Vilnius Klaipėdą saugoti nori dar labiau

Vilnius Klaipėdą saugoti nori dar labiau

Ruošiamas naujas dokumentas, pagal kurį Klaipėdoje išaugtų Kultūros paveldo departamento (KPD) saugomų objektų skaičius. Manoma, kad jį patvirtinus Vilniaus kontrolė vietinei bendruomenei dar labiau sustiprės ir padaugės biurokratijos.

Ketvirtadienį uostamiesčio savivaldybėje pristatytas Klaipėdos senamiesčio ir miesto istorinės dalies vertinimo aktų projektas, kuriame Kultūros paveldo centras (KPC) patikslino valstybės saugomų arba saugotinių objektų sąrašą.

Jis gana ilgas ir keliantis abejonių vietiniams.

Vien į saugomų objektų registrą neįtrauktų, tačiau vertingų savybių požymių turinčių objektų suskaičiuojama beveik šimtas. Saugotinomis vietomis taptų netgi vietos, kuriose kadaise buvo pastatai, tačiau dabar jų nelikę nė kvapo, taip pat kai kurie želdynai - jie įvardijami kaip reikšmingumą lemianti vertingoji savybė.

Projektą rengusios KPC atstovams begalę klausimų turėjo pristatymą išklausę Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos skyriaus narai - anot jų, dokumentas parengtas pernelyg smulkmeniškai ir ateityje sukeltų nepatogumų rengiant šių miesto dalių specialųjį planą bei keltų nepatogumų derinant menkiausius darbelius.

"Mes ir taip esame dusinami, o tokiu atveju visiškai uždustumėme. Kodėl viską taip smulkiai apibrėžiate?", - klausė svečių architektų atstovas Edmundas Andrijauskas.

Akto rengėjai jam tik atsakė, jog taip norėjo rengimo kriterijus tvirtinęs buvęs Kultūros ministras, vilniečiai pasiūlė klaipėdiečiams raštu pateikti pastabas ir žadėjo į jas atsižvelgti bei projektą tobulinti.

Paveldo vertinimo tarybos įkurtos atsižvelgus į Valstybės kontrolės rekomendacijas, joms suteikiami dideli įgaliojimai: nekilnojamųjų kultūros vertybių reikšmingumo ir vertingųjų savybių nustatymas, jos gali įrašyti į Kultūros vertybių registrą ir tikslinti jame jau esančių kultūros paveldo objektų duomenis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder