Visuotinė apklausa: ar dialogas tikrai įvyks?

Visuotinė apklausa: ar dialogas tikrai įvyks?

Klaipėdoje nuo šiandien iki gegužės 22 dienos pirmą kartą organizuojama visuotinė gyventojų apklausa, kurioje prašoma pateikti savo nuomonę šešiais miesto politikams rūpimais klausimais. "Vakarų ekspresas" pasiteiravo kai kurių Klaipėdos garbės piliečių bei Kultūros magistrų, kaip jie vertina šią idėją ir kaip patys atsakytų į apklausoje pateiktus klausimus.

Daugelis jų suabejojo, ar tikrai reikėtų klausti gyventojų nuomonės tais klausimais, kurie turėtų priklausyti tik specialistų kompetencijai, mat tik emocijomis paremti atsakymai vargiai gali ką nors pakeisti teigiama linkme. Svarstoma, jog žmonėms neliks nieko kito, kaip į daugelį klausimų atsakyti "Neturiu nuomonės", o valdžia tik užsidės pliusiuką, kad jie žmonių atsiklausė.

Bet kuriuo atveju, pasidžiaugta, kad ieškoma dialogo su žmonėmis, tačiau forma esą galėtų būti ir kita. "Geriausia - akis į akį", - siūlo viena pokalbininkė.

Priminsime, kad apklausoje savo nuomonę pateiktais klausimais gali pareikšti tik balso teisę turintys uostamiesčio gyventojai.

Apklausos anketą galima užpildyti Klaipėdos savivaldybės interneto svetainėje www.klaipeda.lt, joje per internetinę bankininkystę prisijungus prie elektroninių valdžios vartų. Neturintiems interneto namuose galima pasinaudoti bibliotekose esančiais kompiuteriais.

Apklausos anketą raštu galima užpildyti Klaipėdos savivaldybės Vieno langelio ir e.paslaugų poskyryje.

Apklausa laikoma įvykusia, jei joje savo nuomonę pareikš ne mažiau nei 15 proc. balso teisę turinčių klaipėdiečių.

Apklausa anoniminė.

"Nepakanka vien emocijų, reikia ir žinių"

Valentinas GREIČIŪNAS, Klaipėdos garbės pilietis
Gerai, kai visuomenė įjungiama į miesto gyvenimą, tačiau daugelį apklausoje užduodamų klausimų turėtų lemti specialistų ir profesionalų formuojama pozicija. Norint atsakyti į vieną ar kitą klausimą nepakanka vien emocinio nusistatymo, reikėtų turėti papildomų žinių apie vieną ar kitą apklausoje minimą objektą. Aš ir pats, daugelį metų pragyvenęs Klaipėdoje ir neblogai išmanantis miesto ūkį, dėl kai kurių klausimų dar turėčiau parinkti informacijos, kad galėčiau tinkamai atsakyti.
Aiškius atsakymus turiu dėl dviejų paskutinių klausimų - aš esu prieš aukštybinių pastatų statybas Melnragėje ir už protingą automobilių skaičiaus ribojimą miesto centre.
Svarstant dėl upės pavadinimo tenka pažymėti, kad čia yra nemažai dviprasmybių - Kretingoje ta pati upė vadinama Akmena, Klaipėdoje - Dane. Manyčiau, kad upė turėtų turėti tik vieną vardą. Galbūt reikėtų suorganizuoti tose savivaldybėse, per kurią teka ši upė, gyvenančių žmonių apklausą ir tuomet nuspręsti, kaip ją vadinti. O gal paaiškėtų, kad žmonės ją nori vadinti Akmena?
Dėl SGD terminalo dar yra nemažai abejonių. Kad tokio terminalo reikia - sutinku, bet ar tikrai gerai pasirinkta vieta, sunku pasakyti. Iki šiol nėra atsakymo ir dėl saugumo. Atsako visi kolektyviai, kad bus gerai. Tačiau nemačiau, kad koks nors mokslininkas ar akademikas savo parašu būtų patvirtinęs ir prisiėmęs atsakomybę.
Klausiant apie uostą jūroje ties Melnrage reikėtų kalbėti apie išorinį uostą. Mano nuomone, geras šeimininkas turi rezervuoti tą vietą, nors galbūt dar šiuo metu mums to ir nereikia. Bet jeigu mes dabar užstatysime visą Melnragę, pridarysime vargo ateities kartoms. Juk prie tokio išorinio uosto gali reikėti ir geležinkelio, ir kelių. Valstietiškai tariant - užsikalkim kuoliukus ir mūsų vaikai bei anūkai pasidžiaugs, kad buvome išmintingi ir netrumparegiai.
Mano nuomone, siūlyti po Atgimimo aikšte įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę gali tik tie, kurie neskaičiuoja pinigų, o tik skelbia idėjas. Man atrodo, kad savo ekonominėmis galimybėmis mes dar nesame pasiekę tokio lygio, kad galėtume priiminėti tokius sprendimus. Šią idėją reikėtų atidėti dar bent 50 metų. O tą aikštę tikrai reikia tvarkyti. Dabar didžiausia mūsų bėda, kad šeimininkai blogai prižiūri visas viešąsias erdves. Pašluoti dar retkarčiais pašluoja, bet tokioms aikštėms reikėtų kasmet atlikti remontą.

"Žaidimo elementas"

Juozas ŠIKŠNELIS, Klaipėdos kultūros magistras, Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos direktorius
Nelabai tikiu, kad ta apklausa ką nors galėtų pakeisti Klaipėdos gyvenime. Tai greičiau žaidimo elementas. Kaip ir kai kurie klausimai, pavyzdžiui, kaip vadinti upę, tekančią per Klaipėdą. Man svarbu, kad ji tekėtų ir būtų švari, o kiekvienas klaipėdietis gali ją vadinti kaip tik nori.
Klausimas dėl SGD terminalo įrengimo - provokuojantis. Politikai nuolat kaip užkeikimą kartoja, kad kitu atveju būsime priklausomi nuo Rusijos. Tas jų kartojimas ir atkrato nuo bet kokių svarstymų. Aš už tokį terminalą, bet man nepatinka tas dirbtinis sakymas, kad tuomet įgausime energetinę nepriklausomybę.
Dėl giliavandenio uosto statybų jūroje ties Melnrage pasisakyčiau prieš. Mano nuomone, geriau reikėtų tvarkyti jau esantį uostą, o ne užsiimti naujomis statybomis. Tokios statybos, kaip ir paplūdimių "maitinimas" smėliu - kažkam pelningas biznis.
Nežinočiau, kaip atsakyti į klausimą dėl Atgimimo aikštės tvarkymo. Kad su ja reikia kažką daryti - faktas, bet tikrai neužtenka po ja įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę.
Aš už protingą automobilių skaičiaus ribojimą miesto centre. Nemanau, kad senamiestis baigia ištuštėti dėl to, kad čia ribojamas automobilių skaičius. Greičiau taip vyksta dėl čia įsikūrusių verslininkų neveiklumo.
Kalbant apie pastatus - man iš viso keista, kodėl dabar visi ir visur nori riboti pastatų aukštingumą. Juk miestas ir taip per daug plokščias. Kiekviena epocha turi savo architektūrinę išraišką - ši pasižymi aukštais stikliniais pastatais. Aš už tai, kad kiekviena epocha paliktų savo raukšles architektūriniame miesto veide.

"Viešųjų ryšių akcija"

Narsutis DUMBAUSKAS, Klaipėdos garbės pilietis, dviračių sporto treneris
Skaičiau apie žadamą rengti apklausą, bet didelės reikšmės tam neteikiu. Man tai daugiau kvepia viešųjų ryšių akcija. Nemanau, kad gyventojai bus aktyvūs, be to, nemanau, kad į jų atsakymus bus atsižvelgta.
Labai neanalizavau pateiktų klausimų, tačiau į daugelį jų atsakyčiau, kad neturiu nuomonės. Pavyzdžiui, kaip vadinti upę. Juk čia skonio reikalas - kas kaip nori, taip ir vadina. Visiškai be reikalo klausiama gyventojų nuomonės dėl SGD terminalo įrengimo. Juk traukinys jau važiuoja, tai ko dar klausinėti?

"Kalbėti reikia gyvai"

Valerija JANKŪNAITĖ, Klaipėdos kultūros magistrė, etnologė
Man gražu, kai kalbamasi su žmonėmis. Tačiau tokia apklausa - negyva. Gal būtų geriau, kad būtų rengiami susitikimai su įvairių sluoksnių atstovais. Pavyzdžiui, susirenka valdžia padiskutuoti su pensininkais, paskui su mokytojais... Su žmonėmis kalbėtis reikia akis į akį, gyvai, be pykčių ir be išankstinių nusistatymų. Juk kaip senovėje būdavo kaime - susirinkdavo senoliai, ant suoliuko susėsdavo, pasikalbėdavo svarbiais klausimais, o jaunimas pasiklausydavo ir mokydavosi iš jų.
Pavyzdžiui, aš visai norėčiau, kad Danę vėl pradėtų vadinti Dange, kaip buvo mano vaikystėje. Aš kitaip jos ir nevadinu.
Į klausimus dėl dujų terminalo bei giliavandenio uosto statybų būtų sunku atsakyti, nes aš nežinau, kaip geriau. Man tiesiog baisu, kai kalbama apie invaziją į gamtą. Man atrodo, kad turi būti didelis badas, kad tokius dalykus statytų. Tą patį pasakyčiau ir apie dangoraižių statymą Melnragėje. Bet visame pasaulyje tokie dalykai vyksta, todėl nesinori būti kategoriškam ir priešintis naujovėms.
Dėl Atgimimo aikštės taip pat nėra lengva trumpai atsakyti, nes aš prisimenu, kaip ta aikštė atrodė dar anuomet, kai mano tėvas eidavo ten atstatinėti griuvėsių. Atsimenu ir vėliau, kai čia buvo daug gėlynų, žalumos, suolelių. Man mieste trūksta žalumos, todėl aš už žalumą, bet apie tai apklausoje neklausia.
Pritariu, kad reikia riboti automobilių skaičių miesto centre, nes dabar, kai čia vaikšto darželinukų ekskursijos, jie nieko kito, be automobilių ratų, senamiestyje ir nemato.

"Daugelis klausimų turi būti adresuoti specialistams"

Ona Skaistutė IDZELEVIČIENĖ, Klaipėdos garbės pilietė, sportinių šokių klubo trenerė
Daugelis apklausoje esančių klausimų, mano nuomone, turi būti adresuoti specialistams, o ne eiliniams žmonėms. Pavyzdžiui, ką aš galiu atsakyti apie SGD terminalą arba giliavandenį uostą? Automobilių klausimas man neaktualus, nes aš nevairuoju. Pavyzdžiui, man būtų gražu, kad plaukiant laivu į Klaipėdą iš toli matytųsi dangoraižiai, bet čia tik mano nuomonė, o ką apie tai pasakys žalieji? Daugelis klausimų tikrai gana sudėtingi, ypač neturint papildomos informacijos. Pavyzdžiui, jei po Atgimimo aikšte pastatys požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, kaip nuo to pasikeis pati aikštė, nepaaiškinta. Kokia nauda, jei prie daugelio klausimų parašysiu: "Neturiu nuomonės." Valdžia tik užsidės pliusą, kad ji žmonių atsiklausė. Vienareikšmiškai galėčiau atsakyti tik į vieną klausimą dėl upės pavadinimo: aš norėčiau, kad ji būtų vadinama Dange, taip, kaip buvo seniau.

"Klausimai turėtų būti plačiau pakomentuoti"

Jonas GENYS, Klaipėdos kultūros magistras, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius
Šitoje klausimų grupėje yra tokie klausimai, kurie, mano supratimu, priklauso profesionalų kompetencijai. Aš tikrai negaliu atsakyti, kaip profesionaliai turi būti tvarkoma Atgimimo aikštė, nors ir turiu istoriko kompetenciją. Ar gali miestietis atsakyti, ar upė, tekanti per Klaipėdą, turi vadintis vienaip ar kitaip? Tai tik istorikų, kalbininkų kompetencijos klausimas. Tokie klausimai turėtų būti plačiau pakomentuoti. Suprasčiau tokį variantą: mokslininkai pateiktų aiškų siūlymą, jog reikia grąžinti kuršišką Dangės upės pavadinimą, tuomet būtų galima atsiklausti žmonių, ar jie pritaria tokiam siūlymui. Kitaip tariant, žmonių būtų ne tik atsiklausta, ar jie palaiko tokią idėją, bet ir paaiškinta, kodėl šitaip turėtų būti. Taigi tuos klausimus, kurie priklauso mokslo sričiai, žmonėms reikėtų formuluoti šiek tiek kitaip. Mano galva, čia yra dviejų rūšių klausimai ir į dalį jų aš nedrįsčiau atsakyti, jei nebūčiau istorikas ir neturėčiau reikiamų žinių. Vadovaudamasis vien emociniais įsitikinimais tikrai nenorėčiau atsakinėti į tokius klausimus. Kai kuriais atvejais tai skamba tarsi klausimas: "Ar tau patinka kaimynas, ar ne?"

Gyventojų apklausos klausimai:

1. Kaip, Jūsų manymu, turi vadintis upė, tekanti per Klaipėdą?
Danė
Dangė
Neturiu nuomonės
2. Ar pritariate suskystintųjų gamtinių dujų terminalo įrengimui prie Kiaulės Nugaros?
Taip
Ne
Neturiu nuomonės
3. Ar pritariate giliavandenio uosto statybai jūroje ties Melnrage?
Taip
Ne
Neturiu nuomonės
4. Ar pritariate Atgimimo aikštės teritorijos atnaujinimui įrengiant požeminę automobilių stovėjimo aikštelę?
Taip
Ne
Neturiu nuomonės
5. Ar pritariate automobilių skaičiaus miesto centre ribojimui?
Taip
Ne
Neturiu nuomonės
6. Ar pritariate aukštybinių pastatų Melnragėje statybai?
Taip
Ne
Neturiu nuomonės

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder