Kitas susitikimas - su Donaldu Trampu

Kitas susitikimas - su Donaldu Trampu

Europos Parlamento narys Rolandas Paksas žurnalistams papasakojo, kodėl šią savaitę buvo susitikęs su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka. Pasak jo, vienas iš vizito tikslų - tęsti bendravimą su kaimynais dėl regiono demilitarizacijos.

Tuo pačiu klausimu pernai gruodį R.Paksas buvo susitikęs su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, o dabar tikisi, kad bus priimtas ir JAV prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump).

Pasak R.Pakso, susitikimas Baltarusijoje buvo vizito į Maskvą tęsinys, kur europarlamentaras pernai gruodį bendravo su Rusijos prezidentu V.Putinu ir jam pasiūlė Karaliaučiaus srities demilitarizavimo idėją.

„Gavau iš V.Putino teigiamą atsakymą ir kad jam šita idėja patinka. Tą procesą, kurį vadinu Lietuvos ir Kaliningrado demilitarizavimu, reikėtų tęsti“, - teigė R.Paksas.

Politiko teigimu, grįžęs iš susitikimo Maskvoje jis, kaip europarlamentaras, parašė laiškus Baltarusijos, Vokietijos, Suomijos, Švedijos ir JAV ambasadoms aptarti nusiginklavimo klausimus.

„Taip išpuolė, kad pirmieji susitikimą suorganizavo baltarusiai. Baltarusijos ambasadorius Briuselyje prie ES, labai aktyvus ambasadorius, kartu su Baltarusijos Užsienio reikalų ministerija suorganizavo susitikimą su prezidentu A.Lukašenka.

Turiu informaciją, kad jau ruošiami susitikimai Suomijoje, Vokietijoje. Norėčiau tikėti, kad ir JAV. Bet tai yra mano turima informacija, kuri kol kas nepatvirtinta“, - dėstė R.Paksas.

Antrasis vizito Baltarusijoje tikslas, pasak politiko, - Astravo AE saugumas. Pasak europarlamentaro, Baltarusijos vadovas šiems klausimams aptarti skyrė dvigubai daugiau laiko, nei buvo planuota - valandą vietoj pusvalandžio.

R.Pakso teigimu, buvo akcentuota, kad net 66 tarptautinės organizacijos, kurios yra susijusios su atominės elektrinės saugumu, jau yra apsilankiusios statomame Baltarusijoje objekte ir neturi pastabų, o tuo metu Lietuva teigia, kad elektrinė nesaugi.

Pasak R.Pakso, bendraudamas su A. Lukašenka jis sulaukė klausimo: „Argi mes esame tokie kvaili, kad statytume nesaugią elektrinę?“

Kaip teigia europarlamentaras, nėra jėgos, kuri sustabdytų Astravo AE projektą, tad pasiūlė Baltarusijos prezidentui įkurti nešališkų, trečiųjų ekspertų komandą, kurių žodis galėtų būti autoritetu tiek Baltarusijos, tiek Lietuvos pusėms. Ir ta komanda vykdytų nuolatinį elektrinės monitoringą.

„Prezidentas A.Lukašenka priėmė šį mano pasiūlymą“, - tvirtino R.Paksas.

„Vakaro žinios“ primena, kad R.Paksas su Baltarusijos prezidentu A.Lukašenka susitiko ketvirtadienį. Pastarosios valstybės naujienų agentūra citavo A.Lukašenką, kuris esą tikino, kad Baltarusija nori taikių ir draugiškų santykių su Lietuva.

Tuo metu pats R.Paksas teigė, neva Lietuvai nepavyksta draugiškai sugyventi su kaimyninėmis valstybėmis, o tai esą reikia keisti.

R.Paksas taip pat tikino, esą Astravo AE statybos tema Lietuvoje yra smarkiai politizuota, o Lietuva turėtų sėsti prie derybų stalo ir su Baltarusija kurti tarptautinę ekspertų grupę, stebėsiančią Baltarusijos AE veikimą.

„Suprantu, kad elektrinė bus pastatyta, kad ji veiks. Dabar mums reikia susėsti drauge. Ne paslaptis, kad tam tikros politinės jėgos Lietuvoje, ir ne tik Lietuvoje, išnaudoja AE statybą politiniams tikslams pasiekti.

Nemanau, kad baltarusiai sau statosi nesaugią jėgainę. Asmeniškai aš esu atominės energetikos šalininkas“, - po susitikimo Baltarusijos žurnalistams kalbėjo
R.Paksas.

Vakar, jau Lietuvos žurnalistų paklaustas, ar savo vizitą derino su Lietuvos Užsienio reikalų ministerija, kuri Astravo AE klausimu laikosi visiškai priešingos nuomonės, sakė, kad nieko su niekuo nederino, nes, kaip europarlamentaras, to ir neturi daryti. Tik gavo leidimą iš Europos Parlamento institucijų komandiruotei.

„Reikia keisti Užsienio reikalų ministerijos vadovus“, - paklaustas, ar nemano, kad prieštaravimas oficialiai Lietuvos pozicijai kenkia mūsų valstybei, atsakė R.Paksas. Perklaustas, kam tokiu atveju jis atstovauja, europarlamentaras teigė, kad savo vaikams, anūkams ir tai Tautos daliai, kuri nenori karinių konfliktų.

Politikas pridūrė, kad, nepaisant nieko, Astravo AE jau gruodį pradės veikti, ir retoriškai klausė, ar nuo to, kad mes nesikalbėsime su baltarusiais, ji taps saugesnė.

Paklaustas, kokį įspūdį padarė A.Lukašenka, europarlamentaras sakė, kad atrodo, jog jis praktiškai viską žino apie savo valstybę.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder