų. Bet kokie neteisingi ir neapgalvoti sprendimai gali turėti tragiškų pasekmių. Kitas svarbus išskirtinumas, kalbant apie sveikatos apsaugą - rinkos ekonomikos taisyklės čia galioja santykinai, todėl dažnai tenka priimti sprendimus, kurie ekonomine prasme ne tik nenaudingi, bet ir žalingi, nes prioritetas yra žmogaus sveikata ir gyvybė. Deja, A.Veryga, kaip politikas, pasirodė dar nepakankamai subrendęs tinkamam sveikatos apsaugos problemų sprendimui. Iš čia pastovios klaidos, nesusipratimai, nesugebėjimas tinkamai bendrauti su medikais.

Tikriausiai visi sutiks, kad vaistų politika - viena iš svarbiausių sveikatos apsaugos sričių. Ministro noras, kad vaistų kainos Lietuvoje, lyginant su kitomis šalimis, nebūtų neracionaliai išpūstos buvo logiškas ir teisingas. Bet, kai derybos su kai kuriomis farmacinėmis firmomis dėl kainų mažinimo nedavė norimų rezultatų, pasirinktas drastiškas metodas, kai iš kompensuojamųjų vaistų sąrašo staigiai buvo išbraukta virš 300 vaistų (iš kurių virš 60 buvo originalūs), tai sukėlė visišką chaosą poliklinikose, vaistinėse. Gydytojai išrašinėjo įprastus gydymui vaistus, o pacientai, nuėję į vaistines, sužinodavo, kad vaistas jau nekompensuojamas. Nepakankamas aiškinamasis darbas tiek su gydytojų bendruomene, tiek ir su gyventojais, visiškas nesiskaitymas su kita nuomone aiškiai parodė, kad turime ministrą su polinkiu į autoritarinį valdymą.

Daugeliui gydytojų taip pat tapo nesuprantamas ministro noras proteguoti generinius vaistus. Kai Lietuvos gydytojų apklausa parodė, jog apie 2/3 praktikuojančių specialistų mato skirtumą tarp originalių ir generinių vaistų, viceministrė pasiūlė tokiems gydytojams persikvalifikuoti.

Galutinai nauja vaistų politika buvo sukompromituota, kai A.Veryga išleido eilinį abejonių keliantį įsakymą dėl „pirmo paskyrimo“, kai skiriant pirmą kartą vaistą, kompensuojamas tik pats pigiausias medikamentas. Ir čia tikrai reikia pagirti premjerą S.Skvernelį, kuris, supratęs visišką įsakymo absurdiškumą, suskubo tautai pranešti, kad jis tuoj bus pakeistas. Nejaugi ministrui taip sunku suprasti, kad jo pagrindinė užduotis ne nurodinėti gydytojams, kaip ir kokiais vaistais gydyti, o užtikrinti, kad mes turėtume visus reikalingus vaistus.

Gerai prisimename, kad vienas iš ministro pažadų buvo ligoninių reforma ir aidėjo partijos draugų liaupsės, kad pagaliau atsirado žmogus, kuris padarys tai, ko iki jo nesugebėjo padaryti joks ministras. Kad procesas jau prasidėjo, supratome, kai pasipylė straipsniai, neva rajoninėse ligoninėse nuo infarkto miršta 100 proc. pacientų, gydytojų kvalifikacija žema, todėl ligoniams ten gydytis pavojinga. Situacijos gelbėti puolė pats R.Karbauskis tvirtai pareiškęs, kad jokia ligoninė nebus uždaryta. Suprantama, artėja rinkimai ir tik beprotis gali kirsti šaką, ant kurios sėdi. Ir jau dabar niekam nelieka abejonių, kad ligoninių reforma subliūško ir, matyt, viskas užsibaigs kosmetiniais pakeitimais.

Kažkada apie reformatorius labai taikliai yra pasakęs vienas Lietuvos literatūros klasikų: pasišlapino po savimi ir šaukia, kad nauja srovė. Nenoriu būti neobjektyvus, tegul pats gerbiamas Veryga sprendžia apie savo reformas - ar tikrai nauja srovė, ar tik kelnės šlapios.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder