Žvilgsnis į rudenėjančią gamtą - iš švyturių

Žvilgsnis į rudenėjančią gamtą - iš švyturių

Lietuvoje yra septyni švyturiai: keturi jūriniai ir trys Kuršių marių. Ne visi jie atverti lankytojams, tačiau dalį galima aplankyti ir įkopti į viršų.

Prie Baltijos jūros ir Kuršių marių pirmieji švyturiai buvo pastatyti XVIII a. pabaigoje-XIX a. pradžioje. Šįkart kviečiame atidžiau pažvelgti į du pamario švyturius, esančius Ventėje ir Uostadvaryje.

"Laivininkų siaubas"

Ventė pažymėta ne viename senųjų laikų žemėlapyje kaip pati pavojingiausia vieta - "tikras visų laivininkų siaubas", nes palei Ventės ragą nusitęsusi pavojinga akmenuota sekluma. Dėl to pačiame rage nuo seno stovi Ventės švyturys.

"Švyturių kelio" kūrėjai skelbia, kad pirmasis medinis švyturys Ventės rago iškyšulyje buvo pastatytas dar 1837 m. Jis buvo apšviečiamas alyva kūrenama lempa. Švyturį iš trijų pusių supo vandenys.

Dabartinis raudonų plytų mūrinis švyturys pastatytas 1852 m., jį valdo Ventės rago ornitologinė stotis. Švyturio aukštis yra 11 m., jis yra 30 m nutolęs nuo Kuršių marių, signalas matomas iš 3,5 km.

Siekiant apsaugoti švyturį, 1860 m. Ventės rago smaigalys išgrįstas akmenimis. 1880 m. šalia švyturio buvo įrengta vandens matavimo stotis.

Ventės rago švyturys vienas iš tų, į kurį leidžiama laisvai įlipti ir pasižvalgyti.

Į švyturio apžvalgos aikštelę veda seni geležiniai laiptai, papuošti originaliais ornamentais. Iki metalinių laiptų kopti tenka senais raudonų plytų laipteliais, kuriuose per daug metų išmintos duobelės.

Nuo švyturio aikštelės galima matyti Kuršių nerijoje esančią Nidą ir kopas bei į vakarus nutolusią Preilą.

Ventės rago švyturys yra valstybės saugomas technikos paminklas. Greta jo - ir unikalioji Ventės ornitologinė stotis.

Žvalgytis po apylinkes

Aplankyti galima ir Uostadvaryje, Rusnės saloje, esantį švyturį, kuris priklauso Nemuno deltos regioniniam parkui. Uostadvario uostelį valdo Valstybinė vidaus vandens kelių direkcija. Sezono metu jį kasmet aplanko šimtai jachtų.

UOSTADVARYJE švyturys sujungtas su Rusnės apylinkėms būdingu sargo gyvenamuoju namu.

Uostadvaryje švyturys buvo pastatytas 1873-1876 metais, jis buvo labai svarbus pro šalį plaukiantiems upeiviams. Švyturys puikiai išsilaikė iki šių dienų, sutvarkytas jo vidus ir aplinka.

Uostadvario švyturys sujungtas su sargo gyvenamuoju namu, kuris yra būdingas Rusnės apylinkių gyvenamasis namas.

APYLINKĖS. Toks vaizdas atsiveria užlipus į Uostadvario švyturį.

Jis pastatytas ant labai aukšto pamato. Statinys puikiai tarnauja kaip Rusnės ir Minijos apylinkių apžvalgos aikštelė. Besižvalgančiųjų iš 18 metrų aukščio daugiausia vasarą, tačiau ir dabar, rudenį, gražiu oru prie švyturio galima sutikti nemažai lankytojų.

Vykstant į Uostadvarį, priešingai nei į Ventę, reikia turėti omenyje, kad prie švyturio nėra automobilių stovėjimo aikštelės - lankytojai mašinas palieka pakelėje.

LAIPTAI. Į švyturius veda skirtingi laiptai: Ventėje - seni ir daugelio lankytojų numindyti, Uostadvaryje - naujesni betoniniai.

1996 m. Uostadvario švyturys paskelbtas Lietuvos Respublikos kultūros paveldo paminklu. 2003 m. Lietuvos paštas išleido pašto ženklą su Uostadvario švyturiu.

ŽIBINTAS. Uostadvario švyturio viršuje įrengtas ir žibintas. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder