Taršos Salantuose atomazga: nustebino radinys po žeme

Taršos Salantuose atomazga: nustebino radinys po žeme

Ketvirtadienį pagaliau pavyko surasti, iš kur į tvenkinį Salantuose atitekėjo teršalai. Senoje sodyboje buvo rastos į žemę įkastos statinės su, manoma, dyzeliniu kuru. Teritorijoje yra ir daugiau galimų teršalų.

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius "Vakarų ekspresui" sakė, kad tarša dar nėra likviduota, ji tik lokalizuota. 

"Ėmėmės visų priemonių, kad teršalai per gruntinius vandenis nepatektų į drenažo sistemą ir į Salantos upę. Tai buvo padaryta, tarša lokalizuota, tačiau šiuo metu atliekami kasimo darbai teritorijoje, kurioje atradome taršos šaltinį", - ketvirtadienį popiet komentavo meras.

Jo teigimu, buvo surastos dvi 200 litrų talpos statinės, kuriose, įtariama, yra dyzelinis kuras. Dar rasta ir neaiškaus skysčio pripildytų butelių. Aplinkosaugininkai įtaria, kad ten taip pat yra naftos produktai. Sodyboje rasta ir prikaupto metalo laužo, įvairių atliekų.

"Aplinkosauga ir seniūnijos darbuotojai dirba privačiame sklype. To sklypo savininkas prieš keletą metų mirė, o dabar kažkas įvyko ir teršalai ištekėjo. Teritorija yra užteršta visokiais buteliais, kuriuose neaišku, kas yra. Sodyba tikrai labai sena. Turime informacijos, kad čia gyveno ir močiutė, bet ji jau metuose, nelabai orientuojasi ir nebegali mums nieko pasakyti. Lyg ir yra anūkė, kuri gal kažką pakomentuotų, bet kol kas nežinau, ar rasime, kas atsakys už padarytą žalą", - ketvirtadienį sakė užterštą teritoriją apžiūrėjęs A. Kalnius.

Skirtingos tarnybos artimiausiu metu stengsis likviduoti taršą. Tačiau pirmiausia bus bandoma išsiaiškinti, kas tiksliai yra iškastose statinėse ir rastuose buteliuose, ar medžiagos nėra kenksmingos. Kol teršalai nebus identifikuoti, aplinkosaugininkų rekomendacija buvo darbus buvo laikinai sustabdyti.

Kol kas nekalbama, kokio dydžio žala buvo padaryta, nes pirmiausia siekta sustabdyti taršos plitimą.

"Kokio dydžio žala, kol kas negaliu konstatuoti, bet kad tai bus didelė suma, vienareikšmiškai", - akcentavo meras.

Ieškodami taršos šaltinio darbininkai pasitelkė dūmų detektorių, kasinėjo miestelį ieškodami vamzdžių, kvietėsi į pagalbą geologus, dirbo aplinkosaugininkai, seniūnijos darbuotojai. Viena iš pirminių taršos šaltinio versijų buvo spėlionės apie galimai nelegalius prisijungimus prie vamzdynų, bet ši versija nepasitvirtino. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder