Gražinos skiltis

Gražinos skiltis

Apie meilę Tėvynei

Kai per Mindaugines giedoti Lietuvos himno nubildėjom į Melnragės kopas ir 21 val. taip solidarizavomės su viso pasaulio lietuviais, galvoje įkyriai sukosi mintys - nuo ko prasideda meilė Tėvynei?

Prisiminiau Viekšnius, kuriuose yra gal vienintelis pasaulyje pastatytas paminklas šeimai. Biržiškų šeimai. Vasario 16-osios Akto signataras, gimęs Viekšniuose, čia pastatydino ligoninę. Tas pastatas sėkmingai tebedunkso iki šiol ir jame atlaikiusi visus permainų vėjus veikia medicinos įstaiga. Viekšniškiai šventai saugo Biržiškų šeimos atminimą, nes gerų darbų tėviškėje darė ir kiti du broliai Biržiškos.

Daug gerų darbų nuveikė ir kiti Vasario 16-osios Akto signatarai. O ką visuomenės gerovei nuveikė Kovo 11-osios Akto signatarai su išsidalintais žemės sklypais, įvairių formų valstybine finansine parama, kažkaip neteko girdėti.

Užtat labai susidomėjau tarp Vilniaus ir Madrido besiblaškančios menininkės Jurgos Karčiauskaitės-Lago impresija apie tai, kaip visas Ispanijos miestukas gavo dalį čia verslo imperiją pradėjusio kurti milijardieriaus palikimą. Žmonės pakabino didelę lentą ant jo namo - "Čia gyveno Don J. Angelo Regojo - verslininkas ir GERAS ŽMOGUS." "Kol esu gyvas, Redondela saugi. Ne nuo vėjo, o nuo ne kultūros ir ypač - nuo nemylinčių savo miestelio, į didmiesčius linkusių politikų reikia saugoti mūsų vaikus! O jūs pasirūpinkit jų išsilavinimu, kad suprastų, kokie maži miesteliai yra vertingi", - sakė kadaise šis didis žmogus.

Perskaičiusi tai susigraudinau. Štai nuo ko prasideda meilė Tėvynei. Žvakelių degiojimas, susikabinimas rankomis, dainų šventės, sporto žaidynės, himno giedojimai - puiku ir nuostabu. Bet savo Tėvynę, savo miestelį, savo kaimelį reiktų mylėti ir materialiai - kaip tai darė broliai Biržiškos Viekšniuose, kaip Don Angelo iš mažiuko Ispanijos miesčiuko. Gal ir stos metas, kai Tėvynę mylėsime ne vien žodžiais, dažniausiai - veidmainiškais.

Tel.49 34 35 darbo dienomis nuo 10 iki 13 val.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder