Gediminas Akelaitis: „Aš - gydytojas, ne avinas“

Gediminas Akelaitis: „Aš - gydytojas, ne avinas“

(1)

Nors Lietuvoje nuo COVID-19 pirmiausiai buvo skiepijami medikai, tačiau „Vakaro žinios" jau rašė, kad, pavyzdžiui, Marijampolės ligoninės chirurgas-ortopedas Gediminas Akelaitis skiepytis nesutiko. Gal jau persigalvojo ir gavo dozę? Juk kai kurie žmonės net be eilės vakcinuotis veržiasi?

„Priežasčių, kodėl atsisakiau skiepytis nuo COVID-19, yra ne viena, - atsakė G.Akelaitis. - Visų pirma, kada pradėjo skiepyti medikus, dar nebuvo jokių aiškumų, kaip vakcina veikia, tačiau ant kiekvieno kampo šaukė, kad medikus skiepija pirmiausiai.

Mane tai žeidžia kaip gydytoją. Esu chirurgas, tačiau teko operuoti ligonius ir su hepatitais, ir su ŽIV, ir su AIDS. Juos operuoji, kartais tiesiog atvežtus iš gatvės, ir žinai, kaip nuo infekcijų apsisaugoti.

Man jokių Vyriausybės privilegijų su skiepais nereikia. Tegul Vyriausybė prieš medikus nešunuodegiauja. Mes, medikai, esame tam tikra socialinė grupė - nuolankūs ir bailūs. Medikai bijo dėl savo darbo, kad nepasiskiepiję jį praras - ir eina skiepytis kaip avių banda.

O aš, kaip gydytojas, turiu žinoti, ką aš darau ir dėl ko. Savo pacientui. Savo nuosavam kūnui. O ne Vyriausybė turi man nurodinėti.

Europos vaistų agentūra patvirtina tas vakcinas urmu, baisūs pinigai už jas farmacijos kompanijoms mokami ir per galvą verčiamasi, kad kuo daugiau vakcinų pripirktų.

Dėl kiekvienos procedūros, kurią medikai atlieka pacientui, turi gauti paciento sutikimą.

O šiuo, vakcinavimo nuo COVID-19 atveju, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, veikianti prie Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos, neaprobavo šių vakcinų Lietuvoje. O jei man pasiskiepijus išsivystys prostatos vėžys, kas atsakys? Su kuo bylinėsiuosi? Su Briuseliu? Juk Lietuvoje jos neaprobuotos!" - emocingai aiškino gydytojas G.Akelaitis.

„Gal jūs iš principo nesiskiepijate jokiais skiepais?" - klausia „Vakaro žinios". (Maža, ką gal gydytojas koks antivakseris... - red. past.)

„Mes skiepijami nuo pat vaikystės. Nuo poliomielito, stabligės, kitų pavojingų ligų. Bet šitomis (nuo COVID-19 - aut. past.) vakcinomis skiepyti urmu yra politikų sprendimas.

Nuo kada S.Daukanto aikštė apie mūsų sveikatą sprendžia? Raginimas skiepytis - su potekste, kad jei nesiskiepysi, dirbti neleis.

Esu dabar su baltu chalatu, darbe aš socialine prasme esu gydytojas, bet spręsdamas, ar skiepytis, tampu pacientu. Ir tada kyla klausimas - ar aš avinas pacientas, ar galvojantis pacientas.

Priimsiu sprendimą skiepytis, kai bus tikros medicininės išvados apie šių vakcinų veikimą. O „ant manęs" nesimokys. Aš su savo kūnu neeksperimentuoju.

Prezidentas praneša, kad iki Valstybės dienos visi bus paskiepyti. Gal prezidentūroje skiepys? Palapinėse? Yra Lietuvoje apie 2000 šeimos gydytojų užsirašiusių. Duokite jiems ilgo galiojimo vakcinų - ir paskiepys savo pacientus. Bet ne, vaistinėse sugalvojo skiepyti, kad ten užpakalius atkištume, paštuose.

Iš medicinos padarytos patyčios Lietuvoje, o aš jose dalyvauti neturiu noro.

Gink Dieve, ir aš nesu prieš vakcinavimą, bet negali ši procedūra pabloginti žmogaus sveikatos būklės. Negalima taip skubėti. Čia ne tarybiniai laikai, kai penkmečio planus reikėjo įvykdyti per trejus metus.

Reikia aiškintis, kodėl vieniems paskiepytiems imunitetas vystosi, o kitiems - nesivysto. Viską normaliai sudėlioti į savo stalčius kaip ir pinigus, rūbus, taip ir sveikatą. Ne valdžia turi galvoti už mane, bet aš pats. Man išskirtinių sąlygų prieš ligonius nereikia. Nenoriu, kad ligoniai sakytų - jie, medikai, čia visi paskiepyti be eilės. Geriau jau aš apsieisiu be privilegijų ir pakentėsiu kartu su Tauta", - atviravo gydytojas G.Akelaitis.

sam.lrv.lt  nuotr.

Olava STRIKULIENĖ, Respublika.lt

Šis tekstas yra autoriaus nuomonė ir nebūtinai atspindi redakcijos poziciją.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder