Apie akciją „Globok baltarusį politinį kalinį"

Apie akciją „Globok baltarusį politinį kalinį"

Grupė Seimo narių nusprendė asmeniškai globoti Baltarusijos politinius kalinius. Kiekvienas Seimo narys, palaikantis šią globos iniciatyvą, pasirinko po vieną globotinį.

Globa Lietuvoje nieko nestebina. Na, ko tik mes neglobojame? Mielaširdingų organizacijų, globojančių jei ne žmones, tai bent gamtą, turbūt yra daugiau nei tuzinas. Prezidentai, premjerai ar jų žmonos yra pagloboję ne vieną iškilesnį renginį. Iškilūs menininkai, sportininkai - taip pat.

Per įvairius savo vardo fondus. O renginį „Lietuvis politikas globoja baltarusį politinį kalinį", matyt, energingiausiai globos Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Tačiau kaip tokia globa atrodys praktiškai? Kažkodėl nelabai tikiu, jog Seimo nariai savo asmeninėmis ar kanceliarinėmis lėšomis samdys savo globotiniams advokatus. Nes kanceliarines lėšas ir taip išnaudoja iki paskutinio cento. Negi savo šeimas finansiškai skriaus, kad globojamam baltarusiui padėtų. Bet gal. Jei Seimo narys ar narė - altruistai. O kaip dar padės? Reikėtų pasikonsultuoti su Pravieniškių kontingento antrosiomis pusėmis.

Žmonomis, sugyventinėmis ir t. t. Paaiškins, ką įdėti į siuntinį. Bet negi mūsų altruistai politikai patys maisto, rūkalų siuntinius pakuos? Lieps savo padėjėjoms. Nupirk šeštadieniui dešros, kumpio ir šiukštu ne kontrabandinių cigarečių. Vešiu siuntinį globotinei Mašai. Batka į Baltarusiją neįleis? Tada nevešiu.

Aišku, galima globoti ir kitaip. Keliant triukšmą Europos Parlamente. Čia ieškant sąjungininkų.

Taip pat norinčių Baltarusijos politinius kalinius ginti. Bet triukšmą gali kelti tik tie lietuviai, kurių pavardės tarp europarlamentarų yra žinomos. Tačiau, jei europarlamentarai, anot Aušros Maldeikienės, per 10 metų neįsidėmėjo savo kolegos Viktoro Uspaskicho, tai gal neįsidėmėjo ir buvusios europarlamentarės Laimos Liucijos Andrikienės.

Jau nekalbant apie mūsų vietines Dovilę Šakalienę ar Rūtą Miliūtę. Kelk triukšmą kiek nori, jog Baltarusijoje kenčia politiniai kaliniai. Geriausiu atveju - išreikš susirūpinimą. Blogiausiu - išjungs vaizdo kamerą. Nes tokių rėkautojų nepažįsta.

Seimo nariai patys supranta, jog tokia baltarusių politinių kalinių globa - tik parodomoji akcija. Baltarusius politinius kalinius dabar gali globoti bet kas. Tačiau, jei vietoje Raimondo Lopatos baltarusį politkalinį globotų Dalai Lama, Angela Merkel, Džo Baidenas, Lady Gaga, gautume tą patį rezultatą. Visišką nulį. Aliaksandro Lukašenkos tokios akcijos neveikia.

O Okeanidės globa baltarusiui politiniam kaliniui dar ir pakenktų. Visai kitaip būtų, jei, pavyzdžiui, politinės kalinės Marijos Kalesnikavos asmeniniu globėju pasiskelbtų Vladimiras Putinas. Tyčia. Kad paerzintų Batką. Parodytų, kas tikrasis valdovas. Netgi ne viešai. Telefonu. To pakaktų, kad M.Kalesnikava išeitų į laisvę.

A.Lukašenkos visokie „susirūpinimai", „globos", „vieši pareiškimai, pasmerkimai" nedomina. Tokį tipažą gali suminkštinti tik panašus tipažas. Grubi fizinė jėga. Net ir viename asmenyje įkūnyta. Tad jei kokią nors politinę kalinę imtų globoti keturis kartus pasaulio bokso čempionas Tysonas Fury ar dagestanietis mišrių kovų meistras Chabibas Nurmagomedovas, Batia greičiau susileistų. Nes pajustų asmeninę simpatiją. Na, kas ta A.Merkel?

Nieko ypatingo. Tetulė. O Chabibo bent raumenis gali pačiupinėti. Oho. Geležinis. Kiek jėgų į rezultatą įdėta! Gražuolis! Kovotojas. Dar būtų įspūdingiau, jei pas Batią įsiveržtų Conoras McGregoras su Ramzanu Kadyrovu. Kaip vertėju. Nes airis rusiškai nemoka. Atiduok mums Mašą ir Dašą.

Nepasigailėsi. Broliu būsiu tau iki mirties. Štai tokiam vyriškam sandoriui A.Lukašenka turbūt greičiau ryžtųsi. Netgi susigraudintų. Pasisiūlytų asmeniškai į piršlius. Svečiams nereikėtų pridėti ir kelių tuzinų avinų dovanų. Pakaktų bendros nuotraukos laikraštyje. Ir viešos padėkos „už supratingumą ir humanišką elgesį su kaliniais".

O visi kiti politkorektiški oro pavirpinimai - neįdomūs, nes visiškai svetimi A.Lukašenkos natūrai. Pas valdovus reikia šliaužti su gausiomis dovanomis. Kaip senovės Rusios kunigaikščiai pas Aukso Ordos chaną. Maldauti malonių. O apeiti valdovą ratu ir lįsti prie jo uždarytų pavaldinių, tai tik sau patiems kenkti.

Pvz., Lietuva paskelbė, kad A.Lukašenka nėra Baltarusijos prezidentas. Kada nors ateis laikas pakeisti Lietuvos ambasadorių Baltarusijoje. Kam naujasis Lietuvos ambasadorius turės įteikti savo skiriamuosius raštus, jei A.Lukašenka - ne prezidentas? Negi teiks Sviatlanai? Be to, A.Lukašenka gali atsikirsti ir taip:

O kodėl nė vienas Lietuvos Seimo narys nepasišovė asmeniškai globoti Mianmaro kariškių per perversmą nušalintos lyderės Aung Sang Suu Kyi. Kodėl humaniškieji lietuviai broliukai negina šitos sesutės? Nobelio Taikos premijos laureatės? Kodėl „šniūro" iki Mianmaro neorganizuojate?

Kita vertus, o už ką Mianmaro kariškius gėdinti, jei jie irgi susiorganizavo Maidaną?

Respublika.lt

„Vakarų ekspreso“ redakcijos nuomonė nebūtinai sutampa su Nuomonių rubrikos tekstų autorių nuomone.  Už publikuojamų komentarų, nuomonių turinį atsako autoriai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder