Su tarša kovoja ir Klaipėdos rajonas

Su tarša kovoja ir Klaipėdos rajonas

Klaipėdos miesto gyventojams, valdžiai ir institucijoms ieškant kaltų dėl pietinę miesto dalį kamuojančios smarvės, ne kartą minėta, kad Klaipėdos rajone yra taršių įmonių koncentracija. Vis dėlto kaimyninė savivaldybė tikina taip pat ieškanti būdų spręsti šią problemą.

Trečiadienį Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas buvo susikvietęs įvairių institucijų ir bendruomenės atstovus. Susitikime tiek gyventojai, tiek specialistai minėjo tų pačių įmonių, kurios galimai ir "kvėpina" pietinę miesto dalį, pavadinimus: kompostavimu užsiimanti UAB "Branda LT", AB "Klaipėdos vanduo", Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras, UAB "Grigeo Klaipėda".

Specialistai teigia, kad Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje, Dumpiuose, yra per daug taršos šaltinių, tad sunku identifikuoti konkretų teršėją ir imtis priemonių.

V. Grubliauskas teigė, kad artimiausomis dienomis ketina susitikti su visų minėtų įmonių vadovais ir tikisi konkrečios informacijos apie realias investicijas, prevencinį darbą ir priemones, kurios pagaliau leistų suvaldyti taršą.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas stebėjosi, kad kalbant apie aštrią problemą įvardijama kaimyninė savivaldybė, bet jai neleidžiama pasisakyti ir kalbėtis, o diskutuojama nežinant visos situacijos.

"Tiesą sakant, buvau šiek tiek nustebęs ir gal net šokiruotas po pareiškimo, kad Klaipėdos rajonas nederina, nesikalba su Klaipėdos miestu. Nepamirškime, kad daugausiai teršėjų, kurie yra Dumpiuose, yra Klaipėdos miesto nuosavybė. Bandyti apkaltinti Klaipėdos rajoną net nepakvietus į susitikimą, pareikšti, kad yra bėda rajone, kad rajonas teršia miestą, tai yra ir nesąžininga, ir nekompetentinga.

Manau, kad ten kalbėję žmonės žino, ką gali Savivaldybės administracija ir Taryba, o ko - negali. Savivaldybė neišduoda taršos leidimų, juos išduoda visai kitos įstaigos prie ministerijų. Vienintelis dalykas, ką rajonas gali - užtverti kelius ir daugiau jokia tarša nebeįvažiuos į Dumpius. Gali rajonas imtis radikalių priemonių, bet ar tai išeitis? Aš manau, kad tai nėra išeitis, nes tada nebus kur vežti šiukšlių, kur pumpuoti nuotekų, jas valyti. Visų pirma reikėtų gero dialogo", - "Vakarų ekspresui" sakė A. Bogdanovas.

Jis patikino, kad Klaipėdos rajono savivaldybė atidžiai seka situaciją Dumpiuose ir dabar nėra išduota nė vieno naujo leidimo plėtrai ar naujam galimam teršėjui atsirasti.

"Kita bėda, kad mes neturime galimybės neleisti (veikti. - VE). Jei ateis naujas koks nors "teršėjas", paprašys statybą leidžiančio dokumento ir atitiks visus reikalavimus, Savivaldybė neturės svertų. Tas Vyriausybės protokolinis pasiūlymas, kuris yra patariamojo pobūdžio, neįpareigoja ir nesuteikia galių leisti ar neleisti. Mes to patarimo tikrai klausomės. Nieko naujo nėra įvykę, bent kol aš dirbu", - sakė pašnekovas.

Jis patikino, kad Klaipėdos rajone yra ir daugiau "karštų" taškų, pavyzdžiui, Ketvergiai. A. Bogdanovo teigimu, ten yra aibė problemų - triukšmas, dulkėtumas, galimas grunto, vandens užterštumas.

"Pradedame organizuoti ekogeologinius tyrimus Ketvergių gyvenvietėje, nes buvo pasirodę naujų tyrimų, kad vandenyje atsirado gyvsidabrio, ir panašiai. Mes investuosime į situacijos tyrimą ir norime padėti tašką ieškodami, iš kur tie teršalai atsiranda", - sakė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius.

Pasak jo, rajone yra ir paskandintų sąvartynų, "karštas" klausimas yra karjerų teritorija, sekami ir "Grigeo" planai gerinti ekologinę situaciją.

"Mes sekame, žiūrime ir domimės", - akcentavo A. Bogdanovas.

Jis teigė pasikalbėsiantis su Klaipėdos rajono meru Broniumi Markausku, bandysiantis kalbėtis ir su V. Grubliausku, kad abiejų savivaldybių vadovai spręstų abiem savivaldybėms aktualias problemas kartu.

"Tos įmonės yra mūsų teritorijoje, bet diskusija vyksta vienos savivaldybės, vienos žmonių grupės iniciatyva. Reikia mums rinktis kartu, o ne pavieniui kalbėti", - sakė A. Bogdanovas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder