Vėtrunges vis populiaresnės

Vėtrunges vis populiaresnės

Unikalus lietuviškas simbolis – įmantriausios pamario vėtrungės – grįžta po 100 metų pertraukos. Ir užima vietą greta Lietuvą garsinančio gintaro ir lino dirbinių, rašo "Lietuvos žinios".

Gražias ir spalvingas, kruopščiais raižiniais išpuoštas žvejų naudotas vėtrunges kaip unikalius suvenyrus graibsto užsieniečiai, vis daugiau jų išsiveža emigrantai. Valstybinis turizmo departamentas planuoja patentuoti vėtrungės modelį ir jį naudoti rinkodaroje.

„Tokių vėtrungių kaip mūsų neturi niekas visame pasaulyje. Specialius atpažinimo ženklus ant laivų kabino ne viena tauta, bet tik Kuršių marių žvejai sugalvojo tuos ženklus paversti akį džiuginančiais meno kūriniais. Tai rodo, kokį didžiulį estetikos suvokimą turėjo mūsų protėviai XIX amžiuje“, – LŽ sakė senovinio Kuršių marių laivo kurėno kapitonas, Lietuvos jūrų muziejaus (LJM) laivybos istorikas Romas Adomavičius.

Vėtrungių meistrai tikina, kad šis nepelnytai primirštas, o šiuo metu vėl atgaivinamas simbolinis atributas vis labiau įsigyjamas ne tik kaip suvenyras, prisiminimas, bet ir kaip specifinė gyvenamosios aplinkos puošmena. Gaminamos net vienetinės vėtrungės, tik konkrečios šeimos simboliais išraižytos.

Tik mūsų pajūriui būdingų spalvingų, raižytų vėtrungių priešistorė siekia XIX amžių. Mat 1844 metais anuometinis laivybos Kuršių mariose inspektorius Ernstas Vilhelmas Berbomas išleido įsakymą, privalomą visiems marių žvejams. Tais laikais aplink Kuršių marias buvo 133 kaimai, kuriuose gyveno žvejai.

Norint kontroliuoti žūklę mariose, vietos valdžios įsakymu visi žvejai privalėjo paženklinti savo laivus kukliais stačiakampio formos ženklais su skirtingų dviejų spalvų geometriniu piešiniu. Juodą ir baltą spalvas gavo vakarinis marių krantas, Klaipėda, geltoną ir mėlyną - pietinis (dabartinė Kaliningrado sritis), o raudoną ir baltą - rytinis žemyno krantas (dabartinis Šilutės rajonas).

Anot Valstybinio turizmo departamento atstovės spaudai Gerdos Butkuvienės, vėtrungė išties yra dėmesio vertas Lietuvos simbolis, kuris specialiai pernai gruodį per surengtą Lietuvos turizmo 20 metų minėjimą buvo pasirinktas kaip apdovanojimų statulėlė išskirtiniausiems Lietuvos ir užsienio turizmo projektams.

Vėtrungės visiškai nepopuliarios, nežinomos, praktiškai negaminamos ir Kaliningrado srityje aplink kuršmares, tačiau rusai jau pradėjo kurpti planus, kaip atgaivinti šį unikalų simbolį ir savo krašte.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder