Ar atplauks Ronaldo į Klaipėdą kruiziniu laivu?

Ar atplauks Ronaldo į Klaipėdą kruiziniu laivu?

Futbolo popiežius Ronaldo aplankė paskutinę futbolo pagonių šalį pasaulyje. Ten, kur vietoje stadionų ošia šventieji gojai, o ir karklai auga. Ten kur vienintelėje futbolo bažnyčioje, vietoje žolės, siurbliuojamas žalios spalvos kilimas padengtas.

Surengė futbolo popiežius Ronaldo ten mišias iš keturių stacijų paskutiniams pagonims. Pasaulio žiniasklaida kraipė antakius iš nuostabos, kokie dyvai europos pakraštyje su futbolu vyksta.

Popiežius savo rekordines mišias atlaikė ir išvažiavo. Kaip visada, vietiniai vadovai susigėdę, ėmė pirštais badytis ir vienas kitą žeminti, kas kaltas, kad Lietuva vis dar neturi padoraus futbolo stadiono.

Biurokratai sujudo. Su popieriais pradėjo lakstyti. Tik nuo viso to erzelio, stadionas pats nepasistatys. O štai pažangios ir aukštų technologijų šalies įvaizdis per 90 minučių, kol rodė futbolą per televizorių, subyrėjo į šipulius.

Klaipėdoje ruduo. Baigiasi kruizinių laivų sezonas. Klaipėda irgi rūpinasi savo įvaizdžiu, nes nori, kad jų atplauktų kuo daugiau. Virš šimto laivų prisišvartavo šį sezoną. Žinant kaprizingą Baltiją ir jos nenuspėjamus orus, tai nėra mažai.

Bet nėra ir daug, jeigu norime vadintis turistų pamėgtu miestu. Nuo blogo darganoto Klaipėdos oro gali apsaugoti tinkama apranga, bet nėra rožinių akinių, kurie apsaugotų vokietį, japoną ar italą, nuo tai, ką jis pamatė ir pajautė, nusileidęs trapu ir žengęs pirmus žingsnius Klaipėdoje.

Su kokia nuotaika, emocija ir jausmais jis grįš į savo gražuolį lainerį, nuo to ir priklausys, kiek dažnai pas mus jie švartuosis.

Ant krantinės pasitinkantis ir išlydintis berniukas su šuniuku yra tobula, romantiška ir nepakartojama. Žiauriai gerai buvo ir šalia plevėsuojanti mūsų trispalvė. Nulūžo flagštokas.

Uosto direkcija jau pusę metų be vadovo, tai ir nepataiso. Savivaldybė su vadovu, bet irgi nepataiso.

Toliau kepurinė ir gintarų pardavėjai. Neįkyrūs. Tai yra gerai. Gal kažkam dar egzotiška ir unikalu, bet man jau naftalinu atsiduoda ir darosi nuobodu. Juolab, kad tą patį turistas vakar matė Gdynėje, o rytoj matys Liepojoje ar Rygoje. Kažkaip jaučiu, kad džiazo improvizacijos, jaunų aktorių etiudai ar Beno Šarkos performansai labiau atspindėtų miesto dvasią.

Prie kruizinio laivo stovintys autobusai užvestais varikliais, tam, kad išvežti turistus įvairiomis kryptimis yra visiškas nesusipratimas. Nejaugi neturime, ką parodyti savo mieste, kad reikia žmones gabenti į Akropolį, Juodkrantę, Nidą ar Palangą ?

Taip ir įsivaizduoju, kad koks italas grįžęs iš kelionės rodo savo mamai nuotraukas, kaip jis Klaipėdoje stovi ant Parnidžio kopos.

Tų, kurių nepavyksta sugrūsti į autobusus, patraukia į senamiestį. Prieš tai jie dar turi įveikti griovius, kurie jau tapo nepakeičiama kruizinio terminalo dalimi. Tai jie atkasami, tai vėl užkasami. Klaipėda tvarkosi, parašyta ant tvorelės, tik neparašyta iki kada tvarkysis.

Sunkiausiai turėtų jaustis Klaipėdos gidai, bandantys išaiškinti turistams, kad čia buvo pilis, bet dabar jos nėra, čia buvo reformatų bažnyčia, bet dabar jos nėra. Buvo sužibusi viltis, kad miesto pilies bokštas bus atstatytas.

Deja, Vilniaus valdžiai, seniausio Lietuvos miesto paveldas nepasirodė toks svarbus, aišku, geriau, kokius kultūros namus netoli Naisių pastatyti.

Užvertę galvą į kaminkrėtį, įsitaisiusį ant stogo, paglostę židinyje pabirusias sagas, nusifotografavę Meridiano fone, pasivaikščioję nostalgiškai ramia Teatro aikšte, turistai prisėda vienoje iš Žvejų gatvės ar šurmuliuojančios Danės krantinės kavinukėje.

Skaniai valgydami ir glausdami alaus bokalą prie lūpų, galvoja, kad visai jauku ir gera čia būti. Nėra čia šimtmečius skaičiuojančių pilių, kvapą gniaužiančių bažnyčių bokštų, įmantrių muziejų, bet yra geras laisvės jausmas.

O, jeigu, dar naujai įrengtas fontanas – laivelis prieš Meridianą sroventų bent jau, kaip Briuselio berniukas.

O, jeigu kitoje pusėje upės esančiame parkelyje galėtum prisėsti prie F. Sinatros, F. Merkurio ar M. Jacksono skulptūrų, tai tikrai norėtųsi čia sugrįžti.

Gal ir Ronaldo į Klaipėdą atplauktų, laisvu nuo futbolo laiku...

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder