Žemaičiai skolų negrąžins, pirks naujus automobilius

Žemaičiai skolų negrąžins, pirks naujus automobilius

Plungės rajono savivaldybės valdžioje esantys politikai nusprendė, kad už parduotą turtą gautus pinigus geriausiai investuoti į naują rajono mero Audriaus Klišonio automobilį. Jam įsigyti žadama nepagailėti 40 tūkstančių eurų. Neliks nuskriaustas ir Plungės miesto seniūnas, kuris persės į 20 tūkst. eurų kainuosiančius ratus.

Plungės rajono savivaldybė ilgai pardavinėjo pačiame Plungės centre stovintį buvusio rajono apylinkės teismo pastatą, kuris ištuštėjo 2012 metų pabaigoje. Nors surengti keli viešieji aukcionai ir nuolat mažinta kaina, 1978 metais pastatyto 628 kvadratinių metrų ploto pastato niekam nereikėjo. Tačiau šių metų liepos pabaigoje vykusiame aukcione pasirodęs vienintelis pirkėjas ėmė jį ir nupirko.

Sulaukusi į biudžetą įplaukusių pinigų, Plungės rajono valdžia ėmė svarstyti, kaip juos išleisti. Pastarąjį kartą tai daryta savivaldybės tarybos Ekonomikos, finansų ir biudžeto komiteto posėdyje. Jo metu ir paviešintas siūlymas, kur dėti gautus 138 tūkstančius eurų. Jis buvo toks „įspūdingas“, kad dalis komiteto narių net negalėjo patikėti tuo, ką išgirdo.

40 tūkst. eurų pasiūlyta skirti rajono mero A.Klišonio, 20 tūkst. - Plungės miesto seniūno naujiems automobiliams įsigyti. Už 15,8 tūkst. eurų norima nupirkti 27 naujus kompiuterius tarybos nariams, už daugiau nei 11 tūkst. - buitinę techniką ir baldus šalia tarybos posėdžių salės suremontuotam kabinetui. O apie beveik 6 milijonus eurų siekiančią Plungės rajono savivaldybės skolą net neužsiminta.

Pasipiktinimo dėl tokio pinigų švaistymo neslėpęs tarybos narys Liudas Skierus net atsisakė toliau dalyvauti komiteto posėdyje. Jo teigimu, pardavus namą pirkti automobilį ir kompiuterį yra pats neūkiškiausias, koks tik gali būti, sprendimas.

„Senu automobiliu važinėjančiam merui naujas reikalingas. Tačiau galima rasti kitą pinigų šaltinį darbo priemonėms įsigyti. Kad ir iš viršplaninių lėšų. Tuos reikalus tvarko savivaldybės administracija. Manau, kad kažkas nori merui pakišti kiaulę. Parduoti turtą, kad įsigytų mašiną? Tikrai nesuprantu. Juk šias lėšas galima panaudoti daug svarbesniems dalykams. Pavyzdžiui, prisidėti prie įvairių projektų ir taip sukurti turtą“, - neabejojo L.Skierus.

Verslininką nustebino ir planas pirkti naujus kompiuterius tarybos nariams, prieš tai jų pačių nepaklausus, ar jų jiems reikia.

„Mūsų niekas net nepaklausė, ar reikia, ar norite. Gal kam ir reikia, bet kam man kompiuteris, jei aš jį jau turiu. Juk dviem kompiuteriais nesinaudosi“, - kraipė pečiais L.Skierus.

O Plungės rajono meras A.Kli-šonis „Vakaro žinioms“ sakė nemanąs, kad taip savivaldybės pinigai naudojami neracionaliai.

„Mano naudojamą automobilį keisti yra būtina. Šiuo metu važinėju vienuolikos metų senumo „Honda Accord“, kurios rida jau pasiekė beveik 400 tūkst. kilometrų. Vien kiek jos remontas kainuoja. Man nereikia prestižinės mašinos, svarbu patikimumas ir ekonomiškumas, nes važinėju tikrai intensyviai. Vien į Vilnių per savaitę tenka ir po du kartus vykti. O tie 40 tūkst. eurų yra nustatyta maksimali suma. Perkant automobilį bus skelbiamas viešas konkursas ir kaina tikrai sumažės“, - tikino A.Klišonis.

Mero teigimu, naujų kompiuterių reikia mažinant savivaldybės išlaidas spausdinimo paslaugoms.

„Šiuo metu visi popieriniai dokumentai perkeliami į elektroninę erdvę, kad tarybos nariams nereikėtų nuolat dalinti popieriaus krūvų. Be to, kompiuteriai bus savivaldybės, o ne tarybos narių nuosavybė. Tad jei kam iš pastarųjų kompiuterio nereikės, atiteks savivaldybės administracijai. Po ekonominės krizės jos darbuotojų kompiuteriai nebuvo atnaujinami ir dabar kai kurie vos tinka darbui“, - sakė A.Klišonis.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder