Žūties sukrėsti nidiškiai papasakojo, kas įvyko

Žūties sukrėsti nidiškiai papasakojo, kas įvyko

Po penktadienį praūžusios audros šeštadienio rytą Nidoje tvyrojo slogi ramybė. Dangų buvo aptraukę debesys, o vėjas visiškai nurimęs, bet miestelio gyventojai ir poilsiautojai vis dar negalėjo atsigauti po įvykusios tragedijos.

Penktadienio vakarą, 17 val. Nidoje žaibas mirtinai nutrenkė jauną moterį. Žuvusi moteris buvo gimusi 1986 metais, gyveno Vilniuje, o į pajūrį atvyko pailsėti.

Trenkė į pušį

Iš pradžių buvo manoma, kad žaibas į moterį trenkė jai einant Taikos gatve, miesto centre. Bet vietos gyventojai šeštadienio rytą patvirtino, kad ji nelaimės metu sėdėjo ant suoliuko.

Moteris buvo prisėdusi greta Taikos pr. esančiame parke, visai netoliese Kuršių marių. Prie pat buvo ir lauko treniruoklių bei vaikų žaidimų aikštelė. Lauke buvo ir daugiau žmonių, nors dauguma poilsiautojų tuo metu jau buvo spėję grįžti į namus. 

Danguje buvo pasirodę vos keli žaibai, kai vienas žaibas netikėtai smogė šalia pušies, augančios prie pat suoliuko. Žaibo iškrova ir pražudė moterį.

„Nuo 16 valandos pradėjo pūsti stiprus vėjas, kilti bangos nuo jūros, pranašavo škvalą. Žaibų buvo nedaug, bet vienas trenkė labai stipriai – tiesiai į tą vietą, kur mergina sėdėjo. Tuo metu žmonės jau slėpėsi, buvo pradėję nestipriai krapnoti“, – pasakojo Nidoje atostogaujanti Rasa.

Žaibo pražudyta moteris buvo atvykusi iš Vilniaus. Gyventojų teigimu, ji ilsėjosi ramiai, leido laiką su artimaisiais, žmonių spėjimu – tėvais. 

Bandė gelbėti

Pasak liudininkų, iš karto po smūgio moterį dar bandė gaivinti medikai. Jie atskubėjo akimirksniu, nes Nidos greitosios medicinos pagalbos postas yra visai šalia nelaimės vietos. Tačiau jie tik konstatavo moters mirtį. 

Šeštadienį nelaimės vietoje nebuvo praktiškai jokios žymės – suoliuko žaibas nepažeidė visiškai, o tragediją pažymėjo tik degančios žvakutės.

Nidiškė Džina prisiminė, kad penktadienį įvykusi tragedija – nebe pirmas atvejis, kai žaibas Kuršių nerijoje pražudo žmogų. Pasak jos, prieš dešimtmetį smogus žaibui žuvo lietuvių kilmės vokietė, kuri prasidėjus audrai ėjo per kopas. 

„Poilsiautojai net į marias plaukia per audrą. Kai artėja žaibai, nebe laikas laukti, reikia skubėti namo“, – įspėjo Džina.

Audra pridarė daug žalos

Naktį vėtra slinko ir tolyn per Lietuvą, sukeldama daugiau nelaimių.

Žaibai siautėjo ir kitose vietovėse. Šeštadienio naktį Kalvarijos savivaldybės teritorijoje esančiame Juodelių kaime privačioje valdoje suliepsnojo garažas, malkinė ir tvartas. Žaibas trenkė į vieną šių pastatų, o paskui ugnis persimetė į kitus statinius. 

Apie nelaimę Juodeliuose buvo pranešta 2 valandą nakties, o po šešių valandų gesinimo darbai vis dar vyko. Malšinti liepsnų išvyko didelės ugniagesių pajėgos – penkios autocisternos su 12 žmonių. Statinių išsaugoti nepavyko, dar iki ugniagesių atvykimo jie degė atvira liepsna, bet gyvulius pavyko išgelbėti.

Nelaimė įvyko ir Telšiuose, Šviesos gatvėje – penktadienį, apie 19 val. 30 min. žaibas trenkė į privataus namo stogą. Ugiagesiams pavyko apsaugoti būstą. Liepsnos suniokojo palyginti nedidelę dalį namo – stogą 7 kvadratinių metrų plote, sienas. 

Škvalas visoje šalyje privartė daugybę medžių.

Nuo praėjusios paros iki šeštadienio ryto skirtingais laikotarpiais visoje šalyje elektros buvo netekę net 22 tūkst. vartotojų, šeštadienio rytą jos neturėjo dar maždaug 1000 abonentų.

Bene daugiausiai pranešimų apie dingusią elektrą gauta Šiaulių regione – jos laikinai neteko 4,6 tūkst. vartotojų. Alytaus regione be elektros energijos buvo likę 3,3 tūkst., o Kauno 1,9 tūkst, vartotojų. Nemažai namų paskendo tamsoje Žemaitijoje – Klaipėdos regione, Šilutėje, Tauragėje, Telšiuose.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriaus atstovai portalui lrytas.lt pranešė, jog nuo penktadienio vakaro iki šeštadienio ryto visoje šalyje buvo gauta apie 20 iškvietimų dėl stipraus vėjo išverstų medžių, daugiausiai – Šiaulių regione. Stichija medžius guldė ir Marijampolėje, Tauragėje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder