Vėžaitynės miške šiukšlių kalnas bandytas paslėpti

Vėžaitynės miške šiukšlių kalnas bandytas paslėpti

Sunkiasvorių mašinų padangos, kabeliai, maišai su statybinių medžiagų atliekomis Vėžaitynės miške laukia pavasario. Ten jos – nuo rudens. Į „Bangos“ redakciją atėjęs gargždiškis (pavardė redakcijai žinoma) parodė nuotrauką, kaip šiomis dienomis atrodo minėta vieta, ir papasakojo, ką ten matė rudenį, susiruošęs grybauti.

Vaizdas buvo nepasikeitęs

„Kai rudenį atvažiavau grybauti į Vėžaitynę, netoli pirmosios žydų žudynių vietos, miške, pamačiau didžiulį kalną šiukšlių. Atrodė lyg ką tik būtų atvažiavęs sunkvežimis ir jas išvertęs. Buvo daug maišų su statybinių medžiagų atliekomis, padangų ir kitų šiukšlių“, – pasakojo vyriškis, pasipiktinęs tokiu gamtos teršimu. Panašiai prieš mėnesį jis sakė informavęs Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistą Remigijų Alšauską, o jis pažadėjo pranešti apie šiukšles Vėžaitynės miške Vėžaičių girininkijos girininkui Vidui Pakamorei.

Sekmadienį, vasario 16 d., gargždiškis, apsilankęs toje pačioje vietoje kaip ir rudenį, suprato, jog minėtą kalną šiukšlių buvo bandyta užkasti, užstumdyti žemėmis, o dalis atliekų buvo nustumta į griovį. Jis suskaičiavo 6 sunkiasvorių mašinų (vilkikų ar jų priekabų) padangas, tebesimėtė susuktas kabelis ir daug kitų atliekų. Tokį vaizdą vyriškis nufotografavo. „Negalima šitaip niekinti gamtos. Nesvarbu, kam priklauso tvarkyti šią vietą – seniūnijai ar girininkijai, mišką reikia išvalyti“, – piktindamasis šiukšlintojais sakė gargždiškis.

Dingo perspėjantys ženklai

„Banga“ pirmiausia pasidomėjo, ar apie minėtą užterštą šiukšlėmis vietą žino Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyrius. Jo vedėja Rasa Bakaitienė paaiškino, kad dėl šiukšlių Vėžaitynės miške niekas nesikreipė. „Viena iš mūsų skyriaus funkcijų – organizuoti šiukšlių išvežimą, kai nustatomas pažeidimas. Tačiau jei šiukšlės yra privačiame miške, jas turi sutvarkyti savininkas“, – sakė R. Bakaitienė ir patarė kreiptis į Vėžaičių seniūnijos seniūną arba Vėžaičių girininkijos girininką.

Viešosios tvarkos skyriaus specialistas R. Alšauskas „Bangą“ patikino, kad apie minėtą šiukšlyną informavo Vėžaičių girininkijos girininką V. Pakamorę. Paaiškinus, kokioje vietoje laikraščio skaitytojas matė kalną šiukšlių rudenį ir kaip ta vieta atrodo dabar, V. Pakamorė sakė, kad Vėžaitynės miške šiukšlinama ne vienoje vietoje. „Dabar reikia laukti, kol gruntas sutvirtės, nes reikalinga technika – rankomis padangų neiškelsi. Manau, kad statybines atliekas veža ne vietiniai, juk Vėžaičiuose yra stambiųjų atliekų surinkimo aikštelė. Gal iš Plungės, gal iš įmonių“, – svarstė girininkas, priminęs, kad pernai dingo ženklai, perspėjantys nešiukšlinti miško. V. Pakamorė sakė, jog jie kažkam užkliūva ne pirmą kartą.

Tačiau ar jie yra, ar jų nėra, vis atsiranda piktavalių ar tiesiog nemąstančių žmonių, kurie apsivalę savo kiemą šiukšles atveža į miškus, prie karjerų, upių, nors nuolat skelbiama informacija apie įvairias atliekas nemokamai priimančias stambiųjų atliekų aikšteles Vėžaičiuose (Ąžuolo g. 54) ir Gargžduose (Geležinkelio pylimo g. 6).

Seniūnas reagavo operatyviai

Vėžaičių seniūnijos seniūno Alvydo Mockaus „Banga“ pasiteiravo, gal tokiose vietose, kur dažnai teršiamas miškas, būtų galimybė įrengti vaizdo kameras. „Jeigu bus daugiau besikreipiančiųjų dėl miško šiukšlinimo, svarstytume įvairias galimybes. Norėtųsi, kad pastebėję, jog teršiama gamta, žmonės praneštų tiesiogiai. Bendradarbiaudami galėtume nuveikti daugiau“, – sakė A. Mockus ir pažadėjo susisiekti su pilietišku gargždiškiu, pranešusiu redakcijai apie akis badančias šiukšles. Po pusvalandžio paskambinęs Vėžaičių seniūnas redakcijai pranešė, kad kartu su minėtu vyriškiu nuvyko į užterštą šiukšlėmis vietą. „Atrodo, kad čia šiukšles tarsi bandyta tvarkyti, tik ar tinkamas būdas pasirinktas? Negaliu tvirtinti, bet panašu, kad šiukšles tarsi bandyta užkasti. Manau, kad savo žodį turėtų tarti ir aplinkosaugininkai. O prevencinė priemonė pažeidėjams galėtų būti mobilios vaizdo kameros“, – dėstė A. Mockus, pažadėjęs situaciją aptarti su Vėžaičių girininku.

Minėtas šiukšlynas yra netoli pirmosios žydų genocido aukų kapavietės, kuri irgi nukenčia nuo piktavalių. Šie metai paskelbti Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais. Gerbti ir saugoti mirusiųjų, žuvusiųjų atminimą yra kasdieninė mūsų pareiga.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder